|
‘Müsademe’ tamam da ‘Efkâr’ nerede?..
‘Vatan Şairi’ olarak edebiyat tarihine adını yazdırmış olan
Namık Kemal
’e ait olduğu bilinen ünlü deyiştir: “Bârika-i hakikat, müsâdeme-i efkârdan doğar” (Hakikatin kıvılcımları, fikirlerin çatışmasından doğar)…

Fikirlerinin çatışmasının en nitelikli, en yoğun, saygıyla, anlayışla ve Bârika-i Hakikati ortaya çıkarmak adına yaşanması gereken bir numaralı yer neresi?..

Herhalde
Gazi Meclis

Orada ise durum felaket…

Belki bir gösterge olabilir… Eşim, başta “Büyük Selçuklu – Alpaslan” olmak üzere, “Diriliş-Osman”, “Abdülhamid”, “Teşkilat” gibi dizileri 11 yaşındaki oğlumuzla birlikte izlerken,
TBMM
’de bütçe görüşmelerinin başlamasından bu yana Gazi Meclis’ten yapılan yayınlara ambargo koyuyor…

Ben de izlerken sinir oluyorum…

Gençlere öğretmek için çaba harcadığımız konuşma adabının zerresi yok vekillerimizde… Sataşmamak… Konuşmacının sözünü kesmemek… Hakaret etmemek… Provokasyon yapmamak… Provokasyona gelmemek…

Oysa öyle bir gelindi ki provokasyona; birbirlerini yumruklayıp hastanelik etiler…

Şimdi soralım bütün bu hayâsızca, adaba aykırı davranışların hedefi ne olabilir?

Bir siyasetçinin iletişim alanında tek bir hedefi vardır aslında… Hedef kitlesine tezlerini anlatabilmek; bu tezleri hayata geçirebileceği yönünde vaatleri anlatarak, bu vaatleri sadece onun gerçekleştirebileceğine dair güven oluşturmak… Çünkü iletişim sürecini ancak bu şekilde yönetebilirse hedeflediği kitlenin başkasına değil, kendisine oy vermesini sağlayabilir… Küfür, kıyamet, hakaretle değil…

Özetle iki şey yapmamak lazım:

1- Provoke etmek,

1- Provokasyona gelmek…

Gözümüze takılanlar…

-
Dünya Kupası
’nda Cumartesi günü Fas’ın Portekiz’i yenerek çeyrek finale yükseldiği “Al Thumama Stadyumu”,
Tekfen İnşaat
tarafından yapılmış.
Marka değerinin
yalnızca yapılan işlerle oluştuğunu düşünenler çok yanılıyorlar. Önemli ve değerli işlere de imza atsanız bunları sosyal paydaşlarınız ve hedef kitleleriniz başta olmak üzere kamuoyuna anlatamıyorsanız emeklerinize yazık ediyorsunuz demektir. Tekfen İnşaat’ın iletişimi için Dünya Kupası fırsatını yakalaması yerinde olmuş. (Serap Öztürk, Medyaevi)
-
Vodafone Türkiye
ile tüketici içgörü analitiği girişimi
Pivony
, “Müşterim Ne Diyor” programı için iş birliği yapmışlar. Yapay zekâ aracılığıyla, çevrim içi ve çevrim dışı olarak çoklu kanallardaki müşteri görüşlerinden içgörüler edinilecekmiş.
Müşteri memnuniyetini
sağlamak ve yükseltmek için her türlü teknolojik ve bilimsel yöntem son derece kıymetli. Ancak günün sonunda, müşteriyi anlayan ve onun duygularına hitap etmeyi başaran öne çıkacak. (Yasemin Ulusoy, MAG PR)
- Dijital performans pazarlama ajansı
IQUEEM
’in kurucusu
Berkun Meral
, 2023 yılında ajans seçerken dikkat edilmesi gerekenleri özetlemiş. Anlaşılması biraz zor ama merak edenler internetten bulabilirler. Peki Berkun Bey bunu neden yapmış? İletişim çalışmaları içinde bu aksiyona ‘
konu yönetimi
’ diyoruz… Belli konularda fikri sorulan, güvenilen marka/firma/lider hâline gelmek, böylece itibara olumlu katkı sağlamak için yapılır. (Melis Samir, Melis Samir PR)
- Tekstil firması
Colin’s
, “3 Aralık Dünya Engelliler Günü” için
FIBA
Avrupa Kupalarında forma giyen ilk işitme engelli sporcu olan millî basketbolcu
Çağla Nur Uzundurukan
ile bir reklam filmi çekmiş. Marka iş birliği sayesinde Uzundurukan’ın
DG Akademik
bünyesinde spor yapan engelli çocuklar için hayata geçirdiği projeye kaynak sağlanması da amaçlanıyormuş. Buraya kadar her şey gayet iyi. Ancak reklam filminde engelli bireylere “Engellerini sallamazsan dünyayı sallarsın” diye seslenilmiş. Gençlere, onların kullandığı dille seslenmek, ille de argoya yönelmek anlamına gelmez. Kaş yapayım derken göz çıkarmışlar sanki… (Buse Akdik, Grup 7)
#TBMM
#Provokasyon
#Siyasetçi
1 yıl önce
‘Müsademe’ tamam da ‘Efkâr’ nerede?..
Bir Başka Mesele: Çözülme baba otoritesinin sarsılmasıyla başladı
Ayasofya’da namaz kılma zevki
ABD’nin raporu tutarsızlık abidesi..
Maskeli balo bitti: Gazze, dünyanın Siyonistlerin esareti altında olduğunu ispat etti!
Erdoğan’ı erken finale zorlamak: 2015