|
Hamza Yerlikaya
Tamı-tamına soyadına uygun bir sporcu, ithal değil, (pek nadir de olsa), erozyonu doruğa çıkan, suları, havası giderek kirlenen, balından tereyağına kadar bütün gıda maddeleri "hileli" ve yüzde yüzden fazla enflasyona göğüs germeğe çalışan içimizden biri.

1976 doğumlu olan Hamza Yerlikaya, Milli Takıma çağrılan ağabeyi Muttalip'i 8-9 yaşlarında iken bile yanlız bırakmaz, O'nunla birlikte kampa girerdi.

Defalarca "Yılın Sporcusu" seçilen, 1993 yılında Stockholm'da "Asrın Güreşçisi" ilan edilen Hamza Yerlikaya, 2 Olimpiyad, 2 Dünya ve tam 5 kez de Avrupa Şampiyonlukları elde ederek, aşılması, ulaşılması zor bir "zirve" adamı oldu. Bugün Hamza'dan söz etmeme, bu çerçeve içindeki fotoğraf sebebiyet verdi.

Sydney'deydik, hertürlü öneriye kulak tıkayan yöneticiler, 25 gün öncesinden Avustralya'ya sporcularımızı götürdüler; anlı-şanlı yarışmacılarımız böylece yönetici kadrosunda yer alan hantal idarecilere kurban gittiler. Milli Takımımızda yer alan güreşçilerimiz, birer iskambil kağıdı gibi devrilirken, elbette Hamza'yı da bir tedirginlik kaplamış olacaktır! Finli Marko'yu (10-0) yendikten sonra Hamza'nın yanına gittim "Seni hiç bu kadar formda görmemiştim" diyerek O'na moral vermeğe çalıştım. Daha sonra Alman Zander'i (5-1), Kübalı Mendes'i (3-0) ve Gürcü Vahtang'ı da yine (3-0) yendi.

Sıra, Sydney Olimpiyadları Grekoromen tür kapışmaların 85 kilosunda verilecek altın madalya için güreşmeğe gelmişti. Hamza'nın finaldeki rakibi Macar Sandor Bardosi idi. Normal süre (3-0) Macar'ın galibiyetinde bitiyor ve olimpiyad altın madalyası uçup gidiyordu ki, Yerlikaya, durumu (3-3) yaptı. Uzatma bölümünde her iki güreşçi de birbirlerinden puan alamadılar, zaten tek puan kazanıldığında final sona erecekti.

Bu yazıyı, çerçeve içindeki fotoğraftan esinlenerek yazdığımı söylemiştim. Bakın, lütfen şu resme, tam gong vurduğu ve maçın bittiği an, en usta teorisyenler gibi tabyasını kuran, sonuna kadar da mücadele eden Hamza Yerlikaya, maçın galibi olduğunu bilerek gülümsüyor, hiç panik ve tereddüt yok! Böyle bir an, unutulabilir mi? İşte ben de unutamayıp yazdım.

Koca Yusuf

NEW-YORK'taki 20 bin kişilik Madison Square Garden'da minderlere çıkan ilk güreşçimiz Koca Yusuf'tu. Sembol sporcumuz Koca Yusuf'tan 104 yıl sonra bu kere Ay-Yıldızlı güreş Milli Takımımız aynı salonda madalya arayacak.

Şaban Donat

130 kilo ağırlık, 1.90 m. boy, bu türlü yapılı sporcular için çok ülkede özel çalışmalar uygulanıyor. Güreş kamplarının espri kaynağı, güleryüzlü dev adamı Şaban Donat, ne yazık ki, sadece bir kere Avrupa ikincisi olabildi. Dünya Ordulararası Şampiyona'da da altın madalya aldı, hepsi bu kadar! Şaban Donat şayet kampta ise o kamplarda asla gerginlik yoktur.

Tantan

HAMZA Yerlikaya, 17 yaşında iken büyüklerarası yarışmalara katılarak Dünya Şampiyonluğu'na ulaşan tek güreşçi! Bunun için FILA, 1993 yı-lında O'nu "Asrın Güreşçisi" seçti.
#Hamza Yerlikaya
#Grekoromen güreşçi
#Asrın Güreşçisi
23 yıl önce
Hamza Yerlikaya
Evvelbahar
Siz hiç “ayben”e para gönderdiniz mi?
Irak: Kurtların sessizliği…
Direniş meşrudur, tükür kardeşim
Columbia’da ‘Filistin’le Dayanışma Çadırları’