|
Hayat standardı esnafı canından bezdirdi
Maliye eski Bakanı Zekeriya Temizel'in vergi reformu ürünü olan hayat standardı uygulaması özellikle küçük ölçekli esnafı zor durumda bıraktı. 2000 ve 2001 yılı gelirlerinden alınmak üzere başlatılan hayat standardı uygulamasına göre esnafa kazansın-kazanmasın belli oranda vergi tahakkuk ettiriliyor. Ekonomik kriz nedeniyle işleri iyice düşen esnaf, bırakın vergi parasını kendi zaruri ihtiyacını karşılayacak parayı kazanamıyor.

Kiralardan, vergilerden, elektrik, su parasından canı yanan esnaf, "Esnafın dayanacak gücü kalmadı. 4-5 ay dayandık daha nereye kadar dayanacağız. Baştaki büyüklerimiz hiç mi duymuyor, hiç mi anlamıyor bunu" diyerek feryad ediyor.

'Kazancımız vergiye yetmiyor'

35 yıldır berberlik yapan Ali Makal da vergiden canı yananlardan. 4 çocuk okuttuğunu belirten Makal, vergisini zamanında ödeyebilmek için çocuklarının okul masraflarından, günlük zaruri ihtiyaçlarından kıstıklarını ifade ediyor.

Eskiden gece 24.00'lere kadar çalıştıklarını ama kriz sonrasında işlerin yüzde 50 azaldığını anlatan Makal, "Kazancımız kira, elektrik, su ve vergi gibi giderlerimizi karşılayamaz hale geldi. Bağ-Kur primlerimi yatıramaz oldum. Vergi, kazançtan alınır. Kazanmadan alınan vergi zorla alınan haraç gibidir. Bu devletimize yakışmıyor" diyor.

Baba mesleğini sürdüren terzi Mustafa Tan da çarpık vergi sisteminden şikayet ediyor. Herkesten yaptığı işe göre vergi alınmasını isteyen Tan, ana caddedeki bir butikle, ara sokaktaki bir terziden aynı verginin alınmasına isyan ediyor.

Esnafa bindirilen ağır yük ve kriz nedeniyle emekli maaşını da vergiye kaptırdığını söyleyen Tan, "Esnaf son demlerini yaşıyor. Vergi, telefon, su, hepsi soygun halini aldı. Ödemesen faiziyle alıyorlar. Devlet tefeciliğe başladı sanki. Ne yapacak bu insanlar. Böyle hayat standardı mı olur. Yöneticiler bunları görmüyor mu?" diyor.

Yaşar Okuyan: Bağ-Kur iflas ettirildi

Çalışma Bakanı Yaşar Okuyan, "Bağ-Kur dediğiniz sosyal güvenlik kurumu iflas etmiş, ettirilmiştir" dedi. Kütahya Valisi Aydın Güçlü'yü makamında ziyaret ederek kentin sorunları hakkında bilgi alan Okuyan, gazetecilere yaptığı açıklamada, Bağ-Kur'a prim borcu bulunmayan mükelleflerin oranının sadece yüzde 10 olduğunu belirterek, mükelleflerin yüzde 39.2'lik bölümünün ise bugüne kadar hiç prim ödemediğini söyledi.
#Maliye eski Bakanı Zekeriya Temizel
#Yaşar Okuyan
#Bağ-Kur
23 years ago
Hayat standardı esnafı canından bezdirdi
Neden Şimdi?
Tevhid risalesi yazan Milli Eğitim Bakanı
Bir Başka Mesele: Kadın ve erkeğin ince ayarları bozuldu
Omelas’ı bırakıp gitmeyenler..
Tek bir zamana/ tarihsizliğe hapsedilmeye başkaldıran adam: Kadir Mısıroğlu