|

GAP'la 900 bin hektar alan sulanacak

Şanlıurfa Valisi Nuri Okutan, Finlandiya Cumhurbaşkanı Tarja Halonen'i ağırladı. Halonen'e projeler hakkında bilgi veren Vali Okutan, "GAP'ın bir sonucu olarak Şanlıurfa, sulanabilir arazisi itibariyle ülkemizin yüzde 11'ini teşkil etmektedir. Proje tamamlandığında 900 bin hektar alan sulanabilir hale gelecektir" dedi.

Mehmet Yetim
00:00 - 10/04/2011 Pazar
Güncelleme: 19:29 - 10/04/2011 Pazar
Yeni Şafak
GAP'la 900 bin hektar alan sulanacak
GAP'la 900 bin hektar alan sulanacak

Finlandiya Cumhurbaşkanı Tarja Halonen, Şanlıurfa'yı ziyaret ederek, gezi ve temaslarda bulundu. Finlandiya Cumhurbaşkanı Tarja Halonen ve eşi Pentti Arajarvi'yi, Şanlıurfa Valisi Nuri Okutan ve Eşi Demet Okutan ile Belediye Başkanı Ahmet Eşref Fakıbaba ve Eşi Gül Fakıbaba, Harran Üniversitesi Rektörü İ. Halil Mutlu, İl Emniyet Müdürü Sabri Durmuşlar, 20. Zırhlı Tugay Komutanı Veli Tarakçı karşıladı. Daha sonra Şanlıurfa Valiliği'ne geçerek burada polis merasim mangasını selamlayan Finlandiya Cumhurbaşkanı Tarja Halonen, Valilik Şeref Defteri'ni inceleyip, Valilik projeleri hakkında Şanlıurfa Valisi Nuri Okutan'dan bilgi aldı. Finlandiya Cumhurbaşkanı Tarja Halonen ve beraberindekiler Vali Nuri Okutan ile makamında bir süre görüşerek, Şanlıurfa hakkında bilgi aldı. Vali Nuri Okutan, Finlandiya Cumhurbaşkanı Tarja Halonen ve eşi Pentti Arajarvi'ye Şanlıurfa'ya özgü ürünlerden oluşan hediyeler verdi. Finlandiya Cumhurbaşkanı Tarja Halonen ve eşi Pentti Arajarvi, Şanlıurfa Valisi Nuri Okutan'ın eşliğinde Şanlıurfa Belediyesi'ne geçerek, burada Belediye Başkanı Ahmet Eşref Fakıbaba ile bir süre görüştü. Finlandiya Cumhurbaşkanı Tarja Halonen ve beraberindekiler daha sonra Balıklıgöl'e geçti. Dergah Platosu'ndan yürüyerek Balıklıgöl'e gelen Finlandiya Cumhurbaşkanı Tarja Halonen'e Şanlıurfa tarihi hakkında bilgi verildikten sonra Halonen burada balıklara yem attı.

Daha sonra Finlandiya Cumhurbaşkanı Tarja Halonen ve eşi Pentti Arajarvi ile beraberindeki heyetin onuruna Otel El Ruha'da bir yemek verilirken, Vali Nuri Okutan burada bir konuşma yaptı. Okutan, "Finlandiya halkı ile Türk halkı arasında 21 Şubat 1918'de başlayan dostluk, bu günlerde de artarak devam etmektedir. Özellikle Finlandiya'nın AB dönem başkanlığı sırasında ülkemizin adaylığının kabulü için Finlandiya'nın takdire şayan destekleri bütün Türk halkı tarafından bilinmektedir" dedi.


900 BİN HEKTAR ALAN SULANABİLİR HALE GELECEK

Cumhuriyet tarihinin en kapsamlı ve en pahalı yatırımı olarak nitelenen GAP'ın büyük bir kısmının Şanlıurfa sınırları içerisinde gerçekleştiğini ifade eden Vali Okutan, GAP'ın ile ve Türkiye'ye kazandırdığı zenginliğin göz ardı edilemeyacağini ifade etti. Okutan, "GAP'ın bir sonucu olarak Şanlıurfa, sulanabilir arazisi itibariyle ülkemizin yüzde 11'ini teşkil etmektedir. Proje tamamlandığında 900 bin hektar alan sulanabilir hale gelecektir. Proje tamamlandığında ilimiz sebze, meyve ve tahıl ambarı olarak tarıma dayalı sanayi tamamlanmış olacaktır. Finlandiya'nın da içinde bulunduğu Avrupa Birliği tarafından ülkemize sağlanan kısa adı IPA olan Katılım Öncesi Mali Yardım aracı kapsamında yürütülen Hibe Programları aracılığıyla ilimizde 47 projeye yaklaşık 83,5 milyon Euro hibe desteği sağlanmıştır. Bu çalışmalarla birlikte tarih ve kültür şehri olan Şanlıurfa, küreselleşen dünyada gelişmeleri izlemek yerine onlara öncülük eden bir şehir konumunda olma yolunda ilerlemektedir" diye konuştu.


HELİKOPTER İLE GAP'I GEZDİLER

Konuk Cumhurbaşkanı Tarja Halonen ve beraberindekilere Şanlıurfa Valisi Nuri Okutan, yemeğin sonunda Şanlıurfa Valiliği'nin bastırdığı Beyaz Zambaklar Ülkesinde ve İdealist Öğretmen adlı kitabı hediye etti. Daha sonra Tarja Halonen ve beraberindekiler, Eyyübiye'de bulunan Kadın Destek ve Eğitim Merkezi'ni (KADEM) ziyaret etti. Burada çocuklar ve halk oyunu ekibini gösterileri ile karşılanan Finlandiya Cumhurbaşkanı Tarja Halonen merkezde kadınların yaptıkları ürünleri inceleyip, merkezdeki çalışmalar hakkında yetkililerden bilgi aldı. KADEM'deki ziyaretin ardından Harran Üniversitesi'ne geçen Finlandiya Cumhurbaşkanı Tarja Halonen, burada üniversite öğrencilerinin sorularını cevaplandırdı. Son olarak Şanlıurfa Valisi Nuri Okutan ve eşi Demet Okutan, Finlandiya Cumhurbaşkanı Tarja Halonen ve eşi Pentti Arajarvi'ye helikopter ile GAP'ı gezdirdi.


13 yıl önce