|
İş dünyasında 50 yıl önceki iftarlar

Dünü bilemeyen bugünü okuyamaz. Ticaretin azınlıkların elinde olduğu son Osmanlı döneminden, cumhuriyet dönemine geçişte yaşananları bilmeden, o dönemin aktörlerini tanımadan, bugün yaşananları değerlendirmek eksik olur.

Cumhuriyetle birlikte yeniden devlet olma çabası sürecinde yaşananlar, bugünkü ekonomik, siyasi ve sosyal ilişkilerin yol haritası gibi.

Rahmetli Sabahattin Zaim hoca, iş ve siyaset dünyasında 1926 ile 2007 arasında yaşananları, "Bir ömrün hikayesi" isimli kitabında ilginç anekdotlarla anlatmış.

* * *

Kitapta, iş dünyasının 1960''lı yıllarda İlim Yayma Cemiyeti''nde verdiği iftar davetleri şöyle anlatılıyor;

İktisadi sahadaki kalburüstü zevat, İlim Yayma Cemiyeti''nin tertiplediği iftar programları vesilesi ile aynı çatı altında buluşuyordu.

İftar vermek isteyenleri tesbit ederek hangi akşamın iftarını vermek istediklerini önceden tayin ediyorduk.

Mesela 1960''lı yıllardan birinde iftar yemeği verenlerin tablosu şöyleydi:

7.gün, Konya Lezzet Lokantası''nın sahibi Mustafa Doğan, Piknik Lokantasının sahibi Mustafa Yılmaz, 8.gün: İGS ve Altınyıldız''ın sahibi Baki Boyner, Hüseyin Horasan, 9. gün, Uzel Ticaret Şirketinden Ahmet Uzel, 10. gün: Ülker Grubu, 11. gün: Ethem Kuru Grubu, 12. gün: Hacı Lütfü Kullukçu, 13. gün: Osman ve Sadullah Talay kardeşler, 14: Gamak Makine San. İlhami Yüksel. 15. gün: Mustafa Yazıcı, Hüsnü Çakır. 16. gün: Sancaktül firması Murat Bayrak. 17. gün: Ender Çikolata fabrikası adına Celal Kitapçı, Ender Kitapçı. 18. gün: Vehbi Koç, Süleyman Memduh Kuşçulu. 21.gün: Çanakkale Seramik''in sahibi İbrahim Bodur. 23. gün: Osman Nuri Topbaş ve Hulusi Topbaş. 24. gün: Çavuşoğlu ailesi.

* * *

İlim Yayma Cemiyeti daha sonra faaliyet alanı genişletilerek vakfa dönüştürüldü.

O dönem vakfın başkanlığını yapanlar da bugünün tanınan simaları: Sabri Ülker, Eymen Topbaş, Abdülkadir Çavuşoğlu, Kemal Unakıtan ve Kahraman Emmioğlu.

* * *

50 yıl öncesinin büyük şirketleri bugünün dev holdingleri oldu ancak o günkü şirket kurucularının iftar geleneklerini, bugün evlatlar ve torunlar devam ettirmedi.

"Bir ömrün hikayesi"nde çok şeyler var.

Devam ederiz inşallah.

İftarı beklemeden sigara yakan bakan

"Bir ömrün hikayesi" adlı kitapta Sabahattin Zaim hoca, kendisinde olumsuz intiba uyandıran Turgut Özal''ın iktidarlığı döneminde Dışişleri Bakanlığı yapan bir siyaset adamı ile ilgili hatıratını şöyle anlatıyor;

Ali Coşkun, Odalar Birliği Başkanı idi. O vakit bakanlıkların tam karşısında Karadenizlilerin kurduğu bir otel vardı. Ankara oteli yapılmadan önce ekseri toplantılar orada yapılırdı. Ali Coşkun, kurumu adına orada bir iftar vermiş adı geçen şahıs da dönemin Dışişleri Bakanı olarak bu davete icabet etmişti. İftar vakti yaklaşmış, belki de üç beş dakika kalmıştı. Bakan bey benim karşı tarafımda oturuyordu. İftara o kadar az süre kaldığı halde cebinden çakmağını çıkardı, sigara paketini açtı, ağzına bir sigara koyarak çakmağını ateşledi. Bu durum karşısında nasıl şoke olduğumuz tahmin olunabilir. Halbuki diplomatik temsilcilerin Hristiyan olanları bile Ramazana gayet hürmetkar davranmışlardı.

Evet, o bakan, bugün TBMM''de ve yalnız başına muhalefet sıralarında oturuyor.

Bir insan, dindar bilindiği halde, ahlâklı değilse, ya bâtıl bir inanca din adı vermektedir, ya da sahtekârdır.
F. Brandley
15 yıl önce
İş dünyasında 50 yıl önceki iftarlar
Evet sokağa çıkamayacak hale geleceksiniz!
Batı’da İsrail spiritüel bir tutkuya dönüştürüldü...
Din savaşı
13 şehit
İstanbul’da bir Yemenli âlim: Abdülmecid el-Zindanî