|
Kod adı pembe: Bayram harçlığı

Kapı zilinin tüm coşkusuyla çalacağı, harçlık dağıtan evlerin çocukların hafızasına kazınacağı, ilk harçlık alan çocuğun sokaktan bulduğu her arkadaşını kapınıza getireceği, çocukluğumuzun en güzel hatıralarının gözümüzde canlanacağı bir bayrama daha girmiş bulunuyoruz. Doğu Türkistan’da, Gazze’de, mazlum coğrafyalarda çatışma ve abluka altında yaşama fırsatı arayan, nefes almaya çalışan, özgürlükleri için direnen çocukların var olduğu bir bayrama.


BAYRAMIN RENGİ TÜRK LİRASI
Madeni paraların bayram sevincini hüzne bırakacağı, banknotların yüzleri güldüreceği bir telaşı yaşıyoruz Şeker değil Ramazan Bayramı’nda. Ekonomi yönetimi ve Merkez Bankasının son zamanlarda Türk Lirasını teşvik etmeye yönelik izlemiş oldukları politikanın vücut bulacağı bir bayrama da girmiş bulunuyoruz. Yediden yetmişe artık herkesin paranın ne anlama geldiğini iliklerine kadar hissettiği, Aydın Sayılı’dan Yunus Emre’ye giden yolda bir değişim aracı olmanın ötesine ulaştığı bir süreci uzun zamandır yaşıyoruz. Özellikle enflasyonist süreçle birlikte küçük yaşlarda paraya olan duyarlılık bayram harçlığı beklentilerine de yansıyor bugün. Enflasyonun hanelerin ana gündem maddesi olmayı sürdürdüğü bu günlerde
değişim aracı olmanın yanı sıra ölçü birimi ve değer saklama aracı olan para (özellikle banknotlar), ağırlığı olan 1 gramdan daha fazlasını temsil ediyor.
Banknot dediysek de öyle Aydın Sayılı’nın, Cahit Arf’in, Mimar Kemaleddin’in yer aldığı banknotlar değil. En az “Ah bu tebessüm ne anlamlıdır! Neleri izah, nice izahı güç şeyleri ifade eder” sözlerinin sahibi Fatma Aliye’nin portresinin yer aldığı
50 liralık banknot bayramın heyecan dolu kahkahalarının yansıması olur. Kapınıza gelen çocukları mor ile, kırmızı ile hatta yeşil ile memnun edebilirsiniz ancak evde harçlıklar turuncu ile başlar, pembe ile can bulur.

HARÇLIKTA HEDEF YUNUS EMRE
Bu bayram harçlık vermek sadece bir geleneğin sürdürülmesinin, sevgi dolu anıların canlanmasının, küçük bir jesti temsil etmesinin ötesinde kuşaklararası bir finansal okuryazarlığı temsil ediyor.
Finansal okuryazarlık, çocukların paranın yönetimi, tasarruf, harcama alışkanlıkları, bütçeleme ve yatırım gibi konularda bilgi sahibi olmalarını içeriyor. Bugün çocuklar parayı harcamanın ötesinde tasarruf etme alışkanlıklarını da kazanıyorlar. Sadece Türk Lirasını değil aynı zamanda altını, avroyu, doları, kripto piyasaları hatta Borsa İstanbul’u dahi biliyorlar.
Çocuklar paraya sahip olmanın bu kadar değerli olduğu bir ortamda bayram harçlıklarını harcamaktan ziyade finansal araçlarda değerlendirmenin fırsatını arıyorlar. Çocukluk yaşlarında tasarruf bilinci, bütçeleme ve borç yönetimi gibi temel finansal yetenekler, çocukları geleceğe hazırlamanın ötesinde bir para ve yatırım bilinci kazandırıyor.
Lafın kısası bayramda dağıttığımız bu harçlıklar,
çocuklarımıza sorumluluk duygusu kazandırmak, parayı nasıl yöneteceklerini öğretmek ve toplumsal değerleri kavramaları için de bir fırsat sunuyor.
500 Türk Liralık banknot tedavüle girinceye kadar
bu fırsat kapısının yolu halk ozanı Yunus Emre’nin yer aldığı 200 TL’lik banknotlardan geçiyor.
Yunus Emre’nin de dediği gibi bu bayram “
Gelin tanış olalım, işi kolay kılalım, Sevelim sevilelim, dünya kimseye kalmaz!
Bizde bayram harçlığı “bugün bayram erken kalkın çocuklar” telaşının tamamen duygusal yansımasıdır.
#Aktüel
#Ramazan Bayramı
#Özgür Bayram Soylu
20 gün önce
Kod adı pembe: Bayram harçlığı
Portakal ağacı
Denklemciler ve denklembozucular
İslâmî hareketten kavramlar savaşına…
Yaşama Sanatı ve Sinema
Bizim sorunumuz ne?