|
Bu cümleyi okudum, ürktüm; siz de okuyun, ürkün!

Biliyor musunuz bilmiyorum; engizisyon ile anket sözcükleri aynı kökten geliyor. Fanatik bir Katolik olan ‘Inquisitionis’, Ortaçağ’da Yahudi ve Müslüman dönmelerin gizlice eski dinlerini koruyup korumadıklarını soruşturmak amacıyla Yüksek Soruşturma Dairesi kurar. Soruşturma anlamına gelen inquirere Fransızlar tarafından enquete (anket) sözcüğüne dönüşüyor.

Demek ki engizisyon da ‘soruşturmak’ anlamına geliyor, anket de.. Aradaki farklardan biri şu: Engizisyonu Katolikler yapmış, anketi ise her dinden insan yapıyor. İkinci fark da şu: Anket söz konusu olduğunda, cevap vermeyeni yakmıyorlar!

Evet, aşağıda çok kapsamlı bir anketin özet analizi yer alacak. Genel müdürlüğünü eski DİE Başkanı Sıddık Ensari’nin yaptığı ODAK Araştırma Grubu tarafından yapılan anket hakikaten ‘ateş’ gibi bir anket.. (Ateş anlamına gelen öz Türkçe ‘od’dan türeme ‘odak, biliyorsunuz mihrak demek.. Mihrak da Arapça ateş anlamına gelen ‘harq’ tan türemiş bir kelime.. O yüzden ‘ateş gibi anket’ dedim!)

Doç. Cengiz YILMAZ ve Doç. T. Sabri ERDİL tarafından araştırmanın içinde neler yok ki.. Örneğin; MHP seçmeninin üçte biri, ulusalcıların ise beşte biri AB’ye taraftar olduğunu beyan etmiş.

Seçmenin % 4’ü İsrail’in ülkemizde yatırım yapmasını uygun bulmuş. (İsrail deyince aklıma geldi.. Özdemir İnce, dün Hürriyet’te ‘Mal sahibi mülk sahibi hani bunun ilk sahibi’ diyerek ekliyordu: “Filistinliler Filistin’de daha yokken 3000 yıl önce orada Yahudiler vardı; o topraklar Yahudilerindir”. Bu mantığa göre, İstanbul da Bizanslıların torunlarına verilmelidir!)

Ayrıca, milliyetçilerin % 10,8’i İtalya’nın yatırım yapmasını tercih ediyormuş. Aynı araştırma İtalya’nın Abdullah Öcalan’ı teslim etmekte direndiği 1999’da yapılmış olsaydı, milliyetçiler arasında makarna yemeyenlerin oranı herhalde sıfır olur ve makarnayı Toprak Mahsulleri Ofisi’nin stoklaması talep edilirdi. Belki de bu işin arkasında Nuh’un Ankara Makarnası’nın sahiplerinden TOBB Başkanı Rıfat Hisarcıklıoğlu’nun olduğu speküle edilirdi!

Bununla beraber, televizyonda en çok izlenen program sıralamasında spor programları % 4.6; dini programlar ise % 2 oranına sahip.. Aslında araştırmada keşke “Kodu mu oturtan spor programları”, “İnsanı dinden imandan çıkaran eğlence programları”, “Spor olsun diye yapılan Zekeriya Beyaz programları”, “Sosyolojik araştırma gayesine matuf porno filmleri” başlığı altında program türleri de sorulsa daha ‘bilimsel’ olurdu!

Dikkat çeken bir pafta da “Anıtkabir, Çanakkale Şehitliği ve Hac-Umre ziyaretleri” ile ilgili sorulara verilen cevapların oranı… “Kesinlikle gitmem..” cevabının oranı Çanakkale Şehitliği’nde % 2.2, Anıtkabir’de % 3.3, Hac-Umre’de % 4.0… Peygamberimiz’in mezarına gitmek istemeyenlerin oranı Atatürk’ün mezarına gitmek istemeyenlerin oranından fazla olduğuna göre, meğer Türkiye ‘Ilımlı İslam Devleti’ değilmiş(!) Bu memlekette bazıları Nutuk’u Kur’an-ı Kerim, Çankaya’yı Mekke, Anıtkabir’i Kâbe, Atatürk’ü Peygamber olarak takdim ve takdis ettiğinden bu sonuç normaldir. Tabii, kocasını aldatan Yıldız Engin’de olduğu gibi, çocuğunu ‘biyolojik babası’na teslim etmek için Çanakkale Şehitliği’ne gidenlerin oranı kaçtır, bilemiyorum.

Evet, son zamanların en hacimli çalışmasını yapan Odak Araştırma Grubu’nun bu araştırmasında bir tablo ne yazık ki eksik…

Araştırmaya göre, AK Parti”nin ‘barajı aşacağını’ düşünenlerin oranı % 81.4 olarak belirlenmiş. Bu sonuca göre araştırma şirketi keşke “Türkiye’deki geri zekalı seçmenlerin oranı” başlığı altında bir başlık daha atmış olsaydı…

Çünkü dolaylı olarak anlıyorum ki Türkiye’de zekasında gerilik olan seçmenlerin oranı % 18.6 olarak görünüyor!

18 yıl önce
Bu cümleyi okudum, ürktüm; siz de okuyun, ürkün!
Zamanda ve mekânda bir uyanış: Sîdî Ukbe Ulucamii
19 Mayıs’a 10 gün kala…
Uluslararası doğrudan yatırımları çekmek
Enflasyon, döviz kuru beklentileri ve CDS
İsrail ve Batı’nın çifte standardı