|

Düzce'de kış çileği fındığı sollayacak

Düzce'de üniversite mezunu girişimci çift, tekstil fabrikasının dumanıyla ısıttıkları bir dönümlük serada 9 kat daha verimli kışlık çilek üretti. Ziraat mühendisi Oruç, "Girdisi en az olup, ürünün fazla miktarda çıkmasını sağlamak ve bu bölgede fındığa altrnatif ürün elde etmek. 'Kış çileği' denildiğinde Düzce'nin ön plana çıkmasını planlıyoruz" dedi.

Aa
00:00 - 19/04/2014 Cumartesi
Güncelleme: 10:48 - 19/04/2014 Cumartesi
Yeni Şafak
Düzce'de kış çileği fındığı sollayacak
Düzce'de kış çileği fındığı sollayacak

Üniversite mezunu girişimci çift, plastik atıklarıyla kurdukları, özel raflı sistemle donattıkları, tekstil fabrikasının dumanıyla ısıttıkları bir dönümlük serada 9 kat daha verimli kışlık çilek üretti. Ziraat mühendisi Hasan ve Düzce Üniversitesi Bitkisel ve Hayvansal Üretim Programı Öğretim Görevlisi eşi Çiğdem Sakinoğlu Oruç, Konuralp Mahallesi'ndeki tekstil fabrikasının bahçesinde plastik atıklarıyla kurdukları serayı tesisin dumanıyla ısıtıyor. Hasan Oruç, seradaki verimi arttırmak amacıyla 18 raflı sistem oluşturduklarını söyledi. Yaz aylarında kilogramı 2 liraya satılan çileğin kış aylarında 40 liraya kadar yükseldiğine dikkati çeken Oruç, "İstediğimiz, sanayi ile çiftçiyi buluşturmak. Girdisi en az olup, ürünün fazla miktarda çıkmasını sağlamak ve bu bölgede fındığa alternatif ürün elde etmek." diye konuştu.

ÜRÜNLER TAMAMEN ORGANİK

Pazardan alınan çileklerin tatsız ve içinde boşluk bulunduğunu anlatan Oruç, serada yetiştirdikleri 10 çilekle pazardan alınan 30 çileğin aynı ağırlıkta olduğunu dile getirdi. Oruç, şöyle konuştu: "Çileğimizin içi dolu ve sulu. İnsanlar, 'organiklik' deyince şunu anlıyor, ilaç, gübre kullanılmayacak. Öyle bir şey değil. Organiğe uygun gübre ve ilaç kullanıyoruz. Mesela yapraklardan elde edilmiş gübre kullanılıyor. İlaç olarak ısırgan otu ve sarımsak kullanıyoruz. Kendimiz özel ilaçlar yapıyoruz, böceklerle de öyle mücadele ediyoruz. Daha sağlıklı besinler elde etmek için bu yolu seçtik."

'AMACIMIZ, SANAYİYİ TARIMLA BİRLEŞTİRMEK'

Kurdukları seranın fabrika atıklarından yapıldığını aktaran Oruç, kentte sözleşmeli çiftçi yöntemine geçeceklerini ifade etti. Oruç, üreticilerle 5 yıllık sözleşme imzalayacaklarını belirterek, şunları kaydetti:

"Çiftçilerimize torfunu biz vereceğiz. Gübresini, solüsyonunu ücret almadan hazırlayacağız. Danışmanlık yapacağız ve ürününü garantili alacağız. 'Kış çileği' denildiğinde Düzce'nin ön plana çıkmasını planlıyoruz. Sanayide işleyecek firmalar gelecekler, belki de tonajı düşük olan fakat sanayide kullanılacak çeşit seçecekler. Sanayinin istediğini üreteceğiz burada."

ÜRETİMDE TOPRAK KULLANMIYOR

Çiğdem Sakinoğlu Oruç ise verimi yükseltmek amacıyla 18 raflı sistem oluşturduklarını söyledi. "Bu sistemle bir dönümden 9 dönümlük verim alma şansımız oluştu" diyen Oruç, sözlerini şöyle tamamladı:

"Dünyada Kanada'da yapılmış olan bir sistemdir. Türkiye'deki ilk çalışmadır. 7 çeşidimizin denemesini yaptık. Şu anki tat, görüntü, koku, dayanıklılığına bakarak çeşitlerimizi üçe düşürmüş vaziyetteyiz. Burası demonstrasyon bahçesi olduğu için ürün bu sene tezgahlara girmeyecek. Çilekleri, besin maddeleri ve doğal gübre içeren özel kaplarda, toprak kullanmadan yetiştiriyoruz."


10 yıl önce