|

Ateş hattındaki sığınak

Kırılma Noktası kameralarını, Haşimi Hanedanlığı tarafından yönetilen, Filistinliler ile Iraklılar'a ev sahipliği yapan ve Ortadoğu'daki çatışmalardan kaçan insanların sığınağı olan Ürdün'e çeviriyor.

00:00 - 5/03/2007 Pazartesi
Güncelleme: 23:53 - 4/03/2007 Pazar
Yeni Şafak
Ateş hattındaki sığınak
Ateş hattındaki sığınak

Ramazan Öztürk'ün hazırlayıp sunduğu Kırılma Noktası bu akşam ekranlara Ürdün'ü getiriyor.

Kuzeyden Suriye, doğudan Irak, güneyden Suudi Arabistan, güneybatıdan Kızıldeniz, batıdan Filistin ve Lut Gölü ile çevrili olan Ürdün, önce Memluk, sonra Osmanlı egemenliğine girdi. 1. Dünya Savaşı sonrası Türk egemenliğinden çıkan Ürdün, bugün ise monarşiyle yönetilen bir Ortadoğu ülkesi.

Ürdün, Ortadoğu'daki sıcak çatışmalar sürerken kapılarını Filistin ve Iraklılar'a açtı. Sadece 3 yıl içinde bile ülkeye gelen Iraklı sayısı 1 milyonu buluyor. Ürdün, sadece Ortadoğu ülkelerinden gelen mültecilere değil, Kafkasya ve Balkanlar'dan gelen göçmenlere de kucak açmış. Bölgedeki gelişmelerden etkilen-mesine rağmen Ürdün, sıcak çatışmaların dışında kalmayı başarabilen bir ülke.

KAVŞAK NOKTASI
Programda, doğuyla batı arasında arabulucu rolü üstlenen Ürdün'ün, 3 dinin kavşak noktası olma özelliği de ekranlara geli-yor. Ürdün, aynı zamanda Hz. Musa'nın hayatının sonlarına doğru tırmandığı ve yukarıdan kutsal toprakları gördüğü Nebo Dağı'nın bulunduğu bir yer. Dünya mirası olarak kabul edilen ve hâlâ bedevilerin yaşadığı tarihi yerlerden Petra ve Vadi Rum'dan görüntülere yer verilen programda, Başbakan Marouf Al Bakhit, aydınlar ve mülteciler nereden ve neden geldiklerini anlatıyor.

TRT 1 / 22.00

ÜRDÜN

Yönetim: Monarşi

Başkent: Amman

Nüfus: 5 milyon 906 bin

GSMH: 4700 Dolar

Etnik yapı: Arap yüzde 98, diğer yüzde 2

Dini yapı: Sünni Müslümanlar yüzde 92, diğer yüzde 2.




17 yıl önce