|
"Türk Yurdu"na dâir (2)

İlk sayısı 30 Kasım 1911''de çıkan ve 1929 Şubatı''na kadar Osmanlıca, 1931''e kadar Latin harfleriyle toplam 233 sayı (26 cilt) yayımlanan TÜRK YURDU dergisinin çevrimyazısı Tubitay Yayınları (Ankara) tarafından okurlarına sunuluyor...

İlk cildi 1998''de, beşinci cildi ise bu yıl yayımlandı... Bu beş cilt, Osmanlıca orijinalinin 11 cildine tekabül ettiğine göre, projenin yarısının şimdiden tamamlanmış olduğu söylenebilir. (Derginin ilk cildinde, Paul Dumont''dan "Türk Yurdu Dergisi ve Rusya Müslümanları 1911-1914" ve Masamai Arai''den "Devlet ve Toplum Arasında Türk Yurdu Dergisine Yeni Bir Yaklaşım" başlıklarıyla çevrilen iki değerli incelemenin yer aldığını belirtelim.)

Eserin editörü Murat Şefkatli, aynı zamanda yayınevinin de sahibi... Şu sözler, sayın Şefkatli''ye ait:

- "Her işte kâr hesabıyla yola çıkarsanız, sadece kendinizi düşünürsünüz. Yayıncı olarak kâr getirecek işlere yatırım yaptığımız gibi, halkımızın değerlerine de sahip çıkmamız, bunun için ticarî kaygılarla hareket etmememiz gerektiğine de inanıyorum. Kaldı ki kâr gayesi gütmediğimiz bir yayının sağlayacağı prestijin manevî dünyamızın kâr hanesine yazılacağını da unutmayalım."

Projenin fikir babası ise, eserin Yayın Kurulu Başkanı Dr. Arslan Tekin... Kendisi, Sunuş''unda şöyle diyor:

- "Derginin tamamının değişikliğe uğratılmadan yeni harflere çevrilmesini gaye edindik. Serüvenimiz 1989''da başladı; kime başvurduysam, çalışmamız ya kâr getirmeyeceği düşünülerek reddedildi ya da yarım kaldı. 1997''de bu işi hiç kâr hesabı yapmadan üstlenecek yürekli bir kültür adamı karşıma çıktı: Ankara Tubitay Limited Şirketi sahibi Murat Şefkatli, yeni tanıştığı bir insanın teklifini ayrıntıyı konuşmaya, kâr-zarar hesabı yapmaya dahi lüzûm görmeden kabul etti; bu bir kültür olayı idi ve Türk kültürüne hizmetten elbette büyük şeref uyacaktı. Para önemli değildi."

TÜRK YURDU gibi muazzam belgelerden müteşekkil bir kolleksiyonun neşrinin, yayıncısına para kazandıramayacağı muhakkak... Fakat hayatta parayla ölçülemeyecek değerlerin ve sayıları nadir de olsa hâlâ bu değerlere saygı gösteren bazı yayımcıların bulunması fevkalâde sevindirici...

Keşke Sırat-ı Müstakim/Sebilürreşad, Beyan''ul-Hakk, İslâm Mecmuası, İslâm Dünyası, Medrese İtikadları/Hayr''ul-Kelâm/İ''tisam, İctihad, vb. dergiler de böylece yayımlansa, yayımlanabilse...

Bu işlerin zorluğunu bilenler, ağzımdan çıkanı kulağımın işitmediğini düşüneceklerdir... Hakları da yok değil, çünkü bu işler zor, gerçekten de zordur... Fakat TÜRK YURDU projesi niçin bu konuda diğer himmet sahiplerini cesaretlendirici bir örnek olmasın? Niçin bir yerlerde, bu topraklarda umut fidesinin solmadığını ispatlayacak iddia sahipleri bulunmasın?

Başta sayın Murat Şefkatli ve Arslan Tekin beyefendiler olmak üzere, TÜRK YURDU projesinde emeği geçen bütün ilim adamlarımızı kutluyor; bu teşebbüsün, özel günlerde hediyelik eşya dağıtmayı marifet bilen Finans kuruluşları ile Holdinglerce örnek alınmasını temenni ediyorum.

Not: Dergiyle ilgili daha geniş bilgiye ihtiyaç duyanlar, Hüseyin Tuncer''in "Türk Yurdu (1911-1931) Üzerinde Bir İnceleme" (Ankara, 1990) ve "Türk Yurdu Bibliyografyası" (İzmir, 1993) adlı eserlerinden istifade edebilirler.

İsteme adresi: TÜRK YURDU, Tubitay Yayınları, Şehit Adem Yavuz sok. Nu. 3/7, Kızılay-Ankara; Telefaks: 0312 419 45 06-07/419 65 32

24 yıl önce
"Türk Yurdu"na dâir (2)
Kamu tasarrufu
BİT’lere kadrolu işçi alımında acilen tedbir alınması gerekiyor
Tarih bizi çağırıyor ama biz birbirimizle boğuşuyoruz!
İYİ Parti kongresinin kazananı kim
Şule öğretmen ve yeni maarif modeli