|
PPK günü, faiz için beklentiler ve PMI verileri

Bugün Merkez Bankası Para Politikası Kurulu’nun (PPK) faiz kararını göreceğiz. Bugünkü yazımda bu konudaki beklentilere göz atıp cari yıl sonu için ve önümüzdeki döneme ilişkin faiz beklentilerinin nasıl şekillendiğini değerlendireceğim.

PPK KARARI NE OLUR?

Uzun süreden bu yana ilk kez bir PPK toplantısındaki faiz kararını isabetli tahmin etme şansımız oldukça yüksek. Zira bir önceki toplantıda yapılan yazılı yönlendirme işimizi kolaylaştırıyor.

PPK’nın 150 baz puanlık faiz indirimi yaptığı Ekim toplantısındaki karar metninde yer alan aşağıdaki cümleye bakarak bugünkü toplantıda da 150 baz puanlık faiz indirimi yapılacağını öngörebiliriz:

“Kurul, politika faizinin 150 baz puan düşürülmesine karar vermiştir. Kurul, takip eden toplantıda da benzer bir adım atıldıktan sonra faiz indirim döngüsünün sona erdirilmesini gündeme almıştır.”

PİYASA BEKLENTİSİ NE YÖNDE?

Para Politikası Kurulu toplantısı yaklaştıkça piyasadaki beklentilerin ne yönde şekillendiğini görmek üzere yapılan bazı kurumların anketlerine bakıyoruz. Bunlardan bir tanesi BloombergHT Araştırma Birimi’nin anketi. Söz konusu ankete katılan 19 kurumun medyan beklentisi bugünkü toplantıda 150 baz puanlık indirim yapılarak politika faizinin %9’a çekileceği yönünde.

Benzeri şekilde AA Finans’ın anketine katılanların da beklentisi politika faizinin %9’a indirileceği yönünde. Öte yandan Merkez Bankası’nın Piyasa Katılımcıları Anketi’nde de cari yıl sonu faiz beklentisi de %9 olarak şekillenmiş. Bu beklenti de PPK’nın Ekim ayı toplantısındaki yazılı yönlendirme ile paralel sonuçlara işaret ediyor.

Diğer yandan yine son PPK’da yapılan yazılı yönlendirme ile Merkez Bankası’nın bugünkü toplantıda yapacağı indirimin ardından bir süre politika faizini sabit tutacağını değerlendirebiliriz.

PMI VERİLERİ HANGİ RİSKLERE İŞARET EDİYOR?

Evvelki pek çok yazımda PMI verisinin ne olduğunu ve ne anlama geldiğini izah etmiştim. Bu bakımdan bugün kısaca hatırlatıp sizlerle aşağıdaki grafiği paylaşacağım. PMI verisi satın alma yöneticilerinin mal ve hizmet satın alma eğilimlerini inceleyen öncü bir gösterge. Bu göstergenin 50 puanın altında olması ekonomide daralma sinyali olarak değerlendirilirken 50 puanın üstü büyümeye işaret ediyor.

Aşağıdaki grafikte Türkiye’nin ihracatındaki ilk 5 ülkenin PMI verileri ile Türkiye’nin PMI verisini görüyorsunuz. Her iki veri de bir süredir düşüş eğiliminde ve yine her iki veri de hali hazırda 50 puanın altında. Elbette bunda Rusya-Ukrayna Savaşı’nın neden olduğu enerji krizi de dahil olmak üzere son dönemde küresel ekonomide yaşanan olumsuzlukların etkisi büyük. Fakat sebebi bir yana bu verilerin uzun süre 50 puanın altında hareket etmesinin olası olumsuzluklarını göz ardı etmemek gerekiyor.

#PPK
#Merkez Bankası
#PMI
1 yıl önce
PPK günü, faiz için beklentiler ve PMI verileri
“Almanlar et başında”
Varsıllar vergi ödemesin!
Amerikan Evanjelizminin Trump’la imtihanı
Genişletilmiş teröristan projesi böyle çöktü
İsrail’le ticaret ve Deutsche Welle