|
Dünya çöküyor Türkiye direniyor

Daha düne kadar dünya bir çökse Türkiye iki kat çökerdi. Dünya bir iyileşse kapatma davası sonrasında Türkiye yarım iyileşirdi. Kısaca dünya sallanırken biz adeta çöküyorduk. Ama değişti, olumsuz tablo Türkiye lehine değişti.

Son tarih 1 Temmuz 2008. İMKB-100 endeksi 33 bin 200''den kapanmışken ABD''nin DJI endeksi 11 bin 380 idi. Aynı gün Almanya''nın DAX endeksi ise 6 bin 260''dan kapanmıştı. Dün itibari ile İMKB-100 endeksi 35 bin seviyesinin üzerinde iken DJI endeksi 10 bin 900''lere, DAX endeksi ise 6 bin 30 seviyelerine çoktan düşmüştü. Bu rakamlara göre İMKB yüzde 5 yukarıda ama DJI endeksi yüzde 4,4 ve DAX endeksi yüzde 3,8 aşağıda bulunuyor.

ABD''de mali sektörü çöküntüye götüren süreç son sürat devam ediyor. Krizin Avrupa''ya yansımaları İngiltere başta olmak üzere şiddetini sürdürüyor. Sadece İngiltere borsasında dahi yaşanan çöküş yüzde 6''ya ulaşmış durumda. Ne oluyor da dünya çökerken Türkiye daha iyi bir tablo sergiliyor?

İki önemli noktayı belirtelim. Anayasa Mahkemesi''nin kamuoyunda başörtüsü davası olarak bilinen kararının ardından piyasa en olumsuzu fiyatlandırmaya başladı. Oysa son günlerde kapatma davasının artık en kötü senaryo üzerinden fiyatlanmadığını görebiliyoruz. AB ilişkilerini koparacak, Türkiye''yi yeniden içe kapatacak bir oluşuma izin verilmeyeceği düşüncesi ağırlık kazanıyor. Ve piyasa artık olumlu fiyatlandırmayı tercih ediyor.

İkinci önemli nokta ise dışarıda faizlerin düşük iken Türkiye''nin yüksek faizinin avantaj yakalamış olmasıdır. Krize karşı faiz düşüşleri ile önlem almaya çalışan ABD, bu sayede sermayenin adresini Türkiye gibi yüksek faiz veren ülkelere çeviriyor. Bu nedenle borsa düşüşlerine karşılık faiz ve kur seviyesinde ciddi bir kıpırdanma görülmüyor.

Bu iki durum gösteriyor ki borsa Türkiye açısından piyasalarda yaşanan gerilimi gösterirken faiz ve kur seviyesi alternatif sığınak haline gelmiştir. Biz benzer tabloyu 1997-98 yıllarında da yaşamıştık. Uzakdoğu Asya krizinde ilk dalga Türkiye ve bölge ülkelerini alternatif gösterirken bir yıl sonra Rusya''nın çökmesi bizi de çökertmişti. Umalım ve önlem alalım ki bu kez krizin ikinci dalgasında biz de çökmeyelim.

Ekonomiden Sorumlu Başbakan Yardımcısı Nazım Ekren açıklamasında “borsa hareketleri öncü gösterge olarak dikkate alınıyor ve buna göre önlemler alınıyor” diyordu. Oysa Hazinden Sorumlu Devlet Bakanı Mehmet Şimşek MÜSİAD''a konuk olduğu toplantıda borsayı sığ piyasa olarak gördüğünü, mali dalgalanmada faiz ve kur seviyesini ölçü aldığını belirtti. Umarız Sayın Mehmet Şimşek haklı çıkar ve borsa gösterge olmaz.

16 yıl önce
Dünya çöküyor Türkiye direniyor
Orta yol doğru istikameti gerektirir
Korksak mı?!
Londra izlenimlerim, beklentiler ve riskler
Türkiye’nin enerjisi
Komprador entelektüel ve siyasi işlevi