|

İzmir'de Balkan buluşması

6. Balkanlılar Halk Dansları Festivali, birbirinden renkli görüntüler eşliğinde başladı. 28 Aralık Salı günü sona erecek Festival'e 10 ülke katılıyor.

Yeni Şafak
00:00 - 25/12/2010 samedi
Güncelleme: 18:17 - 25/12/2010 samedi
Yeni Şafak
İzmir'de Balkan buluşması
İzmir'de Balkan buluşması

Atatürk tarafından İstanbul Beylerbeyi Sarayı'nda 1935 ve 1936 yıllarında başlatılan ancak bir daha yapılamayan 'Balkanlılar Halk Oyunları Festivali'ni uzun yıllar sonra yeniden canlandıran İzmir Büyükşehir Belediyesi, bu uluslararası etkinliğin 6.sını gerçekleştiriyor. İzmir Büyükşehir Belediyesi, Balkan Rumeli Dernekleri Federasyonları'nın da katkı koyduğu festivalde bu yıl Arnavutluk, Bosna-Hersek, Bulgaristan, Hırvatistan, Karadağ, Kosova, Makedonya, Romanya, Slovenya ve Yunanistan olmak üzere 10 ülkeyi konuk ediyor. 23-28 Aralık 2010 tarihleri arasında devam edecek Festivalin Cumhuriyet Meydanı'nda düzenlenen açılış törenine İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, Bosna Hersek Büyükelçisi Dragoljub Ljepoja, İzmir Milletvekili Mehmet Ali Susam, Gaziemir Belediye Başkanı Halil İbrahim Şenol, Bosna Hersek İzmir Fahri Konsolosu Kemal Baysak, konuk heyetlerin diplomatları, Büyükşehir Belediyesi ve İl Genel Meclisi üyeleri ve vatandaşlar katıldı. Balkan ülkelerinin rengârenk kıyafetleri ve gösterileriyle renklenen törende konuşan Başkan Aziz Kocaoğlu, dostluk ve kardeşlik mesajları verdi. Başkan Kocaoğlu, “Kökenimiz ne olursa olsun, birlik-beraberliğimizi asla yitirmememiz gerekiyor. Tarih, bu konuda yaşanılan çok acı örneklerle dolu. O yüzden, inancımız, mezhebimiz, etnik kökenimiz ne olursa olsun, nereden gelmiş olursak olalım, ister Balkanlardan, ister Kafkas'tan, ister Ortadoğu'dan. İster Kürt kökenli ol, ister Boşnak. İster Gürcü kökenli ol, ister Çerkez. Hepimiz eşitiz, hepimiz kardeşiz, hepimiz Türkiye'yiz” dedi.


BALKAN ÜLKELERİNİN İZMİR'E GELMESİ BİZLERİ ONURLANDIRDI

Kemal Baysak da konuşmasında, Balkan ülkelerinin köklü tarihine vurgu yaparak, “Balkanlar'da Osmanlı İmparatorluğu dil, din, ırk gözetmeksizin bir arada 500 yıl yaşadı. O dostluk günleri İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin girişimiyle akrabalık, kardeşlik, kan bağıyla, dostlukla, kardeşlikle, komşulukla birbirine bağlı olan Balkan ülkelerinin İzmir'e gelmesi bizleri onurlandırdı” diye konuştu. Cumhuriyet Meydanı'nda gerçekleşen törende sahne alan Gaziemir Belediyesi Halk Dansları Topluluğu Zeybek Grubu büyük alkış alırken, konuk ülkeler Cumhuriyet Meydanı'ndan Konak Meydanı'na yürüyerek kendi halk danslarından örnekler sundu. Açılış gününün akşamında ise Hüsnü Şenlendirici ile Trio Chips Grubu ve Suzan Kardeş saat 20.30'da Kültürpark Atlas Pavyon'da verecekleri ücretsiz konserle İzmirlilere unutulmaz bir gece yaşatacak.



il y a 13 ans