|
Başbakan"ın ziyareti öncesi Filistin…

Gazze"den Beyt Hanun Belediye Başkanı Dr. Muhammed Nazek el Kafarna ve danışmanı Maher Abu Amşa, "Filistin"de kalıcı barış mümkün mü?" başlıklı yazımı okudular ve aradılar. Bu vesileyle ABD Başkanı Barack Obama"nın bölgeye gerçekleştirdiği ziyaretten sonraki gelişmeleri, Başbakan Erdoğan"ın ziyareti öncesi Gazze"yi ve Filistin siyasetini konuştuk.

Öncelikle Kasım 2012"deki İsrail saldırısından sonra yapılan ateşkesle nelerin değiştiğini sordum.

Bulut Sütunu operasyonu öncesi Katar Emiri Şeyh Hamad bin Halife el Tani Gazze"yi ziyaret etmiş ve alt yapı çalışmaları için 400 milyon dolarlık yardım taahhüdünde bulunmuştu. Bu yardımla yollar genişletiliyor, asfaltlanıyor ve bombalanan köprülerin bir kısmı yenileniyor.

Ya Refah kapısı ve tüneller?

Mısır Refah giriş kapısında durum eskisine göre daha iyi. Hayatiyeti olan malzemelerin girişine kısmen izin veriliyor.

Tüneller konusunda Mısır"ın Sina"daki yöneticileriyle zaman zaman sorunlar yaşanıyor. Bunun nedeni Sina"da hala Hüsnü Mübarek dönemine ait yöneticilerin olmasından kaynaklanıyor. Geçen yıl Sina"da Mısır askerleriyle bazı İslami gruplar arasında karşılıklı ölümlere varan çatışmalar yaşanmıştı. Mısır Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi Sina"da siyasi, askeri ve istihbarat birimlerini değiştirmiş, silahlı kuvvetlerde geniş bir revizyona gitmişti.

Uzun zamandan beri İsrail Sina konusunda Mısır yönetimini uyarıyor. İsrail"in en büyük endişesi Sina"daki otoritesizlikten yararlanarak Hamas"ın veya Gazze"deki diğer grupların silah temin edebilecekleri. Sina"daki kargaşaya rağmen Refah sınır kapısında arzu edildiği gibi olmasa da insan ve malzeme girişine izin veriliyor.

Tarafların ateşkese uyup uymadıklarını konuştuk.

Ateşkesin başladığı hafta İsrail Gazze"ye saldırdı iki çiftçiyi öldürdü. Bu olay ateşkes ihlali olarak görülmedi.

Ateşkes anlaşmasıyla balıkçılılar için 3 mil olan avlanma sahası 6 mile çıkartılmıştı. İsrail ile Gazze arasındaki duvara çiftçilerin yaklaşma mesafesi 700 metreden 100 metreye indirilmişti. Öldürülen çiftçiler bunun uygulanacağını düşündükleri için eski kuralı ihlal ettiler ve bunu hayatlarıyla ödediler.

İsrail Türkiye"den özür diledikten sonra durum nasıl diye sordum.

Gazze"de gerilim arttı. İsrail Heronları sürekli Gazze semalarında uçuyor. Geçen hafta İsrail jetleri Beyt Hanun ve Beyt Lahya arasındaki boş araziye attıkları bombalar 3 Filistinlinin ölümüne neden oldu. Han Yunus bölgesine askeri operasyon düzenledi. Bütün bunlar ateşkesi bozmadı. İşin ilginci hiç kimse tarafından kınanmadı edilmedi.

Ateşkesle birlikte balıkçılar için uygulanmaya başlanan 6 mil içinde avlanma izni tekrar 3 mile indirildi. Ayrıca çiftçilikle uğraşanlar için 100 metreye indirilen duvara yaklaşma izni tekrar 300 metreye çıkartıldı.

Aklınıza duvara yaklaşma nedir diye bir soru takılmış olabilir. İsrail ile Gazze"yi birbirinden ayıran duvar tarım alanlarından geçiyor. Köylüler tarlalarına gittiklerinde duvara yaklaşabilecekleri bir mesafe var. İhlal etmenin bedelini canlarıyla ödüyorlar. Gazze şeridinin uzunluğu 41 km. ve genişliği 6 ila 12 km"dir. Tarım alanlarının darlığını düşünürsek 700 metrenin ne anlama geldiğini daha iyi anlayabiliriz.

Bir kayıt daha düşmem gerekir. Duvarın geçtiği arazinin İsrail tarafında kalan bölümü de işgal edilmeden önce Filistinlilerin toprağıydı.

Gazze"de su, elektrik, gaz, benzin ve mazot sıkıntısı aynen devam ediyor. Yatırım olmadığı için işsizlik had safhada.

Ambargo sıklaştırıldı. İsrail, Gazze"ye BM yardımları ve petrol ürünlerinin girdiği Kerem Şalom kapısını kapattı.

El Fetih"le Hamas arasındaki barış görüşmelerinin ve milli mutabakat hükümetinin akıbetini sordum.

Görüşmeler devam ediyor ama şu anda Filistin Özerk Yönetimi Başkanı Mahmud Abbas"ın tavrından dolayı ümitli bir durum söz konusu değil.

"Abbas"la atanmış hükümetin Başbakanı Salam Fayyad anlaşamıyorlar. Kaldı ki Hamas"la nasıl anlaşsınlar" diyor Maher.

ABD Başkanı"nın Batı Şeria"yi ziyareti ve 500 milyon dolar yardımın tasarrufunu Fayyad"e bırakması siyasetin ayarını bozdu.

Başbakan Fayyad 10 Nisan günü istifasını Abbas"a sundu. Geçtiğimiz ay da kabinenin önemli isimlerinden Maliye Bakanı Nabil Kassis istifasını sunmuştu. Feyyad, Abbas"ın itirazına rağmen Kassis"in istifasını kabul etmişti.

El Fetih Abbas"ı; "Batı Şeria"da ABD destekli Fayyad hükümeti, Gazze"de Hamas hükümeti, ikisi de El Fetih"li değil. Nerede El Fetih hükümeti" diye eleştiriyor. Abbas itirazları dikkate alarak yeni bir hükümet atayabileceği konuşuluyor.

El Fetih yöneticileri Başbakan"ın Gazze"ye yapacağı ziyarete "dengeleri bozacağı" gerekçesiyle karşı çıkıyorlar. Filistin siyasetinin içinde bulunduğu kriz kolay aşılmayacağa benziyor.

Gazzeliler Başbakan Erdoğan"ı bekliyorlar.

11 yıl önce
default-profile-img
Başbakan"ın ziyareti öncesi Filistin…
‘Beşikten mezara kadar ilim’
Sarhoştum, hatırlamıyorum
Suçlu kim?
Vergi artışı yerine yapılacaklar
Gazze’deki soykırıma ‘istisnaî’ kılıflar..