|

AK Parti'nin kaybettiği seçimin sorumlusu kim? Yeni Şafak yazarları '1989' örneği üzerinden uyardı: Kelle alınmalı

Hüseyin Berk
23:49 - 3/04/2024 Çarşamba
Güncelleme: 00:07 - 4/04/2024 Perşembe
Yeni Şafak

CHP, yıllar sonra girdiği bir seçimden birinci parti olarak çıktı. AK Parti seçmeninin büyük oranda sandığa gitmediği seçime ilişkin tvnet canlı yayınında değerlendirmelerde bulunan Yeni Şafak Yazarı Aydın Ünal, seçmenin bir önceki genel seçimde mesajı verdiğini vurgulayıp, "Yaklaşan gözükmekteydi. Seçmen bir uyarı yapıyordu, ciddi bir uyarı yapıyordu" ifadelerini kullandı. AK Parti'nin kendi içerisinde muhasebe yapacağını belirten Ünal, "Eğer ihanet varsa bunun hesabı sorulacaktır" dedi. Yeni Şafak Yazarı İsmail Kılıçarslan ise, "İslamcılar, dindarlar AK Parti'ye kaybettirdi" sözlerine tepki gösterip, "Bu seçim sonucunun sorumlularınım tek tek kelleleri alınmadığı sürece AK Parti, 1989'da Anavatan Partisi'nin girdiği yerel seçimin sonuçlarıyla yüzleşmek zorunda kalacak" diye konuştu.

Türkiye yerel yönetimlerini seçmek için 31 Mart'ta sandık başına gitti. 44 siyasi partinin yarıştığı seçimde, 207 bin 848 sandıkta 61 milyon 441 bin 882 seçmen oy kullandı. Seçimde, katılım oranı önceki seçimlere göre düştü. Seçime katılım oranı yüzde 80'in altında kaldı. Bu oran 2019’daki yerel çimlerde yüzde 84,67’ydi. Genel tabloda CHP önde çıkarken Cumhur İttifakı seçimlerin ikincisi oldu ve Türkiye haritası değişti. Bu durum, 7 Haziran 2015 genel seçimlerindeki gibi ‘Seçmenin AK Parti’ye mesajı’ olarak yorumlandı.

Yeni Şafak yazarları Aydın Ünal, Ersin Çelik ve İsmail Kılıçarslan, seçim sonuçlarını tvnet'te canlı yayınlanan Siyaseten programında değerlendirdi.

"Yaklaşan gözükmekteydi"

Genel seçim sonuçlarına bakıldığında
'yaklaşanın görünmekte olduğunu'
vurgulayan Aydın Ünal,
"Biz 14 ve 28 Mayıs'taki seçimlerde cumhurbaşkanlığına kilitlendiğimiz için yani kim cumhurbaşkanı olacak ona baktığımız için ve Tayyip Erdoğan seçildiğinde de bunun coşkusunu yaşadığımız için AK Parti'nin aldığı oylara, Cumhur İttifakı'nın aldığı oylara eğilmedik. Onun üzerinde çok konuşmadık, onun çok analizini yapmadık ama orada bir alarm veriyordu zaten seçmen. Bir uyarı yapıyordu, ciddi bir uyarı yapıyordu.
" ifadelerini kullandı.

"Bir anda reform yapmak da o kadar kolay değil"

AK Parti'nin genel seçimlerde yüzde 36'lar gibi çok düşük bir oy aldığını vurgulayan Ünal,
"AK Parti bunu gördü, bir miktar bunun üzerine gitmeye de çalıştı ama mümkün olmadı bu kısa süre içinde, 10 aylık süre içinde bunu telafi etmek mümkün olmadı. Bir anda reform yapmak da o kadar kolay değil. Özellikle vurgulamak istiyorum."
dedi.
Merhum Başbakan Necmettin Erbakan'ın
"Kahvemizi içeriz, tiyatroyu izleriz"
sözüne atıf yapan Ünal,
"Sayın Cumhurbaşkanımı balkon konuşmasında ifade etti. Olanda hayır vardır diye. Elbette kötü bir manzara var. Daha iç tartışmasız bir mağlubiyet var. AK Parti siyasi tarihinde ilk kez ikinci sıraya düştü. Birçok belediye elden gitti. Ciddi bir seçmen tepkisi var. Bunlara eyvallah. Ama olanda da hayır var
." diye konuştu.

"Eğer ihanet varsa bunun hesabı sorulacaktır"

"AK Parti kendi öz eleştirisini yapacaktır. Hesap soracaktır. Muhasebe yapacaktır."
diyen Ünal,
"Sayın Cumhurbaşkanı ifadesiyle yine konuşacağız belki bunu. Eğer ihanet varsa altını çizerek ifade etti. Ya bu bu nokta çok önemli. Eğer ihanet varsa bunun hesabı sorulacaktır."
diyerek sözlerini noktaladı.

"Trol besleyip kişisel hesap kesenler değil ama biz kaybettirmişiz seçimi AK Parti'ye"

"İslamcılar, dindarlar AK Parti'ye kaybettirdi"
sözlerine tepki gösteren İsmail Kılıçarsla
n
ise,
"Ortaya bir şey attılar. Biz kaybettirmişiz seçimi. Yani rugan ayakkabı giyip üzerine hokka gibi olan takım elbise ile dolaşanlar değil. Kendi aday olsun da kazanıp kazanmaması önemli değil diyenler değil. Trol besleyip kişisel hesap kesenler değil ama biz kaybettirmişiz seçimi AK Parti'ye."
dedi.

"AK Parti sorumluların kellesini almazsa Anavatan gibi olur"

Gazze konusunda gelen eleştirilere de sert çıkan Kılıçarslan,
"Niye? Gazze konusunda iktidardan daha net bir açıklama bekledik diye. Bekledik evet. Ve bunu da zorlamadık mı? Daha net bir açıklama bekledik. Bakın bu meselenin böyle olmadığını biz biliyoruz ve buna kaniyiz. Ama ne olur toplumu bilgilendirin. Ama toplumu bilgilendirmeyi bile kendine zul addedersen neticesine birazcık da katlanırsın."
diye konuştu.
Yeniden 'biz' evrenini, kendini yeniden tanımlamadığı sürece AK Parti'nin zor günler yaşayacağını belirten Kılıçarslan,
"Bu seçim sonucunun sorumlularını tek tek kellelerini almadığı sürece AK Parti 1989'da Anavatan Partisi'nin girdiği yerel seçimin sonuçlarıyla yüzleşmek zorunda kalacak"
ifadelerini kullandı.
#AK Parti
#CHP
#Seçim
#İsmail Kılıçarslan
#Aydın Ünal
1 ay önce