|
Sürmene"de bir dergi!..

Sürmene'nin 30 km yukarısında Oylum (eski adı Vunit) beldesinde yaşayan Bozo Hasan (Hasan Alagöz), şöyle diyor: "Atatürk, Samsun'a çıktığında ben 30 yaşımda idim.. üç tane de çocuğum vardı.."

Bu hesaba göre Hasan Dede 1889 doğumlu ve 117 yaşında.. diğer bir deyişle 19. yüzyılda doğmuş, 20. ve 21. yüzyılları görmüş, üç yüzyıla da şahitlik etmiş bir çınar.. "dizlerim ağrıyor.. eskisi gibi yürüyemiyorum" dese de Bozo Dede, yokuşları bir dağ keçisi gibi tırmanıyor.. yaşadığı bu 117 yılda üç padişah, dokuz cumhurbaşkanı, 59 hükümet ve 28 başbakan görmüş.. bu satırları Sürmene Lisesi'nin iki ayda bir yayınladığı Tekne dergisinden aldık.. Derginin yazarları tamamıyle öğrencilerden ibaret.. hayret edilecek derecede mükemmel bir dergi.. hem fiziki görünüş, şekil şemail ve renk bakımından hem de içindeki yazıların kalitesi bakımından.. her sayısı 60 sayfa.. renkli resimler, mahalli röportajlar inceleme ve araştırma yazıları.. 6. sayısında yazıişleri müdürü Hakan Sümer şöyle diyor:

"Her yeni sayıyı sabırsızlıkla bekleyen, ilgili ve duyarlı bir okuyucu kütlemiz var.. belki de Tekne'nin onca olumsuz koşullara rağmen bugüne kadar yoluna devam edebilmiş olması, okurlarımızın bu ilgisiyle açıklanabilir.. en önemli itici gücümüz oldu onlar.. özellikle Trabzon dışındaki okuyucularımızın mesajları, telefonları bu ilginin büyüklüğünü gösteriyor.." Tekne, sadece Sürmene'li değil, hayatında buralara gelmemiş kişilerce de okunuyor.. elden ele dolaşarak gerçek okuyucusuna kavuşuyor.. dergiyi görünce heyecanla telefona sarılan Yurdagün Göker "Bâbıâli'de elli yıldır bu işle uğraşıyoruz ama böyle bir dergi çıkaramadık.. bunu nasıl başardınız" diye soruyor.. basının ve edebiyatın önemli isimleri Tekne dergisini şaşkınlıkla karşılıyor, bir okulda böyle bir dergi nasıl çıkar, diyorlar..

Derginin sahibi Lise Müdürü Osman Nuri Alioğlu; genel yayın yönetmeni Hakan Sümer'dir.. yayın kurulunda Elif Yılmaz, Selami Öksüz, Gamze İlaslan, Hacer Kol, Selâmi Kocabal, Yasemin Uzun gibi isimler var.. 6. sayısında tam 21 yazar ve şairin adı var.. (yazışma adresi: Sürmene Lisesi-Sürmene; Trabzon) Tel: 0462 746 10 93, Faks: 0462 746 28 48

Derginin içinde biyografiler, yerel tabir ve kelimeler, Trabzon tarihine ait yazılar, Sürmene'ye Trabzon'a hizmet edenler.. şiirler.. mahallî bitkiler.. mahallî hikâyeler.. zengin bir münderecât.. mükemmel baskı..

Sürmene ve Trabzon dışındaki Trabzon'lulara Tekne'ye sponsor olmak bir mazhariyettir, desek acaba Sürmene ve Trabzon'da yaşayanlar alınır mı diye tereddüt ettim.. evlatlara, geleceğimizin yıldızlarına sahip çıkmaktan sadece Trabzon'lular değil bütün memleket şeref duyar, bütün büyükler iftihar eder.. bu da bir gerçektir.. başta Lise Müdürü olmak üzere dergiye emek veren cevherli çocuklarımızı tebrik eder, gayret ve şevklerinin devamını isterim..

18 yıl önce
Sürmene"de bir dergi!..
Milel ve Nihal Geleneği
Bir Başka Mesele: Sistemi psikiyatr ve psikologlar bozdu
Niçin Diyanet
Bi şey yapmalı!
Hayallerin ötesinde yaşanan bir zaman dilimi