|

Alaaddin Camii'nde restorasyon rötarlı başlayacak

Konya Vakıflar Konya Bölge Müdürü İbrahim Genç, Selçuklu'nun simge eserlerinden Alaaddin Camii'nde 2009 yılında başlanması planlanan restorasyon işinin 2010 yılına sarktığını söyledi.

Aa
00:00 - 5/02/2010 Cuma
Güncelleme: 17:02 - 5/02/2010 Cuma
Yeni Şafak
Alaaddin Camii'nde restorasyon rötarlı başlayacak
Alaaddin Camii'nde restorasyon rötarlı başlayacak

Selçuklu'nun simgelerinden Alaaddin Camii'nde 2009 yılında başlatılması planlanan restorasyona, rölöve ve restorasyon projesinde yaşanan gecikmeler nedeniyle bu yılın ikinci yarısında başlanabileceği bildirildi. Konya Vakıflar Konya Bölge Müdürü İbrahim Genç, yaptığı açıklamada, Konya, Karaman ve Aksaray'da çok sayıda Osmanlı ve Selçuklu dönemine ait tarihi eserde önemli çalışmalar yürüttüklerini ifade etti. 2009 yılında da önemli restorasyon çalışmaları yaptıklarını ve ihalesi yapılan 15 işin 9'unu tamamladıklarını anlatan Genç, 6 projenin ise restorasyon ve onarım çalışmasının devam ettiğini söyledi.


12 MİLYON LİRA HARCANDI

Genç, Ilgın Lala Mustafa Paşa Külliyesi, Nasuhbey Camii, Aksaray Alayhan, Karaman'daki Karabaş Veli Külliyesi ve Ak Camii'nin restorasyonun, Seydişehir Vakıf İşhanı'nın da inşaat çalışmalarının devam ettiğini belirterek, buralardaki çalışmaları haziran ayında tamamlamayı hedeflediklerini kaydetti. Devam eden çalışmalardan özellikle Osmanlı Sadrazamı Lala Mustafa Paşa tarafından Konya'nın Ilgın ilçesinde yaptırılan Mimar Sinan'ın eseri olan külliyenin önemli olduğuna dikkati çeken Genç, restorasyon çalışmalarının tamamlanmasıyla burasının yeniden cazibe merkezi haline geleceğini söyledi. 2009 yılında restorasyonu, bakım ve onarımı yapılan eserler için yaklaşık 12 milyon lira harcama yaptıklarını bildiren Genç, 2010 yılında ise ilk olarak 5 eserde restorasyon çalışması yapacaklarını belirtti.


BİR YIL GECİKMELİ BAŞLAYACAK

Selçuklu'nun simge eserlerinden Alaaddin Camii'nde 2009 yılında başlanması planlanan restorasyon işinin 2010 yılına sarktığını, 2010'daki en önemli projelerden birinin bu caminin restorasyonu olduğunu vurgulayan Genç, 'Burada maalesef rölöve ve restorasyon projesinde gecikmeler yaşandı. Bu gecikmeler nedeniyle restorasyon çalışmaları yaklaşık bir yıl gecikmeli olarak başlayacak. Mart-Nisan ayı gibi bu projeyi ihaleye çıkarmayı haziranda çalışmalarına başlamayı ve 2011 yılı sonlarına doğru da restorasyonu tamamlamayı hedefliyoruz ' diye konuştu.


BİR ÇOK ESER ONARILACAK

Alaaddin Camii'nde çeşitli zamanlarda restorasyon ve onarım çalışması yapıldığını bu nedenle çok fazla sorun olmadığını belirten Genç, şunları kaydetti: 'Farklı dönemlerde yapılan çalışmalar, bazı bütünlüklerde değişikliklere neden olmuş. Bozulan görsel bütünlüğü yeniden sağlamak adına çalışmalar yapacağız. Görsel anlamda köklü restorasyon yapılacak. Ahşap kısımları, sıvası, zemin ve avludaki döşemeler, türbelerin eksiklikleri, dış cephedeki tahriş ve özellikli olan kısımlar ele alınacak" Genç, Alaaddin Camii'nin yanı sıra 2010 yılında, Konya'da Elikesik Han, Kandemir Hanı Mescidi, Aksaray Melik Mahmud Gazi Hangahı (Darphane) ile Eskil ilçesindeki Ulu Cami'yi de restore edeceklerini bildirdi.


















14 yıl önce