|
ATATÜRK, bir filmin ötesinde…

Kaç tür Atatürkçü olduğunu sorgulayanlardan biri, rahmetli
Attilâ İlhan
ustam idi. “Hangi Atatürk” adlı kitabını biraz da bu nedenle yazmıştı. “Sanat Olayı” adlı dergiyi yayınladığımız yıllarda; haftada bir gün mutlaka buluşur, yayın toplantısı bahanesiyle dünyanın ve Türkiye’nin her türden meselesi üzerine ‘
ufuk turu
’ yapardık…

İlhan, bir keresinde demişti ki: “En başta Mustafa var… Nitekim Zübeyde Hanım ölümüne kadar kendisine ya ‘Mustafam’ ya da ‘Paşam’ diye hitap etmişti… Sonra Mustafa Kemal dönemi geliyor; yani okul yılları… Bir sonrası, ‘Mustafa Kemal Selanik’; ‘kısa künye’ denen ifade, askerlik… Ardından ‘Gazi Mustafa Kemal’ yılları başlar… Nihayetinde, Gazi Mustafa Kemal Atatürk…”

Atatürk’ün bütün bu evreleri, üç boyutta farklı izlenimler edinmemizi sağlar:
Beşerî
boyut,
askerî
boyut,
siyasî
boyut…

Cumhuriyetimizin kurucusu büyük lideri, bu üç boyutta doğru anlayan ve anlamlandıranlar “Gardırop Atatürkçüsü” (İlhan Selçuk, Yön dergisi, 9 Eylül 1966) olmazlar… Oysa şu sıra Atatürk üzerinden siyasî ekmek yemeye çalışmayan yok…

İşte bu nedenle, yarın gösterime girecek
“ATATÜRK II”
filmi, yukarıdaki üç boyuttan en az ikisinin anlatımına müthiş bir derinlik getirmesiyle ideolojik kirlenmeye set çekebilecek niteliktedir… Yani bu,
önemli
bir film… Yani bu,
kıymetli
bir film… Ayrıca bu,
Kültür ve Turizm Bakanlığı, CİB, Yunus Emre Vakfı
dışında, yalnızca ‘laf ola beri gele’ destek almış; ancak yurt dışında ve tabii yurt içinde rekor izleyici sayılarına ulaşarak ‘halkın teveccühüne’ mazhar olmuş bir film… Yani bu, bütün engelleme çabalarına rağmen
sahip çıkılması gereken
bir film…

Çeşitli aralıklarla dört defa izledim… Alışmak mümkün olmadı… İnsanın her defasında aynı sahnelerde burnunun direği sızlayıp, gözünden yaşlar süzülür mü?.. Bir de bunu göstermemek için harcadığım çaba var ki; o, durumu daha da zorlaştırıyor…

Yönetmen
Mehmet Ada Öztürk’ü
, Atatürk’ün ruhunu, zihnini ve duruşunu bize başarıyla yansıtan
Aras Bulut İynemli
başta tüm oyuncu kadrosunu,
Lanistar’ın
cesur yapımcıları
Saner Ayar, Hakan Karamahmutoğlu, Cengiz Çağatay
’ı ve bu yapımın, ayrıca pek çok yapımın daha yumuşak gücü
Elif Özgen İsen
’i canıgönülden kutluyorum. Ne kadar büyük bir işe imza attıkları yıllar sonra belki daha da iyi anlaşılacaktır.
Günün sözü
“Vatanını en çok seven, vazifesini en iyi yapandır.”

Atatürk

Gözümüze takılanlar…

* RS Otomotiv Grubu, mobil parça onarımı hizmetiyle kuruluşundan bu yana ülke ekonomisine 8 Milyar TL’lik tasarruf sağladığını, bu rakamın 2023 yılında 1 milyar 535 milyonu aştığını açıklamış. Firma, bir otomobil parçasının değişmesi yerine onarımı sayesinde ortalama yüzde 86 tasarruf sağladıklarını açıklamış (Kerem Tokmak, Motto). Kapitalizmin kaçınılmaz sonucu olan tüketim toplumunun bir numaralı alışkanlığı zaten ‘kullan - at’ idi. Bu durum son derece pahalı olmasına karşın kısa ömürlü teknolojik aletlerle daha da arttı. Tadilatın, tamiratın ise hem ekonomik hem de çevresel faydaları çok fazla… Üstelik emek zahmet kazanılanların değerini gençlere öğretebilmek için de bu yoldan mümkün olduğunca şaşmamak gerektiğine inanıyoruz.

* Müstehcen içerikleri nedeniyle büyük tepki toplayan sosyal medya platformu TikTok, 2023 yılı sonunda 18 yaş ve üzerinde 34 milyona yakın kullanıcıya ulaşmış. Dijital Pazarlama Okulu Kurucusu Yasin Kaplan, platformdan alınan veriye göre, 2023 yılında TikTok reklamlarının 18 yaş ve üzeri yetişkinlerin yüzde 48’ine ulaştığını, markalar için oldukça önemli bir kaynak olmayı sürdürdüğünü söylemiş (Yasin Görmez, Ala Medya). Yani kullanıcılar da markalar da orada… Peki ne yapmalı?.. Böyle durumlar, bireylerin, kurumların ve firmaların kültür ve değerlere dayalı sosyal sorumluluk anlayışını ‘dayatması’ gereken dönemler olarak öne çıkar… Eğer hem platformu kullanmak hem de içeriklerin ‘daha kaliteli’ bir hâl almasını istiyorsak onları değişime zorlamak şart…

#Atatürk
#Film
#Sinema
#Ali Saydam
5 ay önce
ATATÜRK, bir filmin ötesinde…
M. Emin Kazcı"nın "Başağrıtmayan Yazılar"ı
Son perde
Kusurumuzdan kork yapay zeka!
Yangın ve körük
Söz milletin de ‘millet’ kim?