|
Pijamalı profesyonellerin sessiz çığlığı

Türkiye İstatistik Kurumu’nun açıkladığı işgücü istatistiklerine göre Türkiye’de 2023 yılında işsizlik oranı % 9,4 seviyesinde gerçekleşti. Bu oran yıllık bazda tek haneli olmasının yanı sıra son 10 yılın en düşük seviyeyi temsil etmesi açısından da dikkat çekici. 2023 yılının gayrisafi sabit sermaye oluşumu (yatırımlar), tüketim harcamaları ve cari dengelenme çabası ile beklenilenin üzerinde büyüme performansına sahne olması işsizlik rakamlarının yukarı yönlü gitmesinin önündeki engeli temsil etmişe benziyor. Ayrıca Çalışanların %57,6’sının hizmet, %21,2’sinin sanayi, %14,8’inin tarım ve %6,3’ünün inşaat sektöründe yer aldığı işgücü piyasasında istihdam oranı ve işgücüne katılım düzeyi artmaya devam ediyor. Ancak yılın ikinci yarısında izlenen sıkılaştırıcı politikaların işgücü piyasası üzerindeki yansımasını ise 2024 yılının ilk yarısında hissetme olasılığı giderek artıyor.


İŞSİZ “Z”
Temel işgücü göstergeleri 2022 yılına nazaran 2 puan iyileştirme gösterse de genç işsizlik (15-24 yaş) oranı %17,4 olarak ölçümleniyor. Genç erkeklerde %14,3, genç kadınlarda ise bu oran %23,2 seviyelerinde.
Aşırı eğitimlilik (iş tatminsizliği), yetersiz eğitimlilik, nitelik ve beceri uyuşmazlığı gibi pek çok iktisadi ve toplumsal faktöre bağlı genç işsizlik meselesi çözüm bekliyor.
Mezuniyet sonrası evde yastık savaşlarıyla, potansiyel gelin/damat adaylığı oyununda köşe kapmacayla, sosyal medyadan kariyer yarışına evden katılma sorunsalları ile sınanan Z kuşağı pijamalı profesyonellik girdabından çıkmak istiyor.
Yüksek yaşam maliyeti, işsizlik ve iklim değişikliği meseleleri etrafında endişe kümesi oluşturan Z, dengeli bir maaş, esnek çalışma sistemi ve yenilikçi iş bulma arayışını sürdürüyor. Teknolojiye yatkın olan bu kuşak, verimlilik, işbirliği ve iş zekası araçları ile entegre bir şekilde işgücü piyasasına atılmayı hedefliyor

ÇALIŞAN “Z”
Z kuşağı kolay para kazanmaya giden yolda iş yaşam dengesinin önemli bir rolü olduğuna inanıyor. Sosyal hayatta sürdürdükleri etkileşimi her ne kadar dijital bir neslin ürünü olsalar da iş hayatında meslektaşları ile de hayata geçirmek istiyorlar. Sosyal medya unsurlarını etkili kullanan, mizahi ve ironik içeriklerden etkilenen Z kuşağı, işgücü piyasasında da aynı özgünlüğü ve şeffaflığı arıyor. Başarısızlığı bir fırsat olarak değerlendiren Z, açık iletişimi ve etkileşimi başarıya giden yolda ön planda tutuyor.
Tüm bu denge arayışı içerisinde Z kuşağının işgücü piyasasındaki temel motivasyonunu daha fazla esneklik, daha fazla güvenlik ve daha fazla para temsil ediyor.
Pandeminin etkisiyle hibrit ya da uzaktan çalışmaya yatkın olan Z elde etmiş olduğu esnekliği tam zamanlı ofise mahkum ettirmek istemiyor. Tam zamanlı iş yerine, kariyer fırsatı sunan esnek çalışma saatlerine sahip yarı zamanlı işlere daha çok ilgi duyuyor.

SEÇMEN “Z”
Genç seçmen kendisinden önceki kuşakların gölgesinden sıyrılmış siyasi parti ve ideolojisinden ziyade toplumsal meselelere duyarlı bir profil çiziyor.
Toplumsal duyarlılık meseleleri üzerinden duyguları ile oynanmaya, manipüle edilmeye yatkın olan Z sosyal medyanın da etkisiyle henüz bir koruma kalkanı edinebilmiş değil.
İşsizlik, kentsel dönüşüm, konut edinme gibi konularda endişe duyan Z, bu konularda daha fazla somut argümanlar görmek ve duymak istiyor. Ekonomik kalkınma, eğitim, insan hakları, sosyal adalet ve çevre meselelerinde aktif rol oynamak istiyor.
Diğer kuşaklara göre daha mobilize olan Z, endişe duydukları toplumsal meselelerin yenilikçi yaklaşımlar ile çözülme kararlılığını önemsiyor.
Parti ve siyasal ideolojiden bağımsız hareket etme esnekliğine sahip Z, oy vereceği adayın liderlik kalitesine, vizyon ve politikalarına, problem çözme yeteneğine ve en önemlisi zekasına güvenmek istiyor.
Bizde alfabe “Z” ile başlar.
#TÜİK
#Toplum
#Ekonomi
#İstihdam
#Özgür Bayram Soylu
1 ay önce
Pijamalı profesyonellerin sessiz çığlığı
Evet sokağa çıkamayacak hale geleceksiniz!
Batı’da İsrail spiritüel bir tutkuya dönüştürüldü...
Din savaşı
13 şehit
İstanbul’da bir Yemenli âlim: Abdülmecid el-Zindanî