|
Kapasite Kullanım Oranı, beklentiler ve Jackson Hole

Oldukça önemli bir haftanın içerisindeyiz. Zira bugünden itibaren iki gün boyunca tüm dünyadaki gelişmiş ve gelişmekte olan ekonomilerin yöneticileri ve merkez bankacılarının ekonomiye ilişkin değerlendirmelerini görebileceğimiz Jackson Hole toplantıları başlıyor. Bununla birlikte dün gördüğümüz İmalat Sanayii Kapasite Kullanım Oranı verisi iktisadi faaliyetteki toparlanmaya ilişkin önemli sinyaller veriyor.

NEDİR BU JACKSON HOLE?

Tam adı “Jackson Hole Ekonomi Politikaları Sempozyumu” olan ve Kansas FED tarafından düzenlenen Jackson Hole toplantıları başta FED olmak üzere gelişmiş ülke merkez bankalarının politikalarına veya politika değişimlerine ilişkin en belirgin sinyallerin alındığı etkinliklerin başında geliyor.

İki gün süren bu toplantılarda bu yıl ekonomi yöneticileri ve merkez bankacılar “Düzensiz Bir Ekonomide Makroekonomik Politika” başlığı ile bir araya gelecekler. Elbette konu başlığının bu olmasında en önemli etken Covid19 pandemisi ve onun küresel ekonomi üzerinde oluşturduğu olumsuz yan etkiler.

BEKLENTİLER NE DURUMDA?

Normal koşullarda Jackson Hole toplantısında en çok ABD Merkez Bankası FED’in politikalarını veya olası politika değişimlerinin ne olacağını merak ederiz. Ancak bu sefer FED’in ne yapacağı üç aşağı beş yukarı belli. Tabii Delta Plus varyantı FED’e ne kadar izin verecek o konuyu yaşayarak öğreneceğiz.

Bunun dışında genel eğilim FED’in bu yıl içinde varlık alımlarını azaltmaya başlayacağı ve uygun bir zamanda faiz artıracağı yönünde.

KAPASİTE KULLANIM ORANI NE MESAJ VERİYOR?

Merkez Bankası, İktisadi Yönelim İstatistikleri'ni oluşturmak için her ay düzenli olarak İktisadi Yönelim Anketi yapıyor. Bu anket kapsamında imalat sanayiinde faaliyet gösteren işyerlerinin, mevcut fiziki kapasitelerine göre fiilen gerçekleşen kapasite kullanımlarının izlenmesi amacıyla İmalat Sanayii Kapasite Kullanım Oranı (KKO) verilerini derliyor. Son veriye göre; KKO Ağustos ayında %77,1 olarak gerçekleşti.

Bu veri her ne kadar tek başına anlam ifade etmese de sanayi üretimi ve PMI gibi diğer verileri de göz önüne aldığımızda iktisadi faaliyetteki toparlanmanın devam ettiğini göstermekte. Pandemiden önce oran %76 seviyesindeydi ve uzun süre bu oranın altında seyrettikten sonra geçtiğimiz Haziran ayında %76,6 olarak gerçekleşmiş ve ilk kez pandemi öncesi oranın üzerine çıkmıştı.

#Kapasite Kullanım Oranı
#Jackson Hole
#Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası
#FED
3 yıl önce
Kapasite Kullanım Oranı, beklentiler ve Jackson Hole
“Almanlar et başında”
Varsıllar vergi ödemesin!
Amerikan Evanjelizminin Trump’la imtihanı
Genişletilmiş teröristan projesi böyle çöktü
İsrail’le ticaret ve Deutsche Welle