|
Uzel kimin?

Fabrika kimin? O fabrikayı kuran veya satın alan birkaç sayılı kişinin midir? O fabrikanın küçük hisselerinden satın alan çok sayıda yatırımcının mıdır? Yoksa o fabrika, sabah kalkıp çalışmaya giden ve akşam evine o fabrikadan kazandıkları ile kumanya getiren işçilerin midir? Hukuki olarak baktığımızda tabii ki fabrika hissedarlık açısından bölünür. Kim ne kadar hissesi var ise o kadar fabrikanın sahibidir.

Peki, bu çerçevede Uzel Traktör Fabrikası kimindir? Şirketin hissedarları arasında aile''ye ait yönetim kurulu içerisinde yer alan Emil. İ. Önder Uzel''in midir? Yoksa hukuki olarak davaları devam eden diğer aile hissedarlarının mıdır? Ya borsada bu şirketin hisselerini taşıyan küçük hissedarlar ne olacak?

Gelişmeler gösteriyor ki Uzel Fabrikası bu yukarda sayılan kişilere ait değildir. Belki hukuki değil ama sorumluluk açısından o fabrikada en mağdur olan kesim içerisinde yukarıdaki kişiler görülmemelidir. Uzel Traktör Fabrikası''nın gerçek sahipleri her gün gözünü kulağını oraya çevirmiş, geçinmek için başka bir seçeneği olmayan, yeri geldiğinde maaşsız dahi o fabrikayı bekleyen fabrikanın işçileridir.

Bugün davalara bakınız. Bir tarafta sermaye piyasası açısından hukuki süreç devam ediyor. Diğer taraftan ise aile arasında hissedarlık davası sürüyor. Ama olan, o fabrikada çalışan işçilere oluyor. Bayiler dahi çekleri karşılığında zora düşmüş ve iflas ile karşı karşıya kalmış olabilir. Ama işçi kadar tek seçenekli başka bir kesim var mı?

Sahi; hukuk sürüyor ama fabrika da sökülmeye devam ediyor. Hacizler had safhada devam ederken 21 Temmuz''da kim nasıl işbaşı yapacak? İşçi sendikası neden hukuki mücadeleye gitmiyor ve işçilerin hakları için mahkemeye başvurmuyor? Bu ayın sonunda işbaşı yapılacak makine kalacak mı? Hukuk için açık mahkeme bulunup hızla karar alınabilecek mi?

Tekrar ediyorum. Hukuk sürüyor ama Uzel Fabrikası''nda hacizler de devam ediyor. Üretime başlayacağız beyanları ne kadar gerçekçi olacak bilmiyorum. Ama bir gerçek var ki üretim yapabilecek ne sermaye, ne makine ne de beyaz yakalı kalmayabilir. Uzel Traktör Fabrikası artık işçiye ait durumda. Belki de maaş ve kıdem alacakları için son malları da onlar alacaklar ama hayatlarının bundan sonrasını da işsiz geçirebilecekler.

Devlet, Uzel Traktör Fabrikası''ndaki gelişmelere el koymalıdır. İşçi tek başına, belki ne yapılacağını dahi bilmiyor. Sanırım fabrikalarına sahip çıkmaları gerekiyor.

16 yıl önce
Uzel kimin?
İlk Meclis"in duvarındaki ayet
Melek tarafımız: "Angelika"
Otu beğenmeyen çimen tarihine giriş
“Almanlar et başında”
Varsıllar vergi ödemesin!