|
Ali Ulvi Kurucu

Medine-i Münevvere''de ikamet ettiğim 1976-1981 yılları arasında, beş yıl boyunca bana kol kanat geren, kendisinden ders okuduğum, birlikte çalıştığım, sohbetlerine katıldığım, istifade ettiğim ve feyiz aldığım merhum Ali Ulvi Kurucu beyin hatıralarını evvelki gün bitirdim.

Birçoğunu değişik münasebetlerle bizzat kendi ağzından dinlediğim o mübarek insanın 3 ciltlik hatıraları –abartmıyorum- imanı, ameli, güzel ahlakı, tarihi ve siyaseti edibane bir üslupla anlatan muazzam bir eser olmuş.

Sevgili Ertuğrul Düzdağ ağabeye ne kadar teşekkür etsek azdır. Bu hazineyi bize kazandırmak için merhumun evinde aylarca kayıt yaparak, yıllarca tebyiz, tertip tashih ve tab''ına itina göstererek fevkalade tarihi bir hizmet yapmıştır.

Kendisini İSAM''da ziyaretine gittiğimde imzalayarak hediye ettiği toplam bin 200 sayfayı bulan 3 ciltlik "Üstad Ali Ulvi Kurucu" kitabını okumak yeni mümkün oldu. Okudukça heyecanlandım, zaman zaman dayanamadım Ertuğrul ağabeyi arayarak heyecanımı onula paylaştım ve tebrik ettim.

Tek kelimeyle şaheser.

Bu hatıratı okuyanlar önce memleketimizin tek parti döneminde yaşadığı baskıları, zulümleri ve dindar kesimin uğradığı mahrumiyeti, baskıyı ve verilen mücadeleyi canlı şahidinden birinci ağızdan dinliyor/okuyor olacaklardır.

Bu hatıratı okuyanlar o dönemde din üzerine kurulan baskı sonucu kimi Müslümanların bağrına taş basarak ülkelerinden nasıl hicret ettiklerini, hangi zorluklarla yüz yüze geldiklerini ne çileler çektiklerini yine birinci ağızdan canlı şahidinden dinlemiş/okumuş olacaklardır.

Bu hatıratı okuyanlar o baskı sürecinde dinini imanını korumak için insanların ne kadar güçlüklerle karşılaştıklarını ve hangi yollarla ders okuyup okuttuklarını birinci ağızdan canlı şahidinden dinlemiş/okumuş olacaklardır.

Bu hatıratı okuyanlar, cumhuriyet döneminin önemli siyasi olaylarının hem tarihini hem de iman gözlüğüyle farklı bir tahlilini okuyacaklardır.

Bu hatıratı okuyanlar İslam dünyasının 20. yüzyıldaki genel manzarasını, yaşanan mücadeleleri ve tarihi gelişmelerin özetini bulacaklardır.

Bu hatıratı okuyanlar günümüzde kimileri unutulmuş kimilerinin isimleri hafızalarımızda hala yaşayan çok sayıda İslam önderi büyüğü tanımış olacaklardır.

Ali Ulvi Kurucu merhum bizzat karşılaştığı, sohbetinde bulunduğu, arkadaşlık ettiği veya mektuplaştığı büyük isimleri farklı yönleriyle anlatmış.

Dedesi Hacı Veyis Efendi''den Osmanlının son Şeyhulislamı Mustafa Sabri Efendi''ye, amcası Hacı Veyiszade Mustafa Efendi''den Zahidulkevseri''ye, Ali Yakub Cenkci hocadan, Hasanül Benna''ya, Yozgatlı İhsan Efendi''den İbrahim Sabri beye, Filistinin mücahit müftüsü Emin el Hüseyni''den, Seyyid Kutub''a, yine benim hocalarımdan Erzurumlu Mustafa Necatüddin hocadan, Ebulhasen en-Nedvi''ye, Şeyh Şamil''in torunu Said Şamil beyden Osmanlı hanedadına, Bediüzzaman hazretlerinden Şeyh Mahmud Sami ve Mehmed Zahid Koktu hazretlerine varıncaya kadar çok sayıda fazilet timsali alim, mücahid, müfekkir ve meşayıhla sonbetlerini ve hatıralarını ben zevkle okudum.

Bu kitap imanın, İslam''ın, tasavvufun, siyerin, cihadın, edebiyatın, siyasetin ve tarihin özünü ve özetini yaşanmış olaylarla anlatıyor ve okuyanı tesiriyle esir alıyor.

Kendisine ivazsız muhabbet beslediğim ve saygı duyduğum sevgili Ertuğrul Düzdağ ağabeyin yayına hazırladığı ve Kaynak Yayınları''nın bastığı "Üstad Ali Ulvi Kurucu"nun hatıralarını bir cümlede özetlemek gerekirse şunu söylemek mümkün: Bu kitap maneviyat yüklü muhtasar bir İslam ansiklopedisidir, bu kitabı okuyan kimse mümin ise kesinlikle imanı güçlenir, değilse de kesinlikle İslam''a olan ilgisi artar.

Rabbim Ali Ulvi beye rahmetiyle muamele buyursun ve Rabbim bu eseri bize kazandıran herkesten bâhusus Ertuğrul Düzdağ''dan razı olsun. Âmin.

Not:

Yarın ve her Pazar 15.30''da Hilal TV''de canlı yayınlanacak olan "Hâsıl-ı Kelâm" isimli programı Sibel Erarslan hanımla birlikte hazırlıyoruz. Bu programa elektronik postalarınızla sizler de katılabilirsiniz.

14 yıl önce
Ali Ulvi Kurucu
“Görüntülere kazak ören aldatılmış büyükanneler” Türkiye’si...
Meselemiz “hesapsızlık”
Amerikan sponsorluğunda İsrail-Suudi normalleşmesi
Faz-2: Washington’un bölme operasyonuna Ankara yanıtı
İsmailağa’ya değil, Türkiye’ye operasyon