|
New York’tan Filistin’e destek

Pazar günü New York’un meşhur Metropolitan Sanat Müzesi’nin giriş merdivenlerinde Filistin yanlısı büyük bir gösteri düzenlendi. Gazze’de kalıcı bir ateşkes isteyen sanatçılar bu kez devasa bir yorganla karşımıza çıktılar. Ufak karelerden oluşan yorganı 64 sanatçı oluşturdu. Her bir karede ayrı bir mesaj yer alırken “Baskıdan kurtuluşa özgür Filistin” en önemli olanıydı. Çeşitli sembollerin yer aldığı yaklaşık 10x15 metre ebatlarındaki yorganımsı eserde Gazze’de bir hava saldırısında öldürülen şair Refaat Alareer’e de yer verildi. Şairin “Eğer ölmek zorundaysam/sen yaşamalısın/benim hikayemi anlatmak için…» dizeleri eserde yer aldı.

Eylem esnasında namaz ve iftar araları verildi. Ayrıca müzenin içine ziyaretçi olarak giren eylemciler müze broşürü formatında hazırladıkları ve içinde “Emperyalizmin İnce Sanatını Atın» yazan broşürleri ziyaretçilere dağıttı.

“Dünya Sanatında Umut” adlı grup, “Biz, ateşkes ve Filistin’in özgürlüğü için küresel hareketle ittifak kuruyoruz ve Filistin’in ezilmişliğinin tarihinin işgal ve ABD askeri finansmanı tarafından desteklendiğini kabul ediyoruz,” şeklinde bir açıklamada bulundu. “Ayrıca, ateşkes çağrısını antisemitizmin temelsiz bir suçlaması olarak birleştirme argümanına itiraz ediyoruz” ifadelerini kullandı.

Eylemde hiç kimsenin tutuklanmadığını ve yapılan eyleme polisin müdahale etmemesini ABD’nin BM Güvenlik Konseyine sunulan ateşkes önerisine çekimser kalmasıyla birlikte okumakta fayda var.

İsrail her geçen gün daha da yalnızlaşıyor. Batılı devletler üzerlerinde oluşan kamuoyu baskısına daha fazla direnemeyecekler ve İsrail’i umarım çok kısa zamanda tamamen yalnızlaştıracaklar. Ne zaman ki Batılı büyük devletler İsrail’den desteğini tamamen çeker, onun işlediği soykırım ve savaş suçlarına karşı bir adım atarlarsa işte o zaman bağımsız bir Filistin devletinin varlığını daha yüksek sesle konuşabileceğiz.

Şubat ayında, yüzlerce Filistin yanlısı protestocu Modern Sanat Müzesi’nde ve Brooklyn Müzesi’nin dışında toplandı. MoMA’nın atriumunda, bazı pankartlar “Kültürel İşçiler Gazze ile Birlikte Duruyor” yazıyordu. MoMA’da dağıtılan binlerce özel basılmış taklit müze kılavuzu, belirli yönetim kurulu üyelerini “silah üretimi, lobici faaliyetler ve kurumsal yatırım yoluyla Siyonist işgali doğrudan finanse etmekle” suçladı.

Sanatın varlığı

Bu pazar günü bir kez daha seçim sandıkları önümüze konulacak ve 5 yıllık süre için şehirlerimizi yönetecek kişileri seçeceğiz. Sonrasında 4 yıl gibi bir süre seçimsizlik var. Çok şükür. Belediye seçimi olduğu için mi, Gazze’den başka pek bir şey düşünemediğim gündemime alamadığım için mi emin değilim ama bu seçimi mümkün olduğunca uzaktan seyrediyorum. Uzaktan seyrediyorum lakin sosyal medya kullanıyorsanız çok da uzak kalamıyorsunuz. Geçtiğimiz günlerde mevcut belediye başkanının mal varlığı listesi önüme düşünce ciddi bir eksiklik fark ettim. Hiç sanat eseri yoktu. Halbuki başkanın 2022 yılında Beylikdüzü’nde açılan sergisinde tamamı kendisine ait 103 sanatçıdan 400’den fazla eseri sergilenmişti. Bu kadar “büyük” bir koleksiyonun mal varlığı listesinde yer almamış olmasının bir mantığını bulamadım. Mantıksız açıklama şöyle olabilir: Beylikdüzü’nde açılan sergideki eserler başkanın değildi, bir pr faaliyeti için onunmuş gibi yapıldı böylece sanata değer veren bir başkan imajı oluşturuldu. Daha mantıksız açıklama ise gene sosyal medyada karşımıza çıkan ve yaklaşık 4 saatte ancak sayılan para kuleleri gibi bir faaliyetin sonucu. 400’den fazla sanatçının eserlerinden oluşan bir koleksiyonun değeri bugün onlarca milyon lira ettiğini düşünürsek buna hemen bir cevap alabileceğimizi düşünmüyorum.

#Gazze
#Filistin
#Samed Karagöz
1 ay önce
New York’tan Filistin’e destek
Kalbimi kalbinize yoldaş bildim: Annesini yitirmişlere, evladından geriye kalmışlara, doğurmadığı çocukların annesi olanlara
Evet sokağa çıkamayacak hale geleceksiniz!
Batı’da İsrail spiritüel bir tutkuya dönüştürüldü...
Din savaşı
13 şehit