|
Tüketici örgütleniyor

Sık sık verdiğim mesajlarda bir gönüllü örgüt çatısı altında birleşmenin gereğine işaret ediyorum.

Artık bizim ülkemizde de insanlar en azından bir dernek ya da vakıf üyesi olmalı, hatta daha iyisini kurmak için çalışmalıdır.

Bu köşedeki yazılarımı kurgularken temel amacım sivil toplumun sesini duyurmak, sizin sorunlarınızı ilgililer nezdinde basın mensubu sıfatıyla takip etmek.

Bu açıdan yazılarım bir anlamda sivil toplum faaliyeti olarak algılanabilir. Hatırlayacaksınız, daha geçtiğimiz gün Tüketici Vakfına yönelik haddi aşan bir eleştiriyi eleştirmiş, sivil toplum örgütlenmesinin bu şekilde yıpratılmasının doğru olmadığını vurgulamıştım. Ancak ben yazılarımla yetinmekle kurtulamayacağımı bildiğim için fiilen de sivil toplum hareketinin içinde olmaya çalışıyorum. Şu sıralar sokak çocukları için bir vakıf bünyesinde proje geliştirme-uygulama çalışması içinde bulunduğumu biliyorsunuz. Fakat benim asıl konum tüketici hakları. Tüketici derneklerinden birine üyeliğim 1993 yılına kadar dayanıyor.

Toplantılarına iştirak edemiyorum ama üyeliğimle bu derneğin gönüllü sayısını artırmış oluyorum. Çalışmalarının etkinleştirilmesi yönünde katkıda bulunmaya çalıştığım bir başka tüketici derneği de Müstakil Tüketiciler Birliği.

Üç yıl önce kurulan ve benim de halen yönetim kurulu üyesi bulunduğum bu dernek Avukat Bülent Deniz''in başkanlığında pırlanta gibi genç arkadaşlarımızla hergün yeni bir başarıya imza atıyor.

Bir yıl öncesine kadar bütün toplantılarına katılıyordum, şimdilerde vakitsizlik sorunu yaşıyorum ama en azından yapılanların sıkı takipçisiyim. İddia ediyorum; Müstakil Tüketiciler Birliği bugün Türkiye''nin en fazla tanınan, yaptıkları en fazla ses getiren derneğidir.

Müstakil Tüketiciler Birliği''nin 13 Ocak''ta Kadırga Kültür Merkezi''nde düzenlenecek 2''inci olağan kongresine katılıp tüketici hakları için neler yaptığını gözden geçirmenizi öneriyorum.

Tüketiciler kongreye hazırlanıyor

İstanbul önümüzdeki günlerde tüketicilerin önemli bir toplantısına ev sahipliği yapacak. Eminönü''nde bulunan Kadırga Kültür Merkezi''nde 13 Ocak 2001 tarihinde gerçekleşecek bu toplantı Müstakil Tüketiciler Birliği''ne üye 3 bini aşkın insan katılacak.

Resmi kayıtlı üyelerin yanısıra çok sayıda tüketici hakkı savunucusu gönüllüleri de bir araya getirecek etkinlik sivil toplum hareketinin geldiği aşamayı göstermesi bakımından önemli.

Derneğin ikinci olağan kongresinde bir araya gelecek tüketiciler sorunlarını gündeme getirme, geriye dönük olarak yapılan çalışmaları değerlendirme, bundan sonra takipçisi olunacak konuları belirleme fırsatı bulacaklar. "Birlik''te Buluşalım" sloganıyla hazırlıkları yürütülen kongrede ayrıca tüketici hakları konusunda yaptıkları çalışmalarla kamuoyunda etkin kişi ve kuruluşlar ödüllendirilerek bu konudaki gayretler teşvik edilecek.

Katılımcılar kongrede, oylarıyla yeni dönemde dernek yönetimini üstlenecek kişileri belirleyerek tüketici sorunlarının çözümü konusunda yapılan çalışmaların yönünü çizecekler. Müstakil Tüketiciler Birliği''nin Başkanı Avukat M. Bülent Deniz, kongreye tahminlerin üstünde katılım beklendiğini, haklarının korunmasının önemine inanan herkesi bu toplantıda görmek istediklerini bildiriyor. irtibat için Tel: (0212) 612 19 70

KAPIDAN SATICILARA DİKKAT!

Meslek Örgütleri de tüketici sorunlarının önlenmesi gereğine inanıyor. Satıcı-üretici kesimden çok sayıda firmanın bağlı bulunduğu Gaziantep Ticaret Odası pazarlamacılardan alışveriş konusunda yaşanan sıkıntılarla ilgili bir açıklama yaptı. Ticaret Odası Genel Sekreteri Mesut Ölçal, vatandaşlara, evlere kadar gelerek eşya satan satıcılara dikkat etmeleri ve dolandırılarak mağdur duruma düşmemeleri konusunda uyarıda bulundu. Kapıdan satışlar konusunda Oda''ya yoğun şikayet geldiğini belirten Ölçal, bu tür alışverişlerde düzenlenen belgeler konusunda çok dikkatli olunması gerektiğini vurguladı.

TSE''DEN FİRMALARA BELGE İPTALİ

Tüketiciye mal ve hizmet sunan firmaların kalite kontrolüyle ilgili tescil belgesi veren Türk Standardları Enstitüsü Kurumu bazı firmaların sözleşmelerinin iptal edildiğini açıkladı. Bayram öncesi TSE''den yapılan açıklamada 12 firmanın talimata aykırılık, 8 firmanın kendi isteği ve 2 firmanın ise standard olmak üzere toplam 22 firmanın marka hakkı veren sözleşmesinin iptal edildiğini açıkladı.

Duyuruya göre talimata aykırılık gerekçesiyle sözleşmesi iptal edilen firmalardan bazıları şunlar; Güven Çelik LPG Doğalgaz, Simge Süt, On Gıda Pazarlama San. Ve Tic. Ltd. Şti... Vakıf Sağlık Ürünleri San. Tic. Td. Şti. de standardı iptal edilen firmalar arasında.

23 yıl önce
Tüketici örgütleniyor
“Almanlar et başında”
Varsıllar vergi ödemesin!
Amerikan Evanjelizminin Trump’la imtihanı
Genişletilmiş teröristan projesi böyle çöktü
İsrail’le ticaret ve Deutsche Welle