|
Hopa"ya Batum"dan gidilir

Doğusunda Hazar denizi, batısında Karadeniz, kuzeyinde Rusya, güneyinde Türkiye ve İran olan Kafkaslar, dünyanın yeni çekim merkezidir. İki denizi birbirine bağlayan Don ve Volgo nehirleri, petrol ve doğalgaz boru hatları, demir ve kara yollarıyla, kafkas ülkeleri, dünyanın kültür ve ekonomisinde vazgeçilmez bir yer tutarlar. Kafkaslarda ekonomik, siyasal ve kültürel hayat dağlarla bütünleşmiştir.

*

Sarp sınır kapısıyla Türkiye''den Gürcistan''a geçenleri, 1547''de Kanuni''nin yaptırdığı ve bir kent kurar gibi inşa edilen Gonio Kalesi karşılar. Batum, Bağdat, Budapeşte ve Viyana gibi Kanuni''nin emanetidir. Geçmiş yüzyıllardan bu günlere kadar gelen şehirler Yirmibirinci yüzyılda canlılıklarını kalelerle değil, boru hatları, limanlar, havaalanları, üniversiteler ve hastanelerle korurlar.

*

Rize Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Arif Yılmaz ve yardımcısı Prof. Dr. Osman Karamustafa''nın tahsis ettiği bir araçla Çaykur eski genel müdürlerinden Tuncer Ergüven, Kemalpaşa Belediyesi Başkanı Yalçın Emiralioğlu, Prof. Dr. Mehmet Tanyaş, Dr. Hamit Vanlı, Dr. Muhammet Bamyacı, Şefik Asan, Seval Özgel ve Burak Küçük Batum''a gittik. Bugün Batum, Gürcistan''ın Karadeniz kıyısındaki, Özerk Acara Bölgesi''nin merkezidir.

*

Tiflis, Bitlis ile kardeş olduğu gibi, Rize ile de kardeştir. Bu yüzden Tiflis''te Anadolu girişimcilerinin kurduğu, “Uluslararası Karadeniz Üniversitesi” yanında, Tıp eğitimi alanında Rize ve Tiflis üniversiteleri işbirliği yapmaktadırlar. Maltepe Üniversitesi ile “Batum Denizcilik Akademisi” arasında da, ortak lojistik projelerei geliştirme çalışmaları başlatılmıştır. THY Batum ile Hopa arasındaki sınırı kaldırmıştır. İstanbul''dan Hopa''ya Batum''dan gidilir.

*

Balkan ve Orta Doğu ülkelerinde olduğu gibi, kafkas ülkelerinde de, güçlü bir ekonomik yapı ve zengin bir kültürel dokunun en büyük güvencesi Türkiye''dir. Üç denizi ve üç kıtayı, deniz, hava, demir ve kara yollarıyla birbirine bağlayan Türkiye, komşu ülkelerle vizeleri kaldırarak, düzleşen dünyada, sınırların ordularla değil, birbirleriyle işbirliği yapmasını bilen, kurum ve kuruluşlarla korunduğunu, bütün dünyaya göstermiştir.

*

Azerbaycan, Gürcistan, Türkiye, Rusya ve İran''ı doğal gaz boru hatları, hem ekonomik, hem kültürel, hem de siyasal yönden birbirlerine bağımlı hale getirmiştir. Bütün boyutlarıyla hayatın küreselleştiği bir dünyada, ülkelerin birbirlerinden bağımsız olmalarından daha çok birbirlerine bağımlı olmaları, yeni güç ve zenginlik kaynağıdır.

*

Ülkeler arasındaki ekonomik, siyasal ve kültürel bağımlılıklarda, her zaman, kazan ve kazandır stratejileri geçerlidir.

*

Güçlü ülkeler, kazanırken kazandıran kazandırırken kazanan ülkelerdir.

*

Sınırsız dünya, savaşsız dünyadır.

*

Batum, Bakü ve Batman kardeştir.

12 yıl önce
Hopa"ya Batum"dan gidilir
Dövizde çözülme hızlandı: Bir haftada 15 milyar USD
“Evine dönemezsin...”
Antisemitizm, 7 Ekim ve Biden’ın Vietnam’ı
Yangından mal kaçırma: Terör örgütü ABD’den tanınma istiyor!
Unutma sakın!