|
Üretimsiz üniversite üniversitesiz üretim olmaz

İnsanlığın yıldan yıla artan ilgi ve bilgelik birikimi, bir canlı gibi, sürekli değişen ve sürekli gelişen dinamik bir yapıya sahiptir. Bilgi ve bilgeliğin çok boyutlu dünyası, eğitim, araştırma ve uygulamayı birbirleriyle bütünleştiren, üniversitelerde yeni açılımlar kazanır. Bir ülkenin ekonomik, siyasal ve kültürel hayatının zenginliği, üniversitelerinin bilimsel ve teknolojik bilgi ve üretme güçleriyle doğru orantılı olarak artar.

*

Eğitim, araştırma ve uygulamayı bütünleştirerek, dünyanın bilimsel ve teknolojik birikimine katkıda bulunma açısından, Amerikan ünversiteleri ilk sıralarda yer alırlar. İngiltere''nin Oxford ve Cambridge üniversiteleri sayılmazsa, dünyanın en başarılı ilk yirmi üniversitesinin neredeyse tamamını, Amerikan üniversiteleri oluşturur. Onlar bütün dünyadan öğretim üyesi ve öğrenci çekerek, rekabet güçlerini kurmaya çalışırlar.

*

Amerika''nın standart belirleyici üniversitelerinin etkisiyle, dünya üniversitelerinde köklü dönüşümler yaşarken, Türkiyedeki üniversiteler de, kendilerini yenilemek zorundalar. Türkiye''nin ekonomik ve siyasal yapıyla dünyaya uyum sağlamadaki başarısı, üniversitelerinin katı merkezi yönetimden, esnek yerinden yönetime geçmelerine bağlıdır. Düzleşen dünyada, ülkeler üniversitelerine göre büyür ve gelişirler.

*

Dünyada küreselleşmenin büyük bir hız ve yoğunluk kazanması, üniversitelere duvarlarıyla birlikte ülkelerinin de, dışına çıkmaya zorluyor. Dünyanın en başarılı mühendislik üniversitesi olan MIT, Singapur Üniversitesi ile ortak programlar düzenliyor ve eğitim programlarını bütün dünya üniversitelerine açarak, dünyanın her yerine öğrenci çekmeye çalışıyor. Artık her üniversitenin, geliştirmeye çalıştığı uzaktan eğitim programları var.

*

Büyük kampüsü, on fakültesi ve onbine ulaşan öğrencisiyle, bir dünya üniversitesi olma yolunda olan Maltepe Üniversitesi, Mütevelli Heyet Başkanı Hüseyin Şimşek ve Rektör Prof. Dr. Kemal Köymen''in öncülüğünde, lisans ve lisans üstü düzeyde, uzaktan eğitime büyük önem veriyor. İletişim teknolojisindeki gelişmeler, öğretim üyesi ve öğrenci arasındaki zaman ve mekan farkını ortadan kaldırdı. Mezuniyet gününde, duvarsız ve kapısız üniversite olmanın önemi tekrar tekrar vurgulandı.

*

Wittgenstein''in vurguladığı gibi, nasıl “dilin sınırları, düşüncenin sınırlarını” belirlerse, üniversitelerin sınırları da üretimin sınırlarını belirler. Ülkelerin ürün, hizmet ve bilgi üretme güçlerine, üniversiteleri yeni boyutlar kazardırır. Üniversiteleri güçlü olmayan ülkelerin ekonomileri güçlü olmaz. Dünyanın hiçbir yerinde, üniversiteleri güçlü, ekonomileri güçsüz ülke yoktur.

*

Üniversiteler, dünyanın bilimsel ve teknolojik birikimine katkıda bulundukları ölçüde görev ve sorumluluklarını yerine getirirler.

*

Yirmibirinci yüzyılda, bir Türkiye üniversitesi olmaktan önce bir dünya üniversitesi olmak önemlidir.

*

Yerli ürünler değil, dünya ürünleri üretenler güçlüdür.

12 yıl önce
Üretimsiz üniversite üniversitesiz üretim olmaz
Zamanda ve mekânda bir uyanış: Sîdî Ukbe Ulucamii
19 Mayıs’a 10 gün kala…
Uluslararası doğrudan yatırımları çekmek
Enflasyon, döviz kuru beklentileri ve CDS
İsrail ve Batı’nın çifte standardı