|
Uluslararası hizmet ticareti

Dünyada artık yalnız mal ticareti değil hizmet ticareti de çok önemli hale geldi. Türkiye’de de başta eğitim olmak üzere,
sağlık, müteahhitlik, lojistik, kültürel faaliyetler yani dizi film, yatırım, bilişim ve fuarcılık
bu anlamda öne çıkan önemli hizmet alanlarıdır.
Bu kapsamda
Almanya’nın başkenti Berlin’de gerçekleşen ICEF fuarına Ticaret Bakanlığı'nın desteği ve Hizmet İhracatçıları Birliği'nin organizasyonuyla
üniversitelerin katılımı
gerçekleşti
. Dünyada birçok üniversitenin katıldığı ve çok verimli bir yöntem ile üniversiteler ile eğitim acentelerini yüz yüze görüştürerek bir araya getiren bu fuara Türkiye’den de birçok özel üniversite katıldı.

Dünyanın birçok üniversitesi ve dünyadan birçok eğitim acentesi oradaydı.

Dünyanın birçok ülkesinden bu fuara katılan üniversiteler, dünyanın pek çok ülkesinden gelen eğitim acenteleri ile yüz yüze görüşerek uluslararası öğrencilere ulaşmayı hedefliyorlar.

Bu fuarda gözüken o ki, dünyada nitelikli uluslararası öğrencileri kendi bünyelerine katmak isteyen üniversiteler arasında ciddi rekabetin yaşandığını görüyoruz.

Bu nedenle
Türkiye’de artan üniversite sayıları ile birlikte hem özel üniversitelerin hem de devlet üniversitelerinin uluslararası örgenci kabullerinin artması
çok önemli. Zaten, uluslararası öğrencilerin birçok farklı gerekçeler ile artık Avrupa ülkelerine ve ABD’ye alternatif ülke arayışında oldukları da bir gerçektir.

Dolayısıyla, birçok ülkeden gelecek olan nitelikli uluslararası öğrenciler hem üniversitelerde yeni rekabetçi bir dönemi zorlayacak hem de nitelikli mezun öğrencilerin ülkede kalması ile ülkeye beşeri sermaye açısından önemli katkısı olacaktır.


HİZMET TİCARETİNİN ARTAN ÖNEMİ

Hizmet ticaretinin ekonomide dış ticaret dengesi ve dolayısıyla cari denge için önemi artıyor. Dış ticarette mal ticaretinde rekabet etmek ya da mal ticaret ile dış ticarette fazla vermek kolay olmayabilir.

Ancak seçilmiş belli hizmet alanlarında gerçekleşecek hizmet ticareti yani hizmet ihracatı dış ticaret dengesi üzerinde önemli olumlu değişimleri beraberinde getirecektir.
TÜİK tarafından açıklanan uluslararası hizmet ticareti istatistiklerine göre,
hizmet ihracatı 2021 yılında 34,7 milyar dolar iken 2022 yılında yüzde 37 artarak 47,6 milyar dolar olarak gerçekleşmiştir.

Yani hizmet ihracatının artış trendinde olduğunu görüyoruz.

Her ne kadar hizmet ihracatının yaklaşık yüzde 74 oranındaki payı taşımacılıktan geliyorsa da son yıllarda,
bilişim, sağlık, eğitim, müteahhitlik alanındaki hizmet sektörlerinin hizmet ihracatında paylarının arttığını görüyoruz.
Ticaret Bakanlığ
ı’nın uluslararası hizmet ticaretinin ülke ekonomisine katkısını artırmak için küresel gelişmeleri takip ederek belirlediği s
ağlık eğitim, bilişim ve dizi gibi kültürel sektörlere verdiği öncelik, ülkeler bazında yaptığı çalışmalar ve bu alanlarda verdiği desteklerin
hizmet ihracatı alanında farkındalığı artıracağından şüphe yoktur.
#Ekonomi
#Politika
#Ticaret
#Erdal Tanas Karagöl
6 ay önce
Uluslararası hizmet ticareti
Yaralı coğrafyalarımızı konuşmaya daha yeni başlıyoruz
Sosyal Çürüme Yazıları 7: Dedelerden himmet umma cumhuriyeti
Paket iyi de ‘kampanya’ nerede?..
KDV artışının KDV indiriminden daha çok alkış aldığı ülke
Arapça tabelalar ve yeni CHP