|
Türkiye"nin Sosyal Medya Ufku ve @cbabdullahgul

Twitter şimdilerde sosyal medya kelimesiyle nerdeyse eş değerde.

Facebook"u atlamış olmak istemem ama sosyal medyayı salladı denilen çoğu hadisenin vuku bulduğu yer Twitter…

Kimi gerçekçi kimi acil yargılar içeren Twitter değerlendirmeleri devam edip gidiyor. Bazı yazarlar kahvehane diye küçümsese de herkesin kendine bir sandalye çekip sohbete kulak kabartacağı cazip bir kahvehane…

İnsanların renkleri Twitter"da da kendini gösteriyor ve renkli bir ortam meydana geliyor. Kendi hesabıma şikayetim yok. Değişik profillerdeki kişilerle tanışmak ve diyalog kurmak insanı zenginleştiriyor.

Bunda yazar-çizer takımının Twitter"ı benimsemesinin, aktif kullanmasının etkisi büyük elbette. Bu kadar meşhur olunca kayıtsız kalınması mümkün değil. Cumhurbaşkanı ve vatandaşı 140 karakterde buluşturan bir ortam. Twitter, aynı zamanda Cumhurbaşkanı"nın sofrasına temsilcilerini konuk ettiği bir sosyal kesimi ifade ediyor.

Twitter"da herkes öğrenci ve herkes öğretmen. Nitekim Sayın Cumhurbaşkanı da sofrasına davet ettiği kişilerden çok şeyler öğrendiğini ifade ediyor. Yemeğe davet ettiği kişileri Twitter"da da takip etse eminim bu öğrenme süreci hızlanacaktır.

Twitter"ı kullanan bir cumhurbaşkanına sahip olmakla iftihar edebiliriz. Ancak bazı tuhaflıklar göze çarpıyor. Çankaya Köşkü"nde ağırlama nezaketi gösterdiği isimleri Twitter üzerinden takip etmemesini bulunduğu konumla açıklıyor. Kendi tercihleridir elbette. Ancak sosyal medya balkonundan halkın selamlandığı dijital bir bina değil. Herkese cevap yazmak elbette güç olabilir ama herkesi Çankaya"da ağırlamak da öyledir. Nasıl ki belirli kriterlere göre yemeğe davet etmek mümkün oluyorsa bazı kişilerle de sosyal medya üzerinden diyalog kurmak mümkün olacaktır.

Sadece Türkiye ile de değil, tüm dünyayla…

Cumhurbaşkanlığı makamı ülkemizi temsil ettiği için özellikle İngilizce hesap üzerinden dijital diplomasi faaliyetlerinde bulunulması faydalı olabilir. Sayın Cumhurbaşkanı dünyada en fazla takipçiye sahip liderler arasında yer alıyor.

Konuyu sadece Cumhurbaşkanı"nın diyalog kurmasına indirgemek başka şeyleri ıskalamayı beraberinde getirir.

Sosyal medyada belirli süreçlerin bir parçası olmak, olmazsa olmazlar arasında. Biliyoruz ki Cumhurbaşkanlığı bazı toplumsal projeleri himaye ediyor. Himaye edilen bu sosyal projeler için oluşturulacak etiketlerle (hashtag) 2 milyon 750 binin üzerindeki Twitter takipçisini bu süreçlere dahil edebilir. Instagram"ı iyi kullanan kişileri Türkiye"nin tanıtımı için birer elçi olarak kullanabilir. Tüm bunlar bir yemek masasına sığmayacak uzun konular ve eminim birçok değerli isim katkı sunmak için gönüllü olacaklardır.

Bunun için sofra daveti beklemeye de gerek yok. Her hafta bir etiket etrafında sosyal medya ve Türkiye"yi tartışmaya açsın. Örneğin #sosyalsağlık ile sosyal medya ve sağlık ilişkisi ele alınabilir. Eğitim için de #sosyaleğitim uygun olabilir. Bu konuda birikimi olan insanlar Cumhurbaşkanı"nın himayesinde ve elde edilen görüşlerden istifade edileceğinin rahatlığı içinde yepyeni fikirler sunabilir.

Zamanın ruhu her zaman ve her yerden etkileşime geçmeyi icap ettiriyor. Twitter"ı dijital bir günlük olarak kullanmak da güzeldir ama akıllıca hareketlerle izlenecek stratejiler eminim devletin birçok kurumu için yol gösterici, ilham verici bir nitelik taşıyacaktır. Bunun Cumhurbaşkanı"nın tweetlerini kendinin yazmasından çok daha önemli olduğu kanaatindeyim.

Cumhurbaşkanı, Çankaya Sofrası"nı tertip etmeseydi belki bu yazı ve içerdiği öneriler meydana çıkmayacaktı. Bu vesileyle kendilerine bu konuyu gündeme taşıdıkları için teşekkür ederim.

11 yıl önce
Türkiye"nin Sosyal Medya Ufku ve @cbabdullahgul
“Almanlar et başında”
Varsıllar vergi ödemesin!
Amerikan Evanjelizminin Trump’la imtihanı
Genişletilmiş teröristan projesi böyle çöktü
İsrail’le ticaret ve Deutsche Welle