|

Ekvador'dan Konyalı işadamlarına yatırım çağrısı

Konya Sanayi Odası'nı ziyaret eden Ekvador Cumhuriyeti Büyükelçiliği Ticaret Ateşesi Borys Alfredo Mejia Aguirre yatırım bekleyen önemli projeleri olduğunu belirterek, Konyalı işadamlarını yatırıma davet etti.

Salih Köprülü
00:00 - 4/02/2010 Perşembe
Güncelleme: 17:10 - 4/02/2010 Perşembe
Yeni Şafak
Ekvador'dan Konyalı işadamlarına yatırım çağrısı
Ekvador'dan Konyalı işadamlarına yatırım çağrısı

Ekvador Cumhuriyeti Büyükelçiliği Ticaret Ateşesi Borys Alfredo Mejia Aguirre ve 3. Katip Wilson Contreras, Konya Sanayi Odası'nı ziyaret ederek, Yönetim Kurulu Başkan Vekili Tahir Şahin, Yönetim Kurulu Üyesi İbrahim Bozkurt Çağlayan'la görüştü. Ziyarette konuşan Tahir Şahin, "Ekvador'u ve ekonomisini tanıtmak için başladığınız bu seyahatlere Konya'dan başlamanız bizi mutlu etti. Umarım her iki ülke için güzel şeyler ortaya çıkar. Yeni dostlukların, yeni ticaretlerin başlangıcı olur" dedi. Şahin, Konya sanayi ve ekonomisi hakkında da bilgi vererek, "Türkiye'nin parlayan yıldız şehirlerinden biri olan Konya bugün sanayisiyle, ticaretiyle, turizmiyle dünyada adından söz ettirmektedir. Konya aynı zamanda yatırımcılar için bir cazibe merkezidir" diye konuştu.

Türkiye'deki ilk ziyaretlerini Konya Sanayi Odası'na gerçekleştirdiklerini ifade eden Ekvador Ticaret Ataşesi Borys Alfredo Mejia Aguirre, ziyaret amaçlarının Türkiye ile Ekvador arasındaki ticari işbirliğini artırmak olduğunu söyledi. Ekvador'un önemli yatırım projelerini olduğunu ifade edern Aguirre, Konyalı işadamı ve sanayicileri yatırıma davet etti. Bir sunum yaparak Ekvador'u ve ekonomisini tanıtan Aguirre, Ekvador Cumhuriyeti'nin Pasifik Okyanusu'na kıyısı olan bir ülke olduğunu, demokratik seçimle seçilen Başkanlık sistemiyle yönetildiğini ve 1830 yılında bağımsızlığına kavuştuğunu söyledi.


'YATIRIM BEKLEYEN PROJELERİMİZ VAR'

Ekvador'un, temel geçim kaynağının petrol ve hammaddeleri olduğunun altını çizen Aguirre, "Ana ihracat kalemimizi de petrol oluşturuyor. 2009 yılında Türkiye ile toplam 70 milyon dolarlık ticaret yaptık. Ancak, ticari potansiyelimizin daha yüksek olduğunu düşünüyorum. Türkiye'den traktör, sentetik kablolar, çelik ve çelik alaşımlı maddeler, elektrik ürünleri, bazı ilaçlar alıyoruz. Ülke olarak, 2009 yılında petrol gelirlerinde petrolün fiyatının düşmesine bağlı olarak bir düşüş yaşandı. 14 milyon nüfusu olan bir ülkeyiz" şeklinde konuştu.

Ekvador Cumhuriyeti'nin fizibilite çalışmaları tamamlanmış, ancak yatırım bekleyen önemli projeleri olduğunu hatırlatan Aguirre, projeleri şu şekilde anlattı: "Enerji, maden, su, havalimanı ve terminal, köprü yapımları, yol sistemleri, telekomünikasyon, bilim ve teknoloji, endüstriyel üretim ve petrol sektörlerinde yatırım projelerimiz var. Bu projelerimizin fizibilite çalışmaları tamamlanmıştır. En önemli projemiz olan, enerji yatırımımızın toplam değeri 12 milyar dolar değerinde."

Aguirre, Ekvador'da, turizmin de ilginç ve büyümeye devam eden bir seyir izlediğini, yatırımlara uygun bir sektör olduğunu da sözlerine ekledi.





14 yıl önce