|
Yitik hazine ve tarihe sahip çıkmak

Faizsiz finans sektöründeki 10. yılını özel bir resepsiyonla kutlayan Katılım Bankalarından Bank Asya, Ortadoğu''da süren savaşların şiddetini arttırdığı bir ortamda anlamlı bir kültürel hizmet gerçekleştirdi.

31 Ekim 2006 tarihinde Yıldız Sarayı-Silahhane''de düzenlediği basın toplantısı ve akşamında verdiği resepsiyonla onuncu kuruluş yılını kutladı.

Toplantı sonrası 10. yıl vesilesiyle Bank Asya''nın kültür-sanat etkinlikleri kapsamında II. Abdülhamid Dönemi Osmanlı Coğrafyası fotoğraf sergisinin de açılışı yapıldı.

Bank Asya''nın 10 yıllık gelişimi ile bankalar liginde geldiği noktanın değerlendirildiği toplantıda Bank Asya''nın sektöründeki onuncu yılını başarılarla ve rekor talepli halka arzıyla geride bıraktığı vurgulandı.

Kriz dönemlerinde ayakta kalmayı başardıklarını vurgulayan Bank Asya Genel Müdürü Ünal Kabaca 10 yıl boyunca müşterilerle birlikte büyüdüklerini söyledi

Katılım Bankaları arasında borsaya açılan tek kurum olan Bank Asya''nın iddialı hedefleri var.

Bank Asya Türkiye''nin dış ticaret hacminden yaklaşık yüzde 2,5 oranında pay alıyor ve hedefi ileride bu payı yüzde 5 seviyelerine çıkarmak.

Katılım Bankalarının finans sektöründeki payı çok düşük.

Bence en büyük sebebi sektörde faizsiz çalışan 4 banka olmanın avantajlarını kullanamamaları.

Türkiye''deki mütedeyyin kesimin büyük bir çoğunluğu hala faiz ile kar payının aynı olduğunu düşünüyorsa bu kabahat 4 bankanın.

Finans sektöründe nasıl çalıştıklarını gösterecek tarzda, vatandaşın da anlayabileceği reklam ve tanıtım yapıldığında faizsiz çalışan bu 4 bankanın hacimlerini 5-10 kat arttırabileceklerine inanıyorum.

Öte yandan Katılım Bankalarının sosyal sorumluluk konusunda tarihe sahip çıkmalarını da çok olumlu buluyorum.

Bu çerçevede dün açılışı yapılan II. Abdülhamid Dönemi Osmanlı Coğrafyası fotoğraf sergisini görmenizi öneririm.

Geçmişle aramızdaki köprüleri sağlamlaştırmak adına çıkılan yolda Bank Asya''nın bu seferki durağı, Sultan II. Abdülhamid zamanında çekilen fotoğraflardan seçilen dönemin Osmanlı coğrafyası fotoğrafları oldu.

Sergide yer alan her bir fotoğraf, Osmanlı''nın son dönemini tüm yalınlığıyla yansıtan ve bugün elimizde olmayan ve savaşın eksik olmadığı toprakların Osmanlı yönetimindeki durumunu gösteren tarihî birer belge niteliğinde.

Eseri Mehmet Bahadır Dördüncü, Sergiyi ve kitabı da Yitik Hazine Yayınları hazırlamış.

Osmanlı tarihinde fotoğrafa en fazla önem veren padişah olan II. Abdülhamid, Osmanlı ülkesinin çok çeşitli noktalarının fotoğraflarını çektirmiş veya çekilen fotoğrafları satın aldırtarak 911 albümden müteşekkil dev bir fotoğraf koleksiyonu oluşturmuş.

Dünyanın en önemli fotoğraf koleksiyonlarından biri olarak kabul edilen bu koleksiyon, şimdiye kadar kamuoyu ile çok fazla paylaşılamamış.

Bu sergi; II. Abdülhamid dönemine ait yaklaşık yedi milyon kilometrekarelik bir coğrafyanın tanığı. Bu coğrafyayı gezerken Saraybosna''nın, Varna''nın, Selanik''in İşkodra''nın, Vidin''in, Şam''ın, Bağdat''ın, Kahire''nin, Kudüs''ün, Mekke''nin ne kadar Anadolu''ya benzediğini fark ediyorsunuz.

Konu ile mekanın bir bütünlük oluşturduğu halka açık sergi 2 Kasım akşamına kadar Beşiktaş''ta Yıldız Sarayı-Silahhane binasında gezilebilecek. Tavsiye ederim.

5. sanayi kongresi başlıyor

Bugün "İstanbul Sanayi Odası 5. Sanayi Kongresi" Cevahir Otel''de başlıyor. İki gün sürecek Kongre''nin yabancı konukları arasında The Economist Dergisi Eski Genel Yayın Yönetmeni Bill Emmott ile Global Change firması kurucusu, gelecek uzmanı Patrick Dixon var.

Bill Emmott

The Economist Dergisi Eski Genel Yayın Yönetmeni Bill Emmott iş dünyası, küreselleşme ve siyasal iktisat alanlarında dünyanın önde gelen isimlerinden biri. Gazetecilik ve yazarlık hayatının 26 yılını The Economist dergisinde çalışarak geçiren Emmott, 1993 yılından Mart 2006 tarihine kadar dünyanın en saygın ekonomi dergilerinden biri olarak kabul edilen bu derginin, Genel Yayın Yönetmeliği görevini yürüttü. Bu görevi esnasında, The Economist dergisinin tirajı ikiye katlanarak bir milyonun üzerine çıktı. Bill Emmott, şu anda bağımsız yazarlık ve danışmanlık yapıyor.

Patrick Dixon

Kongrenin ikinci günkü konuşmacısı ise Global Change Ltd Kurucusu ve Başkanı Patrick Dixon uluslararası platformda en etkin 20 iş dünyası düşünüründen biri olarak kabul edilen bir isim. Kamuoyunda Avrupa''nın önde gelen "Gelecek Uzmanı" olarak anılan Dixon, dinleyicilerinin stratejik ihtiyaçlarına özel olarak hazırladığı sunumlarıyla, katılımcıları "değişim"in kaçınılmazlığına ikna eden bir uzmanlığa sahip.

18 years ago
Yitik hazine ve tarihe sahip çıkmak
İsmailağa buluşması
Nezahet, Zarafet ve Nezaket...
İmalat PMI, kredi kartı harcamaları ve Fed
Kim bu çılgın tüketiciler
Yıl 2030: Sokak köpekleri simülasyonu