|
Hem Yunus hem Newton gibi düşünmek

Dünyanın geleceği, geçmişinden çok farklı olacak. Dünya yeni yüzyılda, Amerika ve Avrupa dışında, Çin Hint ve İslam dünyalarının yükselişini görecek. Geçen yüzyıla Batı dünyası damgasını vurmuştu, gelen yüzyıla ise, Doğu dünyası damgasını vuracak. Yeni yüzyılda Batı''nın bilim kültürü ağırlığını yitirirken, Doğu''nun sanat kültürü ağırlık kazanacak. Düzleşen dünyanın insanı hem Yunus''u, hem Newton''u sevecek.

*

Yirmibirinci yüzyılın güçlü ülkeleri, Batı dünyasından daha çok Doğu dünyasından yararlanacaklar. Ekonomik, siyasal ve kültürel hayatın ağırlık noktasını Batı''nın bilimsel değerleri değil, Doğu''nun kültürel değerleri oluşturacak. Yirminci yüzyılda, Batı dünyası zenginleşirken, Doğu dünyası yoksullaştı. Batı, zenginliğini Doğu ile paylaşmazsa, yoksullaştırdığı ülkeler tarafından paylaşılacak.

*

Hayatını kültüre adayan Abdurrahman Demirel''in özverili çalışmalarıyla kurulan ACD Sanat merkezi''nin, Kitaplı Kahve''sinde, bir “sohbet ve imza” gecesi düzenledik. Prof. Dr. Yalçın Vuralcan, Dr. Sermet Demircioğlu, Celal Kavak, Necmettin Kemal, Ulaş Günaydın, M.Esat Erdoğan, Nigar Dayan, Semiha Öner, Mete Yurdaün ve Abdülbeşir Ceylan''ın soru ve katkılarıyla, benim son kitabım “İki Dünyanın Hesaplaşması” ekseninde, bilim ve sanat dünyasını konuştuk.

*

Doğu ile Batı arasında bir sarkaç gibi gidip gelen dünyanın geleceği, ya Yunus ya da Newton''da değil, hem Yunus, hem de Newton''dadır. Bütün dünya kurtuluşu Washington ya da Pekin''den önce Kudüs''te aramalıdır. Berlin Duvarı yıkıldıktan sonra dünyanın dengesi sarsıldı. Amerika dünyanın en yıkıcı gücü haline geldi. Amerika orantısız gücüyle savaşların, ölçüsüz tüketimiyle, krizlerin baş sorumlusu oldu.

*

Batı ülkeleri dünyanın doğal kaynaklarını ellerinde tutabilmek için, yıllarca dünyadaki dayatmacı yönetimlerin en büyük destekçileri oldular. Onların yönettiği dünyada, Batı sanatın değerinden, Doğu bilimin gücünden yoksun kaldı. Doğu ile Batı arasına olduğu kadar bilim ve sanat arasına da aşılmaz Berlin Duvar''ları inşa edildi. Batı dünyası kültürel, Doğu dünyası ekonomik zenginliklerini yitirerek ikisi de, büyük ölçüde yoksullaştılar.

*

Batı zenginlikte, Doğu yoksullukta sınırları aştı. Sınırları aşmanın yol açtığı savaşlar ve finansal krizler, bütün dünyayı büyük bir yangın alanına çevirdi. Nükleer bir kıvılcım dünyayı bir ateş topuna dönüştürür. Yüzen ordularıyla, bütün okyanuslara el atan Amerika''nın, dünyayı nereye götürdüğünü kimse bilmiyor.

*

Döviz kurları ve borsa endeksleriyle beslenen dünyanın, yol göstericisi Amerika, reel dünyayla bağlarını koparmış, sanal bir dünyada, sesten hızlı giden bir uçak gibi, yere çakılacağı günü bekliyor.

*

Dünyayı bilimin ışığından önce sanatın ışığı aydınlatır.

*

Sanattan uzaklaşan dünya, insandan uzaklaşır.

*

Sanatın pazarında sevgi alınır sevgi satılır.

*

Işık sanattan gelir.

12 yıl önce
Hem Yunus hem Newton gibi düşünmek
Zamanda ve mekânda bir uyanış: Sîdî Ukbe Ulucamii
19 Mayıs’a 10 gün kala…
Uluslararası doğrudan yatırımları çekmek
Enflasyon, döviz kuru beklentileri ve CDS
İsrail ve Batı’nın çifte standardı