|
OVP’ye göre ekonomi nasıl olacak?

Çarşamba günü sunulan OVP zarf ve mazruf açısından değişimi ifade etmektedir.

Öncelikle zarfa bakacak olursak salonun düzeni farklı bir bakışı ifade ediyordu. Zira salonun en ön sıraları (ilk üç sıra) gazetecilere, sonraki sıralar sivil toplum kuruluşlarına ayrılmıştı. Ortadan itibaren protokol ve ev/sunum sahipleri yerlerini almışlardı. Bu esasen tüm toplantılarda aranılan bir durumdu. Bir ekonomi toplantısında bu ilkin gerçekleştirilmesi kıymetlidir.

Mazrufa yani esasa girdiğimizde yeni ekonomi yönetiminin birçok noktayı göz önüne alarak olabildiğince
dengeli bir plan yapma
çabası içerisinde olduğunu gözlemledim.
Her şeyden evvel şunu unutmamalıyız;
bu OVP yüzyılın depreminin tüm yükünü omuzlayan, 100 milyar doları aşan maliyete katlanan bir plandır
. Bu sebeple sapmalarından ve gerçekleşmelerdeki eksikler peşinen kabulümüz olmalıdır.
Tam Türkiye alt yapı yatırımlarını bitirdi, artık daha fazla üretime, ihracata odak olacak derken, her şey bir anda sil baştan oldu.
OVP’de 3 trilyon TL’lik bir yatırım sadece deprem yaralarını sarmak için ayrılmış. Bu devasa bir rakam, Erdoğan liderliği dışında bir liderliğin bu yükü omuzlaması mümkün değildi…
Genel bilgilere geçecek olursak, ilk elden ifade etmeliyim ki ben
sebep sonuç ilişkisine
inan bir insanım, fakat planın bu ilişkiyi açıklamakta biraz muğlak kaldığı kanaatindeyim. Muhakkak ki veya umulur ki TCMB’nin, Hazine ve Maliye Bakanlığı’nın ve Strateji Bütçe Başkanlığı’nın elinde bu ilişkiyi açıklayacak veriler vardı, keşke açıklansaydı. Daha ikna edici olurdu.
OVP’ye göre Türkiye ekonomisinde döviz ve bazı temel göstergeler ne olacak?
OVP planlamasına göre;
2023 yılı kur ortalaması
23,88 TL, 2024 36,78 TL, 2025 43,93 TL, 2026 yılı için 47,79 TL olarak ön görülmüş. Malum bunlar yılların çalışma gün sayısına göre alınan ortalamalarıdır.
Buna göre bu yılı ifade edecek olursak 2023’te bugüne kadar ortalama kurun 21,5 olduğu hesaplandığında yılın kalan bölümünde 23,88’i tutturmak için gereken yıl sonu dolar/TL kurunun 30,40 seviyesinde olması bekleniyor.
OVP’ye göre
enflasyon
2023 için 65, 2024 için 33, 2025 için yüzde 15,2, 2026 için yüzde 8,5 olarak tahmin edildi. Yine yılın gerçekleşen enflasyon rakamı düşüldüğünde geri kalan 4 ayda yüzde 16 civarında enflasyonun gerçekleşeceği beklenmektedir.
Cari işlemler açığının
2023’te 42,5 milyar dolar olması beklenirken 2024’te 34,7 milyar dolar, 2025’te 31,7 milyar dolar ve 2026’da 30 milyar dolar olması bekleniyor. Gerçekleşen ve açıklanan cari açık rakamlarına göre yılın ikinci yarısında toplam 5 milyar dolarlık açık verileceği bekleniyor.
OVP’ye göre
büyüme tahmini
; 2023 için yüzde 4,4, 2024 için yüzde 4, 2025 için yüzde 4,5 ve 2026 için yüzde 5 olarak ön görülmüş.
Bu büyüme
ve kur
öngörülerine göre; 2023 yılında kişi başı gelirin 12 bin 415 dolar, 2024’te 12 bin 875 dolar, 2025’te 13 bin 717 dolar olması öngörülüyor.
Bu bilgileri incelediğimizde döviz kurunda durağan bir döneme gireceğimiz ön görülmüş.
Buna bağlı olarak kişi başına milli gelir, enflasyon hesabı yapılmış.
Şu an bizim bildiğimiz verilerle bu dövizin bu seyirde yol alması zor bir iş gibi görünse de muhtemelen Bakan Şimşek ve ekibinin görüşmelerinde olumlu gelişmeler olmuş ve ülkeye döviz girişi beklendiği çıkarımına varmak uygun gelebilir.

Aksi takdirde enflasyon ve diğer kalemlerde bu seriyi tutturmak zor olacaktır. Bu noktada geçen hafta Dünya Bankası’ndan gelecek 35 milyar dolarlık yatırım haberi gibi haberlerin yakın gelecekte artarak devam edeceği beklentisi ağır basıyor denebilir.

OVP’de yeni başlık “Reformlar”
Reformlar başlığı altında 7 farklı başlıkta iyileştirmeler tarihleriyle verilmiş.
Başlıkların hepsi yerinde. Belli ki sektör istişarelerinde iyi çalışılmış, notlar veriler ile desteklenip hedef haline getirilmiş.
Ancak sunum sonrasında yayımlanan dokümanda içerik açısından bir bilgi sağlanmadığı için başlıklar ötesinde bir fikrimiz yok. Umarız bu başlıkların tümünde belirtilen tarihlerde gerçekleşmeler sağlansın.
Mümkünse başlıkların içeriği bizlerle paylaşılsın…
#Ekonomi
#OVP
#Mehmet Akif Soysal
9 ay önce
OVP’ye göre ekonomi nasıl olacak?
Arafat: Dönüşü olmayan yeni bir yol
G-7 zirvesi ve beklentiler
Sosyal denge tazminatı ödemesinde geçici görev ayrıntısı
Korku ile umut arasında direniş ve dirilişe öncülük etmek…
Sistem krizi ve Türkiye’nin Gazze diplomasisi