|
TCMB’ye göre faiz ve enflasyonda yön ne tarafta?

Geçen hafta Doha ziyaretimin ardından Uzak Doğu seyahatime devam ederken muhataplarımızın tek sorusu gerçekleşen TCMB Başkanı değişikliğinin ardından TCMB’nin yeni Başkanı ile nelerin değişebileceği olmuştu. Bu nedenle dün yapılan sunumun Türkiye’nin ötesinde yurtdışından takip edildiğini söyleyebilirim.

Öncelikle yeni TCMB Başkanı Fatih Karahan’ı tebrik eder, görevinde üstün başarılar elde etmesini milletimiz adına dilerim.

8 Şubat 2024 Enflasyon raporunun öne çıkan başlıkları şunlardır:

YÜZDE 36’LIK 2024 ENFLASYON TAHMİNİ KORUNDU

2024, 2025 ve 2026 yıl sonu enflasyon tahminleri bir önceki rapordaki haliyle korunarak; 2024 yıl sonu tahmini yüzde 36, 2025 yıl sonu tahmini ise yüzde 14 olarak kalmıştır.

Soru cevap kısmında yapılan açıklamada sürecin yoğun veri seti ile incelenip modellenerek 2024 hedefinde bir sapma öngörülmediği ve hedefi yenilemek yerine hedefi tutturmaya dönük parasal sıkılaşmaya gitmenin tercih edilieceği belirtilerek yüzde 36’lık hedefe ulaşma konusundaki kararlılık ifade edildi.

FAİZLER ARTACAK MI?

Başkan bu konuda gerekli parasal sıkılık düzeyine ulaştıklarını politika faizinin ocak ayında ulaştığı seviye ve parasal aktarımı güçlendirmek için atmakta olduğumuz destekleyici adımlarla birlikte, dezenflasyonun tesisi için gerekli parasal sıkılık düzeyine ulaştıklarını ifade ederken, ancak enflasyon görünümünde belirgin bir bozulma öngörülmesi halinde, parasal sıkılığı gözden geçirebileceklerini ifade etti.

FAİZ HEMEN İNECEK Mİ?

Karahan bu konuyla ilgili konuşmasında, enflasyon hedeflerimizle uyumlu seviyelere gelene kadar parasal sıkılığı korumakta kararlı olduklarını ve politika faizinin mevcut seviyesini, enflasyonun ana eğiliminde belirgin bir düşüş sağlanana ve enflasyon beklentileri tahmin aralığına yakınsayana kadar sürdüreceklerini ifade etti. Yani yakında bir düşüş beklemek mümkün değil.

CARİ AÇIK İVMESİ NE YÖNDE?

Başkan konuşmasında bu konuya değinerek, sıkılaşma adımlarımızla Türkiye'de talepte dengelenme başlamıştır. Yurt içi talebin dezenflasyon yönünde ilerlemesini sağlamak için parasal duruşumuzu korumakta kararlıyız. Talebin zayıflaması ve beklentilerin iyileşmesiyle cari dengede düzelme izlenmiştir. 2024’de yurt içi talepteki dengelenmeyle birlikte cari dengedeki iyileşmenin süreceğini düşündüklerini ifade ederken son dönemde ithalat eğilimi zayıflamış ve Ocak verileri dış ticaret dengesindeki iyileşme eğilimine işaret etmiş olduğunu belirtti.

Ticaret dengesi cari açık için kritik, bu dengelenme devam ederse işler daha kolay olacaktır. Dün açıklanan ve Aralık ayında 49,7 olan İstanbul Sanayi Odası Türkiye İmalat Sektörü İhracat İklimi Endeksi, Ocak 2024’te 50,6’ya yükselerek talep koşullarındaki iyileşmenin ılımlı düzeyde olduğuna işaret ediyor.

Birçok önemli ihracat pazarında toparlanma belirtileri devam ederken bazı Kıta Avrupası ülkelerinde zayıflığın sürdüğü görüldü. Orta Doğu’da ise büyüme güçlü seyrini korumuş. Bu veriler TCMB verilerini ve Başkan Karahan’ı doğrular nitelikte

KİRALAR SORUN OLMAYA DEVAM EDİYOR!

TCMB başkanı hizmet enflasyonundan katılığın sürdüğünü bunun temelinde kiralardaki katılığın olduğunu ifade ederek sıkılaştırma sonrası büyük kentlerde konut fiyatlarındaki artış hızı belirgin ölçüde yavaşladığını ancak yakın zamanda bu artış hızındaki yavaşlamanın daha da belirgin hale geleceğini ifade etti.

Konut fiyat artış hızının yavaşlaması vesilesi ile kiralar ve hizmet enflasyonu gerileyecek bunun neticesi de dezenflasyona katkı sağlayacaktır.

MEVDUAT FAİZLERİ ARTACAK

Başkan Karahan son dönemde mevduat faizlerinde yaşanan gerilemeye dair şu bilgileri paylaştı: TL mevduat faizleri yeniden artmaya başlamıştır. TL mevduata geçiş devam etmektedir. Bununla birlikte Ocak ayında TL payının artışının yavaşladığını gördük. Son düzenlemeyle bunu yeniden hızlandıracağız dedi.

TCMB Başkan Karahan’ın ilk sunumu TCMB’nin enflasyon ile mücadele yolunda strateji değiştirmediğine dair net ifadeler ile doluydu. Bu yönüyle TCMB kararlarının siyaseten de arkasında durulduğunun açık ifadesi olan Başkan değişikliği, piyasalar ve iş dünyasınca TCMB politika ve tahminlerine güven artmasına sebep olacaktır. Bu noktada şer gibi görünen Başkan değişikliğinin hayra tebdil olduğunu ifade edebiliriz.


#Ekonomi
#Faiz
#Mehmet Akif Soysal
3 ay önce
TCMB’ye göre faiz ve enflasyonda yön ne tarafta?
Sınavsız fakülte sekreteri olabilir miyim?
Evet sokağa çıkamayacak hale geleceksiniz!
Batı’da İsrail spiritüel bir tutkuya dönüştürüldü...
Din savaşı
13 şehit