|

Atlar sarhoş çocuklar çaresiz

İranlı yönetmen Bahman Ghobadi'den Sarhoş Atlar Zamanı ekranda. Gerçek bir hikayeyi anlatan film, İran, Irak, Türkiye sınırında yaşan bir Kürt ailesinin dramını konu ediniyor.

00:00 - 14/10/2008 Salı
Güncelleme: 22:08 - 13/10/2008 Pazartesi
Yeni Şafak
Atlar sarhoş çocuklar çaresiz
Atlar sarhoş çocuklar çaresiz

İranlı yönetmen Bahman Ghobadi'nin bir çocuğun gözünden acı ve çaresizliği çarpıcı bir biçimde anlattığı ve Cannes Film Festivali'nden Altın Kamera ödülü ile dönen Sarhoş Atlar Zamanı ekranda. İran, Irak, Türkiye sınırında yaşan bir Kürt ailesinin dramını anlatan filmin konusu ve kişileri gerçek ve oyuncuların hiçbiri profesyonel değil. Konuşmaların çok az yer tuttuğu, ve görselliği başarılı bir biçimde ön plana çıkaran filmin konusu kısaca şöyle; Anne ve babasının ölümünden sonra Ayoup, engelli ağabeyi Madi'nin tedavisi için katır sırtında İran'a yük taşımaya başlar. Çetin kış şartlarında İran - Irak sınırında çeşitli işler yapar. Birgün soğuktan donmamaları için yük taşımacılığında kullanılan atlara viski içirdiklerini görür. Fakat yük taşıyan insanlar soğuktan çalışamamaktadırlar. Ardından Ayoup daha fazla para kazanabilmek adına kardeşi Emine ile birlikte kaçakçılığa başlarlar. Savaşın enkazı, halkın yoksulluğu sahne sahne gözler önüne serilir. Madi'nin tedavisi için para kazanamayan Ayoup'un ablası, kendinden yaşça büyük bir Iraklı ile tedaviyi üstlenmesi karşılığında evlenmeyi kabul eder. İran sınırından Irak sınırına at üstünde Madi ile birlikte gider. Fakat Irak'ta Ayoup'un eline bir katır tutuşturularak Madi ile birlikte İran'a gönderilir.


Orijinal Adı: Zamani Baraye Masti Asbha Yön: Bahman Ghobadi Oyn: Ayoub Ahmadi, Rojin Younessi, Amaaneh Ekhtiar, Madi Ekhtiar 24 / 21.15

16 yıl önce