|
En iyi senaryo: Kısmetse Olur!
Yerli format reality şovlar, sürekli müdahale yöntemiyle seyirci avına çıkarken; en büyük yapımcı şirketinin imzasıyla sunulan, türün atası kabul edilen Big Brother, ikinci haftasında da reyting hattından kurtulmayı başaramadı.

Kısmetse Olur; reality şovlarda gönlü aşka düşenler gerçeğinden hareketle, amacını direkt evlilik olarak koydu ortaya. Format, yüzde yüz yerli, Türk malı. Hatırlanacağı üzere BBG rüzgarı eserken hızlıca kotarılan Gelinim Olur musun da yerli bir formattı, BBG'den daha çok seyirci çekmişti ekrana.

Kısmetse Olur; ajanslardan devşirilmiş, oyuncu olma yolunda, kariyerine 'televizyon karakteri' olarak devam edenlerden oluşturulan bir gerçeklik kurgusu. İnternette bir video eşliğinde katılımcılar deşifre edildi. Fakat orada yaşananlar kurmaca dedikçe programın seyircisi artış gösterdi. Tabii bu arada madem kurgu biz de kurgunun hakkını veririz diyen yapımcıların müdahalelerini göz ardı etmemek lazım.

7 kız, 7 erkek yarışmacının farklı evlerde yaşadığı Kısmetse Olur'da format gereği her hafta her iki evden de birer kişi eleniyor ve her iki eve de yeni gelin ve damat adayları geliyor. Yapımcılar eve yeni giriş yapan kişilerle seyircinin dikkatini çekmeyi başardı. Çünkü yeniler ne hikmetse hep yeni başlayan bir tanışmanın ortasına kara çalı gibi dahil olmayı seçiyor. Sürekli ya bir gelin adayı iki erkek arasında kalıyor; ya da bir damat adayı iki kız arasında. Dizi film senaryolarını aratmıyor yaşananlar.

BBG, Gelinim Olur musun zamanlarında reality şovlar üzerinden kendilerini temize çıkaran senaristler için, Kısmetse Olur yeni bir temizlenme, arınma vesilesi. Reality şovlardaki gelişmeleri öne sürüp, bizim dizide yaşananlar ne ki savunusunda bulunabilirler her an. Ekranda görülen tüm reality şovlar, izdivaçlar dahil, gerçeklik kurgusundan ibaret, gerçeği temsil etmiyor, gerçeği kurguluyor.

Daha iyi anlatabilmek için Kısmetse Olur evinden örnekleme yapacağım izninizle. İlk günlerde Ayça'nın duygularını cesurca dile getirmesiyle Ayça ile Emre arasında bir ilişki başladı. Ayça programdaki kurguya göre boşanmış, yaşı Emre'den büyükçe, nasıl oturması kalkması gerektiğini bilmeyen bir kız. Emre, maço kültürünü benimsemiş olmakla birlikte mizahi tarafı güçlü, Ayça'yı yontarak kendine eş edebileceği inancında bir genç adam. Eve sonradan gelen gelin adayı Cansel'in Emre'yle ilgileniyorum açıklamasıyla, uzunca bir süre iki kadın bir erkek şarkısına hayat vererek programa reyting manasında ciddi bir katkı sağladı. Bu süreçte Ayça aşık, Emre ortamı kolaçan eden kişi görünümündeydi.

Hayata kızgın, babası tarafından terk edilmiş olmayı içine sindiremeyen, zengin cici babası tarafından çok sevilen, dünyayı dolaşmış, vizyon sahibi olduğu iddia edilen, kızgınlığını hırçınlık olarak her fırsatta etrafına yansıtan ama adına öfke kontrol problemi diyen Melis; Erdem'in ilgisini karşılıksız bırakmamakla birlikte, teyzesinin olaya müdahil olmasıyla gönlündeki damat adayının Serhan olduğunu fısıldayıverdi. O dönem erkekler evinde 'kardeşlik teması' revaçta olduğundan, Serhan gelin adayını reddetti. Yaşanan bu durum Melis ve Erdem'in hakaret içeren sözler eşliğinde ayrılmalarına sebep oldu.

İlk aşk üçgeninin Cansel'i Emre'den umudunu kesince, Eser'e doğru adım atıyordu ki, Eser elendi. Melis'ten ayrılan Erdem, iki haftadır elemeye çalıştığı Cansel'e yöneldi, Cansel Erdem flörtü start aldı. Serhan manevrası elinde patladığı yetmezmiş gibi Erdem'i de Cansel'e kaptıran Melis, çıldırma noktasına geldi, gelmekle kalmadı çıldırdı!

Diğer adayların yaşadıkları da farklı değil. Kırklı yaşlarının olgunluğunu ve hayat tecrübesini Kısmetse Olur evine taşımakta zorlanan Murat; Duygu Mehtap arasında gidip gelirken, bir demet çiçeği ortadan bölüp her iki aday arasında pay ederken, paylaşılmaz damat konumundaydı. Sonraki hafta adaylardan ikisi de Tankut'a yöneldiğinde kaderiyle baş başa kaldı. Üçüncü gelin adayı Dani ile birlikte Tankut üç gelin adayı tarafından ilgilenilen damat adayı mertebesine yükseldi kısa süreliğine de olsa. Tankut'u Dani'ye kaptıran Mehtap tekrar Murat'a döndü.

Bu arada elenen damat adaylarından Eser'in eve geri dönmesi, Cansel için geldiğini söylemesi ile birlikte; eve ilk olarak Ayça Emre aşkını sabote etmek için giren, uzunca bir süre kariyerine tercih edilmeyen gelin adayı olarak devam eden Cansel; iki damat adayının arasında kaldı. Bu evin en büyük özelliği idi; reddedilen aday, sabrettiği müddetçe paylaşılamayan aday olabilirdi her an. Cansel üzerinden kız mücadelesine giren Eser ve Erdem erkekler evinin kardeşlik temasını yerle bir etti. Bir sonraki kurguda başka adaylar üzerinden dönüş yapılır büyük ihtimalle. Cansel bir süre bu durumun tadını çıkardıktan sonra seçimini Eser'den yana yaptı. Bir kez daha trajik bir şekilde başka bir damat adayına tercih edilen Erdem, kedi misali peşinde dolaşan Melis'e dönüş yaptı ama kesin dönüş mü bilinmiyor. Panter misali eve gelip giden, zinhar olmaz diyen anneler ve eve girip çıkan adaylar her an hikayeye yeni bir yön verebilir. Eve yeni giren gelin adayı Nurçin, Eser için geldiğini açıklayınca Cansel yeni bir aşk üçgeninde buldu kendini. Bu arada rutinleşen Emre Ayça aşkına ailelerin tepkisi aksiyon kazandıramayınca, Ayça'nın eski nişanlısıyla yeni görüntüleri servis edildi içeri, Emre kıyameti koparsın beklentisiyle!

Türk adet ve örflerine göre evlilik yolunda adım attıkları iddia ediliyor sıklıkla sunucu tarafından. Cansel'in tavrını eleştirenlere burada kimse yargıç, savcı değil diyerek ayar verdi. Aşkı bulmak için her şey yapabilir; her şey yaşayabilirsiniz; aşkın peşinde gurur, ahlaki değerler, fedakarlık, arkadaşlık yok sayılabilir düşüncesi empoze ediliyor alttan alta. Her türlü entrika, hakaret, yanar döner tavırlar; her şey evlilik için deniyor sıklıkla; halbuki her şey gerçeklik kurgusunda daha uzun süre rol alabilmek için!
#Kısmetse Olur
#reality şovlar
#diziler
#medya
8 yıl önce
En iyi senaryo: Kısmetse Olur!
Geride kalan Akifler
Korku zamanı
Boykotta kafalar neden karışık
Kimin enflasyonu
Terör örgütü elebaşı olarak İsrail portresi…