|
Şehirlerin sosyal doku haritası çıkartılmalı
Bir kentte yaşayan nüfusun tamamıyla hanelerde görüşülerek yapılan anketlerle demografik, eğitim ve kültürel yapı, iş ve istihdam, hastalık ve engellilik, konut ve iletişim, yardım ihtiyacı ve öncelikleri gibi bütün şehri detaylı tanımaya yönelik bir şehir envanteri çıkartılmasına
sosyal doku haritası
denilmektedir.

Sosyal doku haritaları ile karar vericilere ve diğer tüm ilgililere daha iyi hizmet vermek (gerçekçi sosyal iyileştirme politikaları üretmek) için sağlıklı ve güncel veriler sunularak; ilin/ilçenin toplumsal sorunlarının çözümüne katkı sağlanır.

Sosyal doku araştırmalarıyla hane halkı, sokak ve mahalle bazında yapılan değerlendirmelerle götürülecek
hizmetin kalitesi arttırılarak
,
gereksiz yatırım ve harcamalardan kaçınılması
amaçlanır.
Bu harita sayesinde
gerçek ihtiyaç sahibi ailelerin ihtiyaçları karşılanır
,
sosyal riskler azaltılır ve sosyal yaralar
iyileştirilir.

***

Konya Büyükşehir Belediyesi tarafından 5216 sayılı Kanun gereğince kurulan
Kent Bilgi Sistemi içinde,
Türkiye’de ilk kez
Sosyal Veri Merkezi
oluşturularak
Sosyal Doku Haritası
hazırlanmış.

Sosyal Veri Merkezi; yapılan herhangi bir yardımdan diğer yardım kuruluşlarının bilgisinin olmasını, gerçek ihtiyaç sahibine yardım yapılmasını, tekrarlı yardımların ve istismarın engellenmesini sağlama düşüncesiyle söz konusu projeyi gerçekleştirmiş.

Vakıf, dernek ve diğer kamu ve sivil toplum yardımları da kayıt altına alınarak gerçek ihtiyaç sahiplerine yardımların ne ölçüde ulaşabildiğini denetleyecek bir veri ağı kurulmuş.

***

Konya Büyükşehir Belediyesi mücavir alan sınırı içinde 274 bin 8 adet hane birebir ziyaret edilmiş, 180 bin 990 adet hane ankete cevap vermiştir.

Bu çalışma ile hane hane gezilerek vatandaşların kapsamlı özellikleri tespit edildi. Yapılan değerlendirme ve analizlere göre ayrı bir ekiple anketlere yanıt veren vatandaşların durumları irdelenerek gerçek ihtiyaç sahiplerine ulaşıldı.

Ayrıca bu çalışmalarda
asayiş, ulaşım, park ihtiyacı, zabıta hizmetleri, şebeke suyu ve kanalizasyon talepleri, çöp toplama hizmetleri, hava kirliliği
gibi hususlarda haritalar çıkarılarak vatandaş tarafından en çok sorun olarak belirtilen hususlar Coğrafi Bilgi Sistemi ortamında değerlendirilerek idarecilere ve ilgili birimlere verilmekte, sorunlara daha hızlı ve bilimsel olarak çözüm getirilmektedir.

Yine elde edilen bilgiler ışığında çapraz sorgulama yapılarak sorunların nedenleri ilişkilendirilmekte (ısınma istemi, gelir düzeyi, işsizlik, göç, farklı hastalıklar v.s. gibi değişkenler arasındaki ilişkiler), mahalle mahalle kümelenme özellikleri dikkate alınarak farklı sosyoekonomik yapılar gözler önüne serilmektedir.

Örneğin, tansiyon hastalığının gelir durumuyla, hane halkı ısınma şeklinin (kömür, doğal gaz ya da odun kullanımı) kronik solunum yolu hastalıklarıyla ilişkisi olduğu tespit edilmiştir. Yine, işsizlerin yoğunlaştığı bölgelerin aynı zamanda yoğun göç alan bölgeler olması gibi etkileşimi tespit edilmiştir

Konya Büyükşehir Belediyesi şu anda binlerce aileye başta günlük ekmek ihtiyacı olduğu halde gıda yardımı dağıtıldığı,
Sosyal Veri Merkezi sayesinde yardımların gerçek ihtiyaç sahiplerine daha hızlı ulaştığı
belirtilmektedir.

***

Konya’da başlatılan bu proje Türkiye geneline yaygınlaştırılmalı. Öncelikle bütün büyükşehirlerde şehrin sosyal doku haritası çıkartılmalı
; daha isabetli, yerinde, hızlı ve etkin sosyal ve ekonomik politikalar üretebilmenin altyapısını hazırlanmalı.
Bu sayede gerçek ihtiyaç sahiplerine (ihtiyaç sahiplerinin haberi olmadan tespit edilmeleri, bilinmeleri ve yardımların kendilerine ulaştırılması ile)
devletin şefkat eli
uzanabilir
, sosyal yardımların tek bir elden dağıtımı gerçekleşir ve
israfın önüne geçilir
.
#Kent
#Konya
6 yıl önce
Şehirlerin sosyal doku haritası çıkartılmalı
Evet sokağa çıkamayacak hale geleceksiniz!
Batı’da İsrail spiritüel bir tutkuya dönüştürüldü...
Din savaşı
13 şehit
İstanbul’da bir Yemenli âlim: Abdülmecid el-Zindanî