|

Volkswagen: 'Yıkılmadım ayaktayım!'

VW, 2015 yılı finansal raporunu yayımladı. Skandal, devasa bir zarara sebep olsa da 'Dev Avrupalı' ayakta kalmayı başardı!

Yeni Şafak ve
15:54 - 23/04/2016 Cumartesi
Güncelleme: 16:04 - 23/04/2016 Cumartesi
Yeni Şafak

Emisyon skandalı sebebiyle tarihinin en kötü dönemini yaşayan Avrupa'nın en büyük dünyanın ise Toyota'nın ertesinde ikinci sıradaki otomotiv devi Volkswagen (VW), geçtiğimiz yıla yönelik finansal raporunu yayımladı.



Emisyon skandalına yönelik zaten çok sayıda haber girdiğimizden uzun uzun tekrar etmeden doğrudan verileri aktaralım:



  • Konsolide satış geliri:
    213.3 milyar avro (yıl bazlı %5.4'lük bir artış)
  • İşletme karı:
    12.8 milyar avro
  • Toplam gider:
    16.9 milyar avro (rutin giderlerin haricinde kalan emisyon skandalı (16.2 milyar avro) ve pedal sistemindeki sorunlardan ötürü oluşan giderler de buraya dahil)
  • İşletme zararı:
    4.1 milyar avro
  • Net likidite:
    24.5 milyar avro

Açıkçası bizim bu rapordan anladığımız şey, dünya devi olmanın bu anlama geldiği. Düşünün ki dünya otomotiv tarihinin en büyük skandalı olarak kabul edilen (ve dahası ABD'nin kasıtlı parmağı olduğuna yönelik -oldukça mantıklı- komplo teorilerinin havada uçuştuğu) bir skandalla karşı karşıyasınız, neredeyse 17 milyar avro gibi devasa bir kaybınız var, marka değeriniz düşmüş, yıllardır başınızdaki CEO istifa etmek zorunda kalmış, yatırımcılardan gelen baskılar akıl almaz boyutlara ulaşmış ve işte tüm bunlara rağmen satış gelirlerininizi arttırmayı başarmanın yanısıra toplam zararınızı da 4 milyar avro seviyesinde tutabilmişsiniz. Sanayileşmek böyle bir şey işte. Keza Almanya'nın neden ısrarla VW'nin arkasında durduğunun yanıtı da burada saklı. Ne diyelim, darısı bizim markalarımızın başına...



Resmi rapora

erişebilirsiniz.







#Volkswagen
#emisyon
#emisyon skandalı
8 yıl önce