|
ABD’nin faizi ve Türkiye’nin enflasyonu

Merakla beklediğimiz Fed faiz kararı hafta ortasında geldi. Fed kararı ve ardından Fed Başkanı Powell’ın basın toplantısındaki konuşması piyasaları hareketlendirdi. Fed’in hemen ardından TÜİK Ekim ayı enflasyon oranını açıkladı. Bugün her iki konuya da göz atacağız.

FED FAİZ KARARI NE OLDU?

Geçtiğimiz Çarşamba günü ABD Merkez Bankası Fed, iki gün boyunca devam eden Federal Açık Piyasa Komitesi (FOMC) toplantısının ardından faiz kararını açıkladı. Karara göre Fed faizleri dördüncü kez üst üste 75 baz puan artırmış oldu. Bu karar beklenti ile paralel gelmiş olsa da karar metnine giren yeni bir cümle dikkat çekti.

Karar metnine giren yeni ifadeye göre Fed’in önümüzdeki toplantılara ilişkin faiz artış hızını belirlerken para politikasındaki birikimli sıkılaşmanın, para politikasının ekonomik aktivite ve enflasyon üzerinde yarattığı etkiyi dikkate alacağını ve buna bağlı olarak yavaşlama sinyali verdiğini görüyoruz. Karar metni ilk yayınlandığı anda piyasalar bu ifadeyi olumlu fiyatlamaya başlamıştı. Ancak Powell konuşunca işler değişti.

POWELL NE DEDİ?

Her zaman belirttiğim üzere Fed Başkanı Powell’ın konuşmalarındaki sözlü yönlendirmeler en az karar metni kadar önemli. Bu bakımdan hem karar metnini hem de Powell’ın sözlü yönlendirmelerini beraber değerlendirmek gerekiyor. Bu toplantı da Powell metinde olmayan bir öngörüyü konuşmasında duyurdu. Powell’a göre; bir noktada faiz artışlarının hızını yavaşlatmak uygun olacak ama nihai faiz oranları önceden beklenenden yüksek olacak. Yani Fed, faiz artışlarının hızını azaltacak ama tahmin edilenden daha uzun süre faiz artışları göreceğiz ve Fed’in faizleri çıkaracağı seviye daha önce tahmin edilenden yukarıda bir noktada olacak.

Powell’ın son sözlü yönlendirmesi ile karar metni ilk okunduğu anda oluşan olumlu hava bir anda olumsuza döndü. Çünkü Powell net bir şekilde faizleri çok daha yükseğe çıkaracaklarını ilan etmiş oldu. Yavaş yavaş ama daha yükseğe…

TÜRKİYE’DE ENFLASYON VERİSİ VE BEKLENTİLER NELER?

Fed tarafındaki gelişmeler bu yönde iken biz içeride Türkiye’nin enflasyon verisini takip ettik. TÜİK’in hesaplamalarına göre Ekim ayı enflasyon verisi piyasa beklentileri ile paralel bir şekilde aylık %3,54 olurken yıllık %85,51 oldu. Hane halkalarını en çok ilgilendiren gıda enflasyonu ise yıllık %99,05’e yükseldi.

TÜİK verilerine göre yıllık en yüksek artış %117,15 ile ulaştırma grubunda oldu. Bu grup esasen son dönem akaryakıt fiyatlarındaki artışın etkilerini üzerinde taşıyor ve görünen o ki güçlü baz etkisi devreye girinceye kadar önümüzdeki birkaç ay boyunca genel enflasyon üzerinde etkili olmaya devam edecek.

TÜFE verisi %85,51 gibi son 24 yılın en yüksek rakamına çıkınca eski ama eskimeyen bir soru da yeniden gündeme geldi. Enflasyon ne zaman düşecek? Bu soruya iyimser tahminle cevap verirsek önümüzdeki Aralık ayını daha temkinli bir yaklaşımla ise gelecek yıl Ocak veya Şubat ayının beklememiz gerekecek diyebiliriz.

#ABD
#Enflasyon vergisi
#Fed Faiz Kararı
2 yıl önce
ABD’nin faizi ve Türkiye’nin enflasyonu
Siyasette yumuşama: Mümkün mü?
Genç kimdir?
Başkan Erdoğan soykırım davasının müdahili olarak ABD’ye gidecek mi?
Özgürlüğün otoriterliği karşısında Filistin taraftarı öğrenciler
Gazze ışığında üniversitenin misyonu