|
Uzay boşluğunda bir yay, bir de cıvata..

Joe Taner ismini hiç duydunuz mu? Düne kadar ben de duymamıştım. Kendisi Atlantis Uzay Mekiği''yle Uluslararası Uzay İstasyonu''na giden ve şu sıralar orada montaj işleriyle uğraşan sakar bir astronot... Tanner''ın bu yazıya misafir olmasının nedeni şu: Kendisi istasyona yeni modüller eklemek üzere yapılan ve tam 6,5 saat süren çalışma sırasında monte etmeye çalıştığı bir yay ve bir cıvatayı elinden düşürmüş. Ne var bunda demeyin! Uzayda yay ve cıvata düşürmek, elinizden anahtarınızı düşürmek kadar basit bir şey değil. Biliyorsunuz orada yerçekimi yok ve nesneler bir kere yere düşüp orada öylece almanızı beklemiyorlar. Bunun aksine, yerçekimsizliğin orasına burasına doğru serseri bir şekilde sürükleniyorlar. Bu da astronotlar ve uzay istasyonları için oldukça tehlikeli. Çünkü ekseriyeti metalden mâmûl bu minik uzay hurdaları, uzay istasyonunun fazlasıyla hassas bir yerlerine, modüllerin oralarına buralarına girip ya da olmadık zamanlarda olmadık bir yerlere çarpıp hadise çıkartabiliyorlarmış. Beklenmedik hasarlar, kısa devreler ve aylar boyunca uğraşılarak kurulan cihazların acıklı sonları... Böyle bir ihtimal her zaman varmış ve bu minik uzay hurdalarının boşlukta serseri serseri dolaşmalarına bir son verilmedikçe tehlike de ortadan kalkmıyormuş.

Enteresan değil mi, kimin aklına gelir. Biliyorsunuz uçaklar için de en büyük tehlike pervane bölümlerine dalış yapan kuşlar... O küçük kuşlar koca koca metal kuşları düşürebiliyorlar. Uzay da kuş yok, uzayın tehlikeli kuşları boşlukta dolanan yaylar, cıvatalar, spatulalar, firketeler, tokalar, cımbızlar, gazoz açacakları, keratalar vs...

Durumu abarttığımı düşünüyorsunuz değil mi? Evet, her zamanki gibi abartıyorum, ama bu bir çıkış noktasından hareket etmediğim anlamına gelmez. Mesela uzay boşluğunda dolaşımda olan hain minik hurdalar arasında bir spatula gerçekten var. Onu da Joe Taner düşürmemiş, uzayın bütün sakarlıklarını ona yüklemek bize yakışmaz. Gerçek şu ki, 30 cm''lik spatulayı uzayda gezintiye çıkan Discovery astronotlarından biri düşürmüş.

Peki firkete, toka ve cımbız neyin nesi? Sizce uzayda dolaşan bir hanım astronotun çantasında neler bulunur? Yerçekimi olmayınca kadınlar değişir mi sanıyorsunuz? Hayır, kadınları değiştirmek konusunda fizik kuralları da erkekler kadar çaresizdir.

Ya gazoz açacağı ve kerata (yani ayakkabı çekeceği), bunlar da benim en sık aradığım, en sık bulamadığım şeyler... Bu kadar bakir bir çöplük de aransa onlar bile bulunabilir diye düşündüm.

Gelin şimdi hep birlikte biraz fanteziye kaçalım. Mesela astronotun biri uzay aracının camından dışarıya baktığında paçoz bir çöp toplayıcısının bakımsız çöp arabasını gıcırdatarak geçip gittiğini görüyor. O astronotun yüzünü bir hayret ya da şaşkınlık ifadesinin kaplaması yerçekimsiz ortamda yaklaşık yarım saat sürüyor. Yüzün yeniden normale dönmesi için de bir yarım saat daha... Çünkü hareket etmek için yüz kaslarının da bir miktar yerçekimine ihtiyacı var.

Bu tabii olacak bir şey değil... Ama mesela uzay boşluğunda bulunan serseri çöpleri toplayıp NASA''da bir Uzay Kayıpları Müzesi kurulsa bu hem mümkün, hem de eğlenceli bir şey olur.

18 yıl önce
Uzay boşluğunda bir yay, bir de cıvata..
Çanakkale ruhunu bugüne taşıma vaktidir
Ukbe b. Nâfi’nin cehdi
İğne ve çuvaldız…
İhracatta Türkiye
Hizmet sektöründeki enflasyon işleri zorlaştırıyor!