|
1,5 milyon çiftçiye körfezden ortak geldi

Küresel finansal krizde yatırım için yer arayan körfez sermayesi yatırım ortaklığı için tercihini Türk çiftçisinden yana kullandı.

Ortadoğu''nun en büyük şeker rafinerisi olan Suudi Arabistan merkezli Savola Group ile Türk ve diğer Suudi Arabistanlı şirketlerin oluşturduğu konsorsiyum, Türkiye''de altı şeker fabrikasının satış ihalesine katılacak.

Grubun gıda şirketi Savola Foods, 1.5 milyon çiftçini ortak olduğu Türkiye''den Tarım Kredi Kooperatifleri ve Suudi Arabistan şirketi Nesma Holding ile ortak girişim oluşturdu.

Savola Foods ve Tarım Kredi Kooperatifleri ortaklıkta ayrı ayrı yüzde 40 pay alacaklar.

Nesma''nın payı da yüzde 20 olacak.

Ortaklık anlaşması Çırağan Sarayı''nda imzalandı.

Törene, Tarım Kredi Kooperatifler, Yönetim Kurulu Başkanı İlhami Teke, Genel Müdür Bedrettin Yıldırım, Savola Grup CEO''su Zouhair Eloudgi, Nesma Holding İdari Başkan Yardımcısı Muhammed Hammad ve holding''in sahibi Ali el Türki''nin oğlu katıldı.

* * *

Ortak yatırım, Kasım ayının başında yapılacak olan şeker fabrikaları portföy C özelleştirme ihalelerine katılacak.

Kastamonu, Kırşehir, Yozgat, Turhal, Çorum ve Çarşamba şeker fabrikalarının özelleştirme ihalelerine girecek olan konsorsiyum, şeker pancarı üretimini uluslar arası pazara taşımayı hedefliyor.

Ortaklık girişimi, özellikle körfezden Türkiye''ye doğrudan yabancı sermayenin önünü açacak.

* * *

Geçen yıl Yudum Gıda''yı 53,3 milyon dolara satın alan Savola, Sırma zeytinyağı markasını da satın alarak Türkiye''de yağ pazarında önemli bir pay sahibi oldu.

Suudi Arabistan''da 10 büyük holding''den biri olan Savola, Suudi borsasına kote olan ilk özel şirket.

Ortadoğu, Orta Asya ve Kuzey Afrika''da 5 sektörde faaliyet gösteren grubun geçen yılki cirosu 3.7 milyar dolar. 16 bin çalışanı olan grubun, 40 farklı pazarda ürünleri bulunuyor.

Suudi Arabistan''da yağ ve şeker pazarının yaklaşık yüzde 65''ini elinde bulunduruyor.

Ayrıca İran ve Mısır''da yağ pazarının yüzde 40''ı şeker pazarının da yüzde 20''si grubun elinde.

Türkiye, Savola''nın büyüme stratejisindeki en önemli ülkesi.

Grubun CEO''su Türkiye''ye gelmek için aradıkları fırsatı şeker ihaleleri ile yakaladıklarını söylüyor.

* * *

Ortaklardan merkezi Cidde''de olan Nesma Holding''in ise 20 bin çalışanı ve 40 civarında ortaklığı var.

Holdingin, enerjiden, gıdaya, elektronikten, telekominikasyona, lojistikten, deniz taşımacılığına, inşaattan otel işletmeciliğine kadar girmediği alan yok.

7 ülkede faaliyet gösteren holdingin Türkiye''de 4 ayrı alandaki ortaklığıyla 25 milyon dolarlık yatırımı bulunuyor.

* * *

Ortaklığın yabancı yatırımın hız kestiği bir dönemde gelmesinin önemine işaret eden Gübretaş Genel Müdürü Mehmet Koca, imza töreninden önce yaptığımız konuşmada, ortaklıkla Türkiye''nin dünya şeker piyasasında önemli bir oyuncu olacağını söylüyor.

Gübretaş, İran''ın en büyük gübre fabrikası Razi''yi satın alarak dikkatleri çekmişti.

1851 birim tarım kredi kooperatifi ile 1.5 milyon çiftçiye hizmet götüren Tarım Kredi Kooperatiflerinin iştirakleri şunlar;

Gübretaş, Kimya ve Zirai ilaç sanayi A.Ş, Tareks, İmece Plastik, İmece Prefabrik, Tarnet, Bafay A,Ş, Elit Gıda, Trakya Yem ve Yağ Sanayi, Tarkplast, Başak Yemle birlikte 10 yem fabrikası.

* * *

Temennimiz şekerle gelen körfez sermayesinin öncü olması. Özellikle Afrika''da kiraladığı tarım alanlarında üretim yapan körfez sermayesini tarım sektöründeki diğer alanlara da çekebilmenin yollarını şimdiden aramalıyız.

Haftanın sözü

Bazen Türkiye''de muhalefet ile çeteler arasındaki sınırın nerede olduğunu anlamakta zorlanıyoruz. Devlet Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış. (Ekonomi Gazetecileri Derneği ile sohbet toplantısında) Biz hiç zorlanmıyoruz.

Kışın sıcakta oturmak isteyenler, yazın terlemek zorundadır.

Jacobsen
15 yıl önce
1,5 milyon çiftçiye körfezden ortak geldi
Kamu tasarrufu
BİT’lere kadrolu işçi alımında acilen tedbir alınması gerekiyor
Tarih bizi çağırıyor ama biz birbirimizle boğuşuyoruz!
İYİ Parti kongresinin kazananı kim
Şule öğretmen ve yeni maarif modeli