|

Adel: Mevlana, tüm İslam dünyasına yol göstermiştir

Bazı ziyaretlerde bulunmak üzere Konya'ya gelen İran İslami Danışma Meclisi Başkanı Adel, 'Mevlana, İran, Türkiye, Afganistan, Tacikistan'da ve tüm İslam dünyasında yol gösterici olmuştur. Düşünce gücüyle tüm dünyayı kendine çekmiştir' dedi

Cihan
00:00 - 19/02/2007 Pazartesi
Güncelleme: 17:09 - 19/02/2007 Pazartesi
Yeni Şafak
Adel: Mevlana, tüm İslam dünyasına yol göstermişti
Adel: Mevlana, tüm İslam dünyasına yol göstermişti

İran İslami Danışma Meclisi Başkanı Gholam Ali Haddad Adel (soldan ikinci), Mevlana Hazretleri'nin tüm İslam dünyasında yol gösterici olduğunu ifade etti. Bazı ziyaretlerde bulunmak üzere Konya'ya gelen İran İslami Danışma Meclisi Başkanı Adel, Konya Valisi Atilla Osmançelebioğlu ile birlikte Mevlana Müzesi'ni ziyaret etti. Mevlana'nın kabrinin önünde dua eden Adel, müzedeki tarihi eserleri dikkatle inceledi. Adel, Mevlana ile ilgili düşüncelerinin sorulması üzerine 'Her şeyden önce çok mutluyum. Hazreti Mevlana'nın mezarının yanında olduğum için Allah'a şükrediyorum. İslam dünyasının bu şahsiyetine selamlarımı göndermek istiyorum. Ancak şunu söylemek gerekir ki Mevlana çok ilginç ve tanınmış bir simadır.' ifadelerini kullandı. Yüzyıllar boyunca Mevlana'nın düşüncelerinin İran'da ariflere ve hekimlere yol gösterdiğinin altını çizen Adel, 'İran, Türkiye, Afganistan, Tacikistan'da, tüm İslam dünyasında Hazreti Mevlana yol gösterici olmuştur. Düşünce gücüyle tüm dünyayı kendine çekmiştir' değerlendirmesinde bulundu.


Gazetecilerin isteği üzerine Adel, Mevlana'nın şiirlerinden şu anlama gelen beyitleri Farsça okudu: 'Gemi içinde su olursa bu geminin helakına sebep olur ama su denizde olursa bu geminin denizde rahat etmesini sağlar. Bu şiirde ne kadar hikmet var. Birkaç beyit de Mesnevi'den okuyayım. Ufuklardan bir mihriban muhabbet bir yar geldi Yusuf'a. Keşke çocukluktan beri aşina olmasalardı. Bu aşinalığa dayanmasalardı. Ona kıskançlığı hatırlattı. O da dedi ki o bizim için bir zincirdir ve biz buna karşı bir aslandık. Eyer filin boynunda bir zincirdir. Bu bütün zincirler bir önder olur. Bizim Hakk'ın riyazetinden bir şikayetimiz yoktur. Aslanın zincirden hiçbir zaman ağrısı, çekincesi olmaz.'


Daha sonra Konya Valisi Osmançelebioğlu, Adel'e Mevlana'nın resminin bulunduğu tablo hediye etti. Adel, Mevlana Müzesi'ni ziyaretinin ardından Vali Osmançelebioğlu ve beraberindeki heyetle Mevlana Kültür Merkezi'ne geçti. İran heyeti, Sultan Veled Salonu'nda Kültür ve Turizm Bakanlığı Konya Türk Tasavvuf Müziği Topluluğu tarafından sunulan sema törenini izledi.


Semanın ardından topluluk üyeleriyle sohbet eden Adel, onlara çini vazo armağan etti. Postnişin Mustafa Holat'a sundukları sema gösterisinden dolayı teşekkür eden Adel, Mevlana şehri Konya'da böyle bir gösteriyi izlemekten çok memnun olduklarını söyledi.



17 yıl önce