|

Keklikler süne ile mücadele edecek

Tarım ve Köyişleri Bakanlığı'nca hububat zararlısı süneye yönelik yürütülen mücadele çalışması devam ediyor. Süne zararlılarına karşı parazitoitle mücadele sürdüren bakanlık, şimdi de keklik üretererek doğa salacak.

Aa
00:00 - 22/05/2008 Perşembe
Güncelleme: 17:07 - 22/05/2008 Perşembe
Yeni Şafak
Keklikler süne ile mücadele edecek
Keklikler süne ile mücadele edecek

Tarım ve Köyişleri Bakanlığı Koruma Kontrol Genel Müdürlüğü (KORGEM) Genel Müdür Yardımcısı Dr. Ahmet Arslan, hububat zararlısı süneye yönelik yürütülen mücadele çalışmaları çerçevesinde, önümüzdeki yıllarda bu zararlının yoğun olduğu bölgelerde keklik üretilerek, doğaya salınacağını bildirdi.

Arslan, yaptığı açıklamada, hububatın önemlizararlılarından süne ile mücadelenin devletin koordinatörlüğünde yürütüldüğünü söyledi. Bu çerçevede Tarım ve Köyişleri Bakanlığı bünyesindeki bin 750 teknikelemanın, çalışmalarını sürdürdüğünü ifade eden Arslan, "Bu kişiler sünenin çıkışından mücadele sonuna kadar olan tüm aşamaları tek tek tüm arazileri gezerek takip ediyor" dedi.

Arslan, süne ile mücadelede faydalı böceklerin üretimine büyük önemverdiklerini vurgulayarak, şunları kaydetti:"Süne zararlısı olan parazitoitlerin üretimini sağlıyoruz ve bunları doğaya salıyoruz. 2007'de 8,5 milyon parazitoiti üretip, saldık. 2008 yılında da ülke genelinde toplam 10 milyonun üzerinde bir parazitoit salımı gerçekleştirmeyi planlıyoruz. Ama sadece faydalı böcekleri doğayasalmak yetmiyor. Bu böceklerin yaşam alanlarının oluşturulması daönemli. Bu çerçevede de geçen sene 1 milyon 400 bin fidan dikmiştik. Buyıl sonuna kadar ilave olarak 1 milyon 500 bin adet yeni fidan dikmeyihedefliyoruz. Tabi bizim dışımızda borsalar, resmi kurum ve kuruluşlarında ağaçlandırma çalışmaları var. Onların bu çalışmaları da bizim içinsüne ile mücadelede önemli bir destek."

İLK KEZ KEKLİK SALINACAK

Arslan, KORGEM olarak bakanlığın da desteğiyle önümüzdeki yıl ilk kez keklik üretimi yaparak sünenin yoğun olduğu alanlara salmayı planladıklarını belirterek, proje çerçevesinde üretilen kekliklerin masraflarının illerdeki borsalar aracılığıyla karşılanmasının planladığını bildirdi. Bu projenin KORGEM ile borsalar ve tarım il müdürlükleri arasındayürütülecek bir çalışma olduğunu dile getiren Arslan, şöyle devam etti:"Üretilen keklikler sünenin hakim olduğu bölgelerde bırakılacak.Kekliğin süneyi tüketen bir hayvan olduğu biliniyor. Bu çerçevedetarlaya salınan kekliklerin süne popülasyonunun azaltılmasında etkin birrol oynayacağına inanıyoruz. Saldığımız keklikler, metrekarede yaşayan 7-8 süneden 5 tanesini temizleyebilirse bu bizim için önemli bir kazançolacak. Keklik salımı projesi parazitoit ile mücadeleye ek olarakyürütülecek. Yani süne ile mücadelede keklik ve parazitoiti kullanacağız."Şu anda kaç adet keklik üretilip salınacağını belirlemediklerini anlatan Arslan, çalışmaların halen sürdüğünü, 2009 yılı başlarında bunların netleşeceğini bildirdi.

ALTERNATİF ÜRÜN STRATEJİSİ DEVREYE SOKULACAK

Arslan, 2009 yılından itibaren süne ile mücadelede yeni stratejilergeliştirmek istediklerini belirterek, "Bu çerçevede sünenin yoğunolduğu bölgelerde, süneden daha az etkilenen alternatif ürünleri devreyesokmayı planlıyoruz. Burada çeşit seçimi çok önemli. Sünenin ilaçlımücadelesinin yapıldığı, Güneydoğu, Orta Anadolu ve Trakya'da çeşitleribiraz daha sınırlamak istiyoruz. Kalitesi ve protein oranı yüksek,süneden daha az etkilenen ürünlerin yetiştirilmesini sağlayacağız.'Sünenin zarar yapabileceği şu bölgelerde şu çeşitleri ekin' diyeceğiz"diye konuştu.Arslan, alternatif ürün yetiştirme stratejisini de önümüzdeki dönemlerdedevreye sokmayı planladıklarını sözlerine ekledi.

16 yıl önce