|

VW'den emisyon skandalını unutturacak konsept!

15 dakikada şarj, 600 km menzil! Üstelik ultra akıllı!

Yeni Şafak ve
10:20 - 7/01/2016 Perşembe
Güncelleme: 08:11 - 15/01/2016 Cuma
Yeni Şafak

CES 2016 Fuarı'ndan yeni konseptlere yönelik tanıtımlar tüm hızıyla sürüyor. Şimdiki haberimiz sadece otomotiv değil tüm dünyayı emisyon skandalıyla uzun bir süredir meşgul eden Volkswagen cephesinden.



Alman sektör devinin fuarda

son otomobil konsepti, 'mikrobüs' olarak konumlandırılan ve bu bağlamda elektrikli otomobiller ekosisteminde de bir ilk olan yepyeni bir konsept.



Birçoğunuz mikrobüs tabirine yabancı olabilirsiniz. Aslında mikrobüs için Volkswagen'in oluşturduğu bir sınıf diyebiliriz. Minibüs boyutlarına göre oldukça küçük, normal bir otomobile göre ise büyük kalıyor.





Segment karmaşasını giderdikten sonra otomobilin özelliklerine değinelim biraz da. Öncelikle bu araç ile birlikte Volkswagen ve elektrikli araç kelimesi ilk kez yan yana geliyor. VW'nin hali hazırda Golf GTE modeli var, ancak bu otomobil hibrit. Yani benzin ve elektrikli olmak üzere iki ayrı motora sahip. Kısacası Volkswagen,

BUDD-e

konseptiyle birlikte ilk kez sadece elektrikli bir araç üretmiş olacak.



Bildiğimiz gibi elektrikli otomobillerin en büyük handikapı şarj süreleri ve menzilleri. Günümüzdeki elektrikliler (Tesla hariç) 6-8 saatte şarj olup, 150-200 km yol gidebiliyor. Bu konuda oldukça iddialı görünen VW

Modüler Elektrik Platformu

'nu geliştirmiş. Bu sistemin kullanıldığı ilk konsept olan BUDD-e'nin şarjı 15 dakikada yüzde 80 doluyor (Porsche Mission E'nin şarj dolum performansıyla aynı). Ayrıca diğer batarya teknolojilerine göre daha az yer kaplayan bu teknoloji, iç mekanda ferahlık sağlıyor.




BUDD-e'nin asıl vurucu gücü ise menzili. Çift elektrikli motora sahip VW'nin yeni konsepti şarjı tam dolu bir şekilde 600 km yol gidebiliyor. Bu rakam, en iyi elektrikli dediğimiz Tesla Model S'in batarya performansından bile çok daha iyi (Tesla Model S: Şarj dolum süresi 1 saat, menzili 400 km).



Şimdi de BUDD-e'nin kabin özelliklerinden bahsedelim. Tabii araç konsept olduğu için bir sürü özelliği barındırıyor. Hatta ve hatta size bir ev konforu sunuyor diyebiliriz. Örneğin aracın bütün özelliklerini el hareketleriyle ve sesle kontrol edebiliyorsunuz. Ayrıca otomobil sürücü profillerini hafızasına kaydediyor. Böylece kimin hangi ayarlarda kullandığı (örn. klima, radyo vb.) sabitlenip, kullanıcıya göre otomatik olarak depolanıyor. Ayrıca sürgülü kapı da el hareketimizle açılabiliyor.





Nesnelerin İnterneti

'ne (İoT) göre tasarlanan araç dilerseniz evinizdeki teknolojik ürünlerle de bağlantı kurabiliyor. BUDD-e akıllı saat ve akıllı telefonlarımızla da entegre çalışabiliyor.



Kısacası bu konsept aracın yapamadığı bir şey yok gördüğünüz gibi ancak en nihayetinde konsept olduğunu da yeniden vurgulayalım. Yani firmalar konsept araçlarında birçok özelliği gösterse de nihai aşamada bu yenilikleri birçoğunu kırparak piyasaya sunar. Hatta bazı konseptler ve/veya prototipler piyasaya sunulmaz bile.



Evet; bakalım son aylarda başı emisyon kriziyle dertte olan Volkswagen'in bu ilk elektrikli otomobil girişimi, yitirilen güveni bir derece de olsa geri getirebilecek mi...










#ces 2016
#volkswagen
#elektrikli otomobil
#budd-e
#konsept araç
#emisyon skandalı
8 yıl önce