|
Tutarsa dizimsin tutmazsa çöplüğün

Star ve TRT, dizilerine, on üç bölümlük anlaşma üzerinden erken final yapma şansı tanırken, Kanal D ve Show kim daha önce bitirecek yarışına girmişçesine hızlı kararlar alıyor. Reaksiyon maliyeti yüksek bir dizi olmasına rağmen Star belki senaryonun toparlanmasına fırsat vermek adına, belki seyirci sonradan da olsa seyir kervanına katılabilir düşüncesiyle bekledi. Reytingleri düşük gelse de takip edenlere saygısızlık etmek istemediğinden, seyircisinin gönlünü kırmamak aksine gönlünü fethetmeyi öncelediğinden, on üç bölüm taşıdı Reaksiyon’u. Reklam gelirinden fedakarlık ederek yeni başlayacak dizileri için en az on üç bölüm devam edecek taahhüdünde bulunmuş oldu seyircisine.

Bir dizi daha reyting kurbanı oldu başlığının son öznesi ise iki bölüm sonunda yayından kaldırılan Ezra oldu. Sosyal medyada hemen başlatılan kampanyayla Show’da devam etmesi sağlanamasa bile bir başka kanala transfer olabilme ihtimali güçlendirilmeye çalışıldı. Malum Urfalıyam Ezelden benzer bir kampanya sosyal destek sonrası Star’a transfer oldu ama izlenme oranında değişiklik olmayınca yeni kanalındaki macerası da sona erdi.

Televizyon dünyası ‘yeni reyting paneli’ adında bir öcü yarattı! Yeni paneli tanımadıklarını, zevklerini bilmediklerini her fırsatta ifade ederek yeni paneli öcüleştirenler, ne iğneyi ne çuvaldızı kendilerine batırmadıkları; tüm iğneleri ve çuvaldızları yeni reyting paneline sapladıkları için bu neticeyi aldıklarını ısrarla görmezden geliyorlar.

Hayat ileriye doğru yaşanır; ne ilişkilerde ne sanatta ne edebiyatta geriye dönüş mümkün değildir. Nostalji adı altında geçmişe duyulan özlemle zaman zaman Yeşilçam temaları konuları tekrar edilerek seyircinin gönlü kazanılsa da Yeşilçam bugüne taşınarak yapılır bu tekrar. Geçmişteki halinin tıpatıp aynısı değil bugüne taşınmış hali güncellenmiş halidir.

Ezra ise 1999 yılında yayınlanan Tayfun Güneyer’in ilk senaryosu Yılan Hikayesi’nin yeniden üretimi bile değildi, kopyala yapıştır bir klonuydu. Bazı dizilerin yüksek reyting almasını, yeni reyting panelinin beğenilerini 1990’lı yılların beğenileriyle aynı olmasına bağlayanlar, Ezra, Roman Havası, Beyaz Karanfil, Üç Arkadaş, Aşktan Kaçılmaz gibi dizileri ekrana sürdü. Adı geçen dizilerin ortak özelliği kısa ömürlü olmaları, ilk yarım saat sonrası seyir adına pes ettiğim diziler.

10 Yıllık periyotlarda televizyon seyircisinin algısı ve beğenisi değişir, geçmişe doğru yapılan analizlerde çok net bir şekilde görülür bu değişim. On yıldır ekranda olan dizilerin seyredilmeye devam edilmesinin temelinde seyircinin alışkanlıkları yatar. Bu diziler şu an ekrana gelse şansları diğer dizilerden farklı olmaz izlenme oranları açısından bakıldığında. Ama bu demek değildir ki bir dizi hala seyirci topluyorsa benzeri de rağbet görecek.

Bir zamanlar reyting rekorları kırarak seyredilen Yılan Hikayesi’nin karbon kopyası Ezra’nın ilgi görmemesinin sebebi yeni reyting paneli değil; kendini yenileyemeyen senaristidir. Ezra bitmesin kampanyasından önce Ezra bu haliyle başlamasın kampanyası yapılmalıydı. Aynı matematik aynı repliklerle Ezra başarılı olsa ve yüksek izlenme oranı yakalasaydı endişe etmeliydik!

Dört başı mamur, eli yüzü düzgün, polisiyenin hakkını veren bir senaryo seyirciye lüks görülmemeli. Polislerin günlük hayatlarından kesitler, aşk evlilik hayatlarındaki problemler; dramla komedinin uzadıkça uzayan sahnelerle harmanlanması neticesi elde edilen senaryolara rağbet edilmediği çok açık. Polisiye tür olarak dünyada halen daha oldukça rağbet gören bir tür. Uzun yıllar devam eden kült dizilere rağmen rağbet görmeye devam ediyor. Bizde ise henüz gerçek manada polisiye dizi yazılmamışken polisiye adı altında ekrana gelenler hayal kırıklığı yaşatmaya devam ediyor.

Gerçekten polisiye dizi izlemek isteyenler için üç dizi önerisinde bulunabilirim: Starkel, Forever ve The Flash. Üç dizinin ortak özelliği senaryonun merkezine vakaları alması, vakaların genellikle üç boyutlu olması ve bunun yanında ana karakterlerin hikayelerinin ilgi çekici ve zengin olması. Neden üç yabancı dizi önerdiğime gelince. Malum bizde bir bölüm 120 dakika sürüyor yabancı diziler ise 40 dakika. Aynı sürede bir bölüm Ezra seyretmek yerine üç diziden birer bölüm seyredilebilir rahatlıkla.

#Star
#TRT
#Reaksiyon
#Reyting
#Ezra
9 yıl önce
Tutarsa dizimsin tutmazsa çöplüğün
İslâmî hareketten kavramlar savaşına…
Yaşama Sanatı ve Sinema
Bizim sorunumuz ne?
İran’da değişimin ayak sesleri…
İslâmcılık, milliyetçilik ve tam bağımsızlık