|
"Gazeller"

Tanıtım kitapçığından genel tasarımına varıncaya kadar titizlikle hazırlanmış, belli oluyor. "Gazeller I/II-78 Devirli Taş Plak Kayıtları" Kalan Müzik tarafından hazırlandı ve bir süre önce yayınlandı. Kitapçıklarda okuyucuyu yeterince aydınlatacak kadar bilgi de var. Muammer Karabey, Gazel''in Arab, İran ve Osmanlı edebiyatında önemli ve yaygın bir nazım türü olduğunu, kendine has kuralları bulunduğunu, lirik bir ifadeye sahip olduğunu; Fuzûlî, Bâkî, Şeyhulislâm Yahya, Nâbî, Nedim, Şeyh Gâlib, Enderûnî Vâsıf ve Yahya Kemal Beyatlı''nın bu türün en büyük ustaları sayıldığını belirtmiş.

Gazel, şiir ve mûsikî olarak içiçedir. Gazel şairine "Gazelsera", ses ile taksim eden sanatçıya da "Gazelhan" adı verilmektedir. Yine Muammer Karabey''in verdiği bilgilerden dinleyici, usta bir gazelhanın bazı kereler yalın okuma yolunu seçtiğini, makâma ve vezne hâkim olduğunu öğrenebilir.

Gazelleri yayına hazırlayan Cemal Ünlü, Gazeller seçkisini iki albüm olarak tasarladıklarını söylüyor. Onları böyle bir seçkiyi yapmaya zorlayan en önemli sebeplerden birinin, bu gerçekten önemli birikimi yeniden gündeme getirmek, günün teknolojik süzgecinden geçirerek dinleyiciye sunmak olduğunu belirtiyor.

Sürekli gazel dinlemenin getireceği zorluğu, araya konulan "Beste", "Şarkı" gibi formlarla gidermeye, dinleyiciye böylece soluk alma fırsatı verilmeye çalışılmış. Bu soluk almalar da, önemli bulunan ama az bilinen plaklara ayrılmış.

Bu iki albümde en ünlü gazelhanları dinleyebilmek mümkün. Yanık sesleriyle Hafız Kemal''i, Hafız Burhan''ı, Hafız Osman''ı, Hafız Sadeddin''i, Hafız Sami''yi, Hafız Ahmed''i, Hafız Aşir''i, Hafız Yaşar''ı, Hoca İzak Algazi''yi, Hafız Memduh''u bu albümlerde dinliyorsunuz.

Divan Edebiyatı''nın "Gazel" formunda yazılmış şiirleri üzerine doğaçlama olarak bestelenip şekillenen bu formun, yüzyılın başında önemli bestecileri ve icrâcıları da yetişmiş. Gazelhanların en önemli özelliklerinin başında, pekçoğunun hafızlık eğitimi almış olmaları geliyor. Gazelhanlar, o anki hal içinde, birkaç saz eşliğinde içlerinden geldiği gibi, ama mûsikî birikimlerini de yansıtarak okurlarmış.

Hafız ile mûsikî arasındaki tabii ilişkinin en güzel bir biçimde ortaya çıktığı formdur gazel formu.

25 yıl önce
"Gazeller"
Kamu tasarrufu
BİT’lere kadrolu işçi alımında acilen tedbir alınması gerekiyor
Tarih bizi çağırıyor ama biz birbirimizle boğuşuyoruz!
İYİ Parti kongresinin kazananı kim
Şule öğretmen ve yeni maarif modeli