|
Ukrayna için ‘son’ hamle mi?

Geçtiğimiz Çarşamba günü ABD Temsilciler Meclisi’nin “İstihbarat Komitesi” Başkanı Mike Turner yaptığı açıklamayla Washington’da dalgalanmaya yol açmıştı. ABD’nin ciddi bir ulusal güvenlik tehdidiyle karşı karşıya olduğunu belirten Turner ABD Başkanı Joe Biden’ın tehdide ilişkin tüm bilgileri derhal erişime açmasını istemişti. “İstikrarsızlaştırıcı yabancı bir askeri kapasite”ye dikkat çeken Turner daha fazla detaya girmiyordu. Kastedilen ülkenin “Rusya” olduğu, Turner’in de iddiasını bir istihbarat bilgisine dayandırdığı kısa sürede ortaya çıktı.

ABD medyasının istihbarat kaynaklarına dayandırdığı iddialara göre Rusya uzayda “nükleer anti-uydu silahı” konuşlandırma potansiyeline sahipti. Rusya’nın bu potansiyelinin ABD’nin askerî iletişim ve keşif yeteneklerini devre dışı bırakabileceği iddia ediliyordu. Bir diğer habere göreyse Rusya, patladığında devasa bir enerji dalgası yaratarak, ticari ve devlet uydularının büyük bir bölümünü felce uğratacak nitelikte bir nükleer uzay silahı geliştirmeye çalışıyordu.

ABD Başkanı Joe Biden ise Rusya’nın geliştirdiği askeri kabiliyetin uyduları hedef alabilecek bir yetenek olduğunu ancak bunun “nükleer tehdit” içermediğini söylüyordu. Rusya’nın bu teknolojiyi uzaya taşıma noktasında kesin bir karar verdiğine dair ellerinde kanıt olmadığını belirten Biden, “Bu kabiliyet henüz gerçekleşmedi, umarım da gerçekleşmez” diyordu.

Kremlin Sözcüsü Dmitriy Peskov yaptığı bir açıklamada Amerikan medyasında yer alan iddiaların “aldatmaca” olduğunu savunuyordu Peskov, Beyaz Saray’ın her türlü yöntemle Ukrayna’ya ek yardım içeren Kongre tasarılarının onaylamaya zorladığına dikkat çekiyordu.

Analizciler “Rusya iddiaları”nın İsrail, Ukrayna ve Tayvan için 95 milyar Dolarlık yardım içeren Senato tasarısının Temsilciler Meclisi’nde görüşülmesini sağlamak için köpürtüldüğü yorumu yapıyorlar. Tasarıda Ukrayna için öngörülen miktar 60 milyar dolar. Temsilciler Meclisinin Cumhuriyetçi Başkanı Mike Johnson Senato tasarısını işleme koymayacağını açıklamıştı.

Meclis’teki iki partinin “Merkezci” kanatlarına mensup sekiz vekil ise Ukrayna için ayrı bir tasarı daha hazırlamıştılar. Trumpçı vekillerle Sol kanat Demokrat vekillerinden birçoğunun farklı gerekçelerle bu iki tasarıya da sıcak bakmadıkları da biliniyor. Ukrayna’ya ABD yardımının devam etmesinin savaşın uzamasına yol açtığını savunan Donald Trump ise Başkan seçilmesi halinde ilk 24 saat içinde savaşın bitmesini sağlayacağını söylemişti.

Rusya ile ilgili ilk açıklamayı “Meclis İstihbarat Komitesi”nin Cumhuriyetçi Başkanı Mike Turner yapmıştı. Turner, İstihbarat Komitesi’nin biri Cumhuriyetçi, ikisi Demokrat üç üyesiyle birlikte 9 Şubat’ta Kiev’de Ukrayna Cumhurbaşkanı Volodimir Zelenski ile görüşmüştü. Kiev’de düzenlediği basın toplantısında Turner, “ABD’nin Ukrayna’ya tam destek verdiğini ve Rusya’ya karşı savunması için gerekli finansmanı sağlamak üzere Temsilciler Meclisi ve Senato’da gayretle çalıştığını ifade etmek için buraya geldik” diye konuşmuştu.

Turner Kiev’den döndükten sonra yaptığı açıklamalarda Meclis Başkanı Mike Johnson’ın Senato tasarısını bir an önce işleme koyması gerektiği yönünde bir çağrı yapmıştı. Turner Ukrayna’ya yardımın devam etmesini şiddetle destekleyen Cumhuriyetçi şahinler arasında yer alıyor. Bu yüzden, Çarşamba günü yaptığı açıklamayla Senato Tasarısı’nın ele alınması için Temsilciler Meclisi üzerinde baskı havası oluşturmayı amaçlamış olabileceği söyleniyor.

Kiev Yönetimi Rusya karşısında daha fazla zorlanıyor ve cephanesi giderek tükeniyor. Savaş ikinci yılını tamamlıyor ve Putin’in pes edeceğine dair bir işaret yok. Başından itibaren Rusya’nın büyük kayıplar verdiğine dair haberleri köpürten ABD medyasında ise bir bıkkınlık göze çarpıyordu.

Ukrayna’daki savaşı Rusya’yı zayıflatmanın aracı olarak gören Amerikan şahinleri, adeta “son Ukrayna askerine kadar” savaşın uzamasını istiyorlar. ABD ve İngiltere Kiev’in Rusya ile ateşkes anlaşması yapmasına da engellemişti. ABD’nin Ukrayna ve İsrail’e aynı yardım edecek malî güce sahip olduğunu savunan Hazine Bakanı Janet Yelllen ise ABD Kongresi’nin yardım etmemesi halinde Ukrayna’nın yenilgisinden sorumlu olacağı uyarısı yapmıştı.

Bu yüzden çoğu analizciye göre Turner ile başlayan ve ABD medyasının köpürterek devam ettirdiği “Rusya iddiaları” Ukrayna’ya yardımın kesintiye uğramasını engellemeyi amaçlıyor.

#Politika
#ABD
#Rusya
#Diplomasi
#Abdullah Muradoğlu
2 ay önce
Ukrayna için ‘son’ hamle mi?
İslâmî hareketten kavramlar savaşına…
Yaşama Sanatı ve Sinema
Bizim sorunumuz ne?
İran’da değişimin ayak sesleri…
İslâmcılık, milliyetçilik ve tam bağımsızlık