|
G20 zirvesi belki de son şans

İnce çizgili takım elbisesi, ipek kravatı ve cilalı ayakkabıları ile gezen David Rowe adlı genç adam işsiz bir üniversite mezunu.

İş bulmak için son çare olarak canlı pankart halinde sokaklarda gezen genç adamın ön ve arkasına astığı pankartta şunlar yazıyor;

Kent Üniversitesi tarih bölümü mezunu iş arıyor. Beni mülakata çağırın, 1 ay bedava çalışırım, işimi görün beğenirseniz işe alın beğenmezseniz kovun.

Reuters muhabiri Kieran Doherty''nin Londra''daki ünlü Fleet Street''te çektiği bu kareler İngiltere''deki istihdam sorununun ciddiyetini gösterirken küresel krizin derinleştirdiği işsizliği en iyi anlatan fotoğraf olarak hafızalarımıza kazındı.

***

ABD''nin Pittsburgh kentinde dün başlayan G20 Zirvesi öncesinde sendika liderleri, bir araya gelerek, devlet ve hükümet başkanlarına,"Gerçek ekonomik iyileşme şansının tükendiği" uyarısında bulundular.

Zirvenin istihdam zirvesi olması ve G20 liderlerinin koordinasyon içerisinde iş odaklı uluslararası iyileştirme politikaları uygulamaları gerektiği belirtilen Uluslararası Sendikaları Konfederasyonu tarafından hazırlanan bildiride, şu talepler yer alıyor:

* İş yaratma, yeterli sosyal koruma ve yeşil ekonomiye yatırım konusunda Londra Zirvesi''nde alınan kararlar derhal uygulanmalı.

* G20 liderleri tarafından sosyal tarafların da yer alacağı bir İstihdam Çalışma Grubu oluşturulmalı.

* ILO ile müzakere edilen Küresel İş Paktı uygulanmalıdır.

*Finans sistemi, mali sistem ve vergi sistemi yeniden yapılandırılmalıdır.

* Londra G20 Zirvesi''ndeki taahhütlere uygun olarak gelişmekte olan ülkelerde genişleyici iyileştirme programları desteklenmelidir.

* Uluslararası para kuruluşları yanlış yola saptıran şartlarından vazgeçmeli ve gelişmekte olan ülkelere etkin teşvik programları uygulayabilmeleri için politika alanı bırakmalıdır.

* Dengeli ekonomi için sosyal açıdan adil, çevre açısından sürdürülebilir yeni bir model tesis edilmelidir. ,

* Milletler arasında eşitsizliklere neden olan politikalara son verilmelidir.

***

CBS televizyonunda ''The Late Show'' adlı programa konuk olan ABD Başkanı Barack Obama, Ağustos ayında yüzde 9.7''e yükselen işsizliğin en az bir yıl daha büyük sorun olmasını beklediğini söyledi.

Yani iş ve aş sorunu sadece Türkiye''nin değil, dünyanın sorunu.

İşsiz kalan ve işini kaybetme tehlikesi yaşayan milyonlarca insan bu zirveden istihdam artırıcı ve yoksulluğu azaltıcı önemler bekliyor.

***

Hükümetin "Orta Vadeli Plan" çerçevesinde 2009 yılı için tahmin edilen işsizlik oranını yüzde 14.8 olarak öngörmesi, işsizliğin en büyük sorunumuz olduğunu ortaya koyuyor.

Türkiye''de her yıl 700 bin yeni insan iş aramaya çıkıyor.

Resmi olmayan rakamlara göre işsizliğin 7 milyon civarında olduğu söyleniyor.

2001 yılından bu yana yeni istihdam alanları açılmasına rağmen işsizlik stoku eritilemedi.

Ancak bizdeki işsizlik son krizin sonucu değil, uzun yıllar taşıdığımız kronikleşmiş bir sosyal yara.

***

ABD''nin eski ''çelik şehri'' Pittsburgh''da dün başlayan ve bugün sona erecek olan G-20 liderler zirvesinde işsizlik ana konu olmazsa ve ortak radikal kararlar alınmazsa önceki zirveler gibi zırva olmaktan öteye geçemeyecek.

Ondan sonra hep beraber "tufan"ın gelmesini bekleyeceğiz.

İnsan sefalete düşmeye görsün, vicdanla namusun sesi, aç mideden gelen feryatlar yanında zayıf kalır. Diderot
15 yıl önce
G20 zirvesi belki de son şans
İslâmî hareketten kavramlar savaşına…
Yaşama Sanatı ve Sinema
Bizim sorunumuz ne?
İran’da değişimin ayak sesleri…
İslâmcılık, milliyetçilik ve tam bağımsızlık