|

Çatalhöyük'ün gizemi Boncuklu'da çözülecek

Boncuklu Höyük'te kazı çalışmalarını yürüten Kazı Başkanı Doç. Dr. Douglas Baird, yaptıkları yeni kazılarla Çatalhöyük'ün bilinmeyen hikayesini ortaya çıkaracaklarını söyledi

Yeni Şafak
00:00 - 22/09/2007 Cumartesi
Güncelleme: 16:27 - 22/09/2007 Cumartesi
Yeni Şafak
Çatalhöyük'ün gizemi Boncuklu'da çözülecek
Çatalhöyük'ün gizemi Boncuklu'da çözülecek

Konya'nın Karatay ilçesine bağlı Hayıroğlu beldesinde bulunan Boncuklu Höyük'te kazı çalışmalarını yürüten Kazı Başkanı Doç. Dr. Douglas Baird, yaptıkları kazı çalışmasının Çatalhöyük'ün bilinmeyen hikayesini ortaya çıkarmak için ilginç bir süreç olacağını söyledi. Boncuklu Höyük neolitik yerleşimi tarihinin milattan önce 8500-7500 olduğunu belirten Doç. Dr. Douglas Baird, "Burası Çatalhöyük'ten bin yıl önceye gitmekte olup, Anadolu ve Ortadoğu'da en eski köy yerleşimi ve çiftçiliğin yapıldığı en eski yerleşimlerdir. Bu proje Anadolu'daki en eski köy yerleşimlerindeki çiftçilik ile Boncuklu Höyük arasındaki ilişkiyi araştırmaktadır. " dedi.


Bitki toprağı ve hayvan kemiklerinin araştırılmasının çiftçiliğin doğudan ve güneyden Avrupa'ya yayıldığını doğruladığını belirten Baird, "Boncuklu Höyük'te oturanların alanı nasıl kullandığını ve Çatalhöyük öncülerinin, bölgede köy yerleşimlerinin kalkınmasına nasıl katkıda bulunduğu, nasıl kalkındığı ve köy yerleşimi gelişiminin nasıl olduğu anlaşılmaktadır." diye konuştu.


Çatalhöyük'teki dikdörtgen planı evlerin aksine Boncuklu Höyük kazısında açığa çıkarılan yapıların eğilimli duvarlara sahip olduğunu aktaran Baird,

ancak her iki yerleşim yerinin kuzey duvarlarında da boyalı sıva rölyeflerin bulunduğunu, bu durumun belki de Boncuklu Höyük'te oturanların Çatalhöyük kültürünü oluşturduğunu kanıtladığını kaydetti. Baird, şu bilgileri verdi: "Bu kazı çalışması Çatalhöyük bilgilerinin sağlam temele oturmasını sağlayacaktır. Süslemeli duvarları olan ve oval inşa edilen dayanıksız yapılar sıvalı tabanlara sahiptir. Belki de kamış ve ahşap duvarlar mevcuttu. Çalışma alanı etrafındaki çöp alanları bunun mümkün olabileceğini göstermektedir. Bu çalışma, Çatalhöyük'ün merak edilen bilinmeyen hikayesini ortaya çıkarmak için ilginç bir süreç olacaktır. "


17 yıl önce