|
Uluslararası doğrudan yatırımlar neden önemli?
Birçok gelişmekte olan ülkeler için olduğu gibi Türkiye için de uluslararası doğrudan yatırımlar ekonomik, sosyal ve birçok açıdan önemlidir.
Öncellikli olarak
, uluslararası yatırımlar ülkede yatırımlar için gerekli tasarrufun yetersiz kaldığı gelişmekte olan ülkeler için önemli bir kaynak durumundadır. Bu yatırımlar ile üretimin artışı sağlandığı gibi uluslararası yatırımcıların gerçekleştirdiği üretimin ihracatı sayesinde dış ticaret açığının azalması ve cari dengede iyileşmeye de önemli katkı yapacaktır.
Uluslararası yatırımlar sayesinde
ülke ekonomisinde transfer edilen
teknoloji sayesinde gidilen ülkenin üretim yapısında ve talep edilen işgücünün yapısında ciddi değişimlerin meydana gelmesi olasıdır.
Diğer yandan, uluslararası yatırımlar sayesinde gidilen ülkeye hem nitelikli işgücünün transfer olması sağlanır hem de üretilen ürünlerin niteliğinin yükselmesi gerçekleşir.

ULUSLARARASI YATIRIMLARIN GİRİŞİNİ ETKİLEYEN FAKTÖRLER
Uluslararası yatırımların ülkeye girişini etkileyen birçok faktör bulunmaktadır.
Başta da ülkede uygulanan ekonomik politikaları, ülke risk primi, kredi derecelendirme kuruluşlarının ülke için verdikleri notlar, ülkenin coğrafi ve siyasi konumu, gerçekleşen yatırımlar ve ekonomik beklentiler gibi birçok faktör öne çıkmaktadır.
Son dönemlerde, Türkiye ekonomisinde hem
ülke risk priminde yaşanan düşüş, kredi derecelendirme kuruluşlarının ülke görünümü konusunda yaptıkları olumlu değerlendirmeler
ve yaşanan birçok dışsal faktöre rağmen ekonomide gelecek ile ilgili beklentilerde ortaya çıkan olumlu görünüm uluslararası yatırımlarda da artışı beraberinde getireceği beklenmektedir.

Uluslararası yatımlarda başlayacak olumlu bir hareketlilik zincirleme etkiyle birçok makro ekonomik -göstergede de önemli iyileşmeyi de beraberinde getireceği açıktır.

Bu iyileşmeyi Türkiye ekonomisi, 2002 sonrasında çok açık bir şekilde yaşadı.
Bu dönemde Türkiye’ye gelen uluslararası yatırımlar sayesinde, kredi derecelendirme kuruluşları,
2012 yılında Türkiye’ye yatırım yapılabilir seviyede not vermek durumuna geldiler.
Verilen bu kredi derecelendirme notu sayesinde Türkiye ekonomisi faizlerde ve enflasyonda tarihin en düşük seviyelerine ulaşmayı başardı. Bununla beraber, sağlanan ekonomik ve fiyat istikrarı sayesinde
Türkiye 2012 yılında kişi başı gelirin 12.000 doları aşması ile neredeyse yüksek gelirli ülke grubuna giren ülke konumuna geldi.

Türkiye’nin kredi derecelendirme kuruluşları tarafından yeniden yatırım yapılabilir ülke olarak derecelendirmesi için öncellikli olarak fiyat istikrarının sağlanması bu açıdan çok elzemdir.

Türkiye’nin kredi derecelendirme kuruluşları tarafından yeniden yatırım yapılabilir ülke olarak notlandırılmasının önünde engel olmadığı da açıktır.


#Ekonomi
#Yatırım
#Erdal Tanas Karagöl
٪d أشهر قبل
Uluslararası doğrudan yatırımlar neden önemli?
Turizm uğruna
Mermer atıklarının muhteşem geri dönüşümü
Tasarruf sandığı
ABD-Çin rekabetinde popülizm, korumacılık ve ulusal güvenlik
‘Şişman Kadın’ kim?