|
Ekonomik birliktelik neden önemlidir?

Dünyada çok sayıda ülkenin bir araya geldiği grup, inisiyatif, organizasyon ve birliktelik bulunmaktadır. Bu organizasyonlara bakıldığında, her bir oluşumun arkasında farklı motivasyonların olduğu görülecektir.

Avrupa Birliği, entegrasyon açısından tüm dünyada en ileri seviyede entegrasyon aşamalarını gerçekleştiren bir birliktir.
İlk olarak ekonomik birlik olarak öne çıkan Avrupa Birliği sonrasında siyasi birliğe evrilmeye devam etmektedir.
G20 olarak öne çıkan oluşum ise gelişmiş ve gelişmekte olan ülkelerin başta ekonomi olmak üzere küresel konularda dünyanın önde gelen ülkeleri bir araya getiren önemli bir birlikteliktir.
Her ne kadar resmi bir kurumu olmasa da ve kurumu olmadığı için bağlayıcılığı olmasa da ülkelerin bir araya geldiği zirvelerde görüşülen konuların önemli konular olduğu açıktır.
Diğer
bir oluşum ise gelişmekte olan 8 ülkenin bir araya geldiği D8 Ekonomik İşbirliği Teşkilatıdır.
D8 grubu, gelişmekte olan Müslüman ülkelerin bir araya gelmesi ile kurulmuş olup ülkeler arasında birçok sektörde işbirliğini
öncelemektedir
. D8 ülkeler ayrıca İslam İşbirliği Teşkilatı'nın da üyesi ülkeleridir.

D8 Ekonomik İşbirliği Teşkilatı üyesi ülkeleri ise Bangladeş, Endonezya, İran, Malezya, Mısır, Nijerya, Pakistan ve Türkiye’dir.

Önemli bir
diğer oluşum ise
BRICS olarak adlandırılan ve Brezilya, Rusya, Hindistan, Çin ve Güney Afrika ülkelerinin bir araya geldiği bir oluşumdur.
Ekonomik ve siyasi olarak tam bir entegrasyon olmasa da Asya kıtasında gelişmekte olan ülkelerin bir araya geldiği ve genişleme sürecinde olan önemli bir oluşumdur.
Bu oluşumun arkasındaki t
emel motivasyon, ekonomik olarak dünya ekonomisinde temsiliyetini arttırmak, ülkeler arasında ticareti artırmak ve ekonomik güç olmaktır.
Bu oluşumların yanında Asya’da, Afrika’da ve Amerika kıtasında bir çok oluşumların ortaya
çıktığını görebiliyoruz.
Tüm oluşumların temelinde ekonominin temel bir motivasyon kaynağı olduğu bilinmektedir.

EKONOMİK BİRLİKTELİK ÖNEMLİ

Açıkçası dünyada öne çıkan önemli oluşumlar, birleşmeler, birliklerin temel motivasyonu ülkeler arasında ticareti arttırmak, kalkınmayı sağlamak ve dolayısıyla ekonomik olarak güç olmaktır.

Bugün Avrupa Birliği ülkelerinin ekonomik ve siyasi gücünün arkasında
birlik ülkelerinin ilk olarak ekonomik birlik sağlamaları ve sonrasında siyasi olarak ortak hareket etmelerinin
önemli katkısı olduğu açıktır.
Bu nedenle,
dünyada var olan kurumlarda adil bir temsiliyet olması, ülkenin ya da birliğin siyasi olarak güçlü olması ve ülkelerin sözünün dinlenmesi, barışın tesisi edilmesi ve adil bir gelir paylaşımının olması için ekonomik olarak bir araya gelinmesi, ekonomik ve siyasi bir entegrasyon seviyesine ulaşılması olmazsa olmaz bir durumdur.
#ekonomi
#G20
#Erdal Tanas Karagöl
19 gün önce
Ekonomik birliktelik neden önemlidir?
Kamu tasarrufu
BİT’lere kadrolu işçi alımında acilen tedbir alınması gerekiyor
Tarih bizi çağırıyor ama biz birbirimizle boğuşuyoruz!
İYİ Parti kongresinin kazananı kim
Şule öğretmen ve yeni maarif modeli